Spara pengar till dina barnbarn

Som förälder kan man ofta känna en bitterljuv känsla när ens egna barn flyger ut ur hemmet. Ensamheten blir ett faktum även om man planerat i år inför denna stund. Dock dröjer det ofta inte länge innan man istället får njuta av barnbarn och nya planeringar kan infinna sig, av ren glädje.

Att bidra med en slant till sitt/sina barnbarn är många mor- och farföräldrars stora önskan för att kunna se dem växa upp och ta del av den stora världen med allt vad det innebär – egen lägenhet, studier eller körkort. Vi på Lotsia guidar dig för mer information om hur du bäst lägger undan pengar för dina barnbarn.

Vanliga sparformer

De vanligaste sparformerna för folk som vill spara till barn eller barnbarn, är sparkonton och olika fonder. Man kan också lägga undan pengar genom att investera i en kapitalförsäkring alternativt ett investeringssparkonto. Nästa steg är att välja om det ska stå i barnets namn eller i ditt eget. Detta har betydelse hur pengarna kan disponeras.

Vi på Lotsia ger mor- eller farföräldrar gärna råd och tips på hur man sparar bäst. Ju tidigare man börjar spara, desto ansenligare belopp kommer det att bli i slutändan. Ett bra tips är att ha pengarna i sitt eget namn om man öppnar t.ex. investeringssparkonto, då summan annars riskerar att ryka när barnbarnet blir tonåring.

Sammanfattning

  • Många mor- och farföräldrar vill spara pengar till sina barnbarn
  • Vanliga sparformer är fonder, sparkonton, kapitalförsäkring, investeringssparkonto
  • Som mor-/farförälder måste du dock oftast ha föräldrarnas godkännande om du vill öppna något i barnbarnens namn
  • Ett enkelt alternativ är att ge gåvor i form av pengar, detta är inte beskattat
  • Tänk på att vissa sparformer innebär kostnader

En kapitalförsäkring innebär att man styr över när pengarna kan tas ut och hur de kan tas ut. Man kan också välja mellan att få utbetalningen löpande eller som engångsbelopp. Du kan även välja på kapitalförsäkringar där försäkringsbolaget som du vänt dig till, placerar pengarna på ett lämpligt sätt. En kapitalförsäkring innebär en försäkringspremie och ibland förvaltningsavgifter.

Fonder och sparkonton

Ett investeringssparkonto innebär att du till exempel kan spara i olika fonder till barnbarn. Dessa konton är i regel avgiftsfria men nackdelen är att du ibland måste betala en fondavgift eller courtage. Tänk på att om barnets namn står på fonden eller sparkontot är det denne som är skattepliktig och måste deklarera.

Ett sparkonto är bland den vanligaste sparformen som är enkel att upprätta. Från och med 16 års ålder får barnet själv öppna eget konto och ta ut eller sätta in pengar, precis som denne behagar. I annat fall kan du öppna konto i ditt eller barnbarnets namn. Sparar du i ditt namn är ett testamente att rekommendera.

Viktigt för mor- och farföräldrar

En mor- eller farförälder har inte samma rättigheter att öppna konton till sina barnbarn på samma premisser som föräldrarna har. Därmed måste mor-/farföräldrar ha föräldrarnas godkännande, deras personuppgifter samt barnbarnens personuppgifter. Vissa banker tillåter dessutom bara föräldrar att öppna ett konto åt sina barn, vilket kan göra det hela lite krångligt.

I många fall är det bra att diskutera igenom beslutet med föräldrarna om vilken metod som även de föredrar. Det kan också vara så att det är förmyndaren som måste teckna kapitalförsäkring i barnets namn. Om det däremot är du som mor- eller farförälder som råkar vara förmyndare p.g.a. olika anledningar, är det naturligtvis inga problem.

Gåvor och gåvoskatt

Om man vill göra det lite enklare för sig, kan man ta tillfället i akt och föra över pengar i form av gåvor till barnets konto. Förr fanns det en gåvoskatt men denna är nu slopad sedan 2004, vilket innebär att du kan ge det belopp du önskar, som gåva till dina barnbarn.

Ett bra sätt är att överföra gåvor i form av pengar direkt via internetbanken. Då meddelar du föräldrarna så att de vet att gåvan är på väg. Många mor- och farföräldrar vill ge barnbarnen gåvor genom att bidra med ett förskott på framtida arv. Detta är därmed helt i sin rätt för bröstarvingar och skapar ingen beskattning.

Vanliga misstag

Vissa experter menar att det kan bli problem om man investerar i olika typer av sparande till olika barn. Vissa sparformer kan slå väldigt olika, t.ex. indexfonder, beroende på vilket år man vill att pengarna ska tillfalla barnbarnet. Det är därmed mer rättvist att satsa på samma sparform eller ett gemensamt sparande för alla barnbarnen.

Undvik också att spara för mycket till barnbarnen. Dels för att föräldrarna säkerligen också sparar och dels för att du vill att dina barnbarn ska upptäcka värdet av pengar och kunna hitta egna vägar till att skaffa fram dem. Spara inte mer än några hundralappar i månaden och låt barnbarnen samtidigt lära sig om ekonomins värde.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna artikel!

Genomsnittligt betyg 4.4 / 5. Antal betyg: 43

Inga betyg ännu

Lotsia.se är en webbtjänst som listar och jämför tjänster inom privatekonomi. Lotsia strävar efter att underlätta för privatpersoner att enkelt jämföra olika tjänster.