Hundförsäkring

En hundförsäkring är oftast en självklarhet för många av Sveriges hundägare. På samma sätt som det är en självklarhet att teckna en olycksfallsförsäkring för övriga familjemedlemmar vill man skydda sin hund från oförutsedda kostnader.

En hundförsäkring täcker oförutsedda kostnader som kan uppkomma om din hund blir sjuk eller råkar ut för en olycka. Alla som har en hund och varit tvingad att åka till veterinären vet att dessa kostnader kan bli väldigt höga. Just kostnader hos veterinären täcks av veterinärvårdsförsäkringen som ingår i alla hundförsäkringar. Denna täcker dock inte alla scenarion så det är inte ovanligt att du behöver teckna ett antal tilläggsförsäkringar om du vill vara på den säkra sidan.

Bästa hundförsäkring 2022

ManyPets hundförsäkring Premium är högst rankad i Konsumenternas Försäkringsbyrås jämförelse.
Premium ersätter veterinärvårdskostnader upp till 140 000 kr per år vilket är högst på marknaden.
Hos ManyPets är alla hundar välkomna, oavsett ras eller ålder.
Skydd för sjukdomar som behandlats senast tre månader innan försäkringen startat. 

Jämför hundförsäkringar

Just hundförsäkringar kan skilja sig åt från många andra typer av försäkringar. Det är där viktig att du läser avtalen noga och verkligen jämför det utbud som finns. Några exempel på saker att titta närmre på innan du väljer hundförsäkring:

  • Maxersättning vid veterinärvård
  • Självrisk & Självriskperiod
  • Premie
  • Undantag

Just undantag kan vara extra viktig att jämföra innan du väljer din försäkring. Inte sällan kan det finnas undantag för vissa hundraser.

Vanliga frågor om hundförsäkringen

Vad bestämmer kostnaden för en hundförsäkring?

Vad en hundförsäkring kostar styrs av ett par olika parametrar. Vilken hundras det är, vilket kön på hunden, var du bor och försäkringens omfattning. Ersättningsbeloppet liksom självrisken korrelerar direkt mot månadspremien. Ofta kan man hitta rabatter genom sin klubb eller bara genom att teckna försäkringen via webben.

Vad är en hundförsäkring?

Det dom flesta associerar en hundförsäkring med är den del som kallas veterinärvårdförsäkring. Utöver försäkring vid veterinärbesöket kan du ofta teckna en livförsäkring för din hund som täcker dödsfall, avlivning och om hunden blir stulen eller springer bort. Om du föder upp, tävlar eller jagar med din hund finns det framtagna specialförsäkringar.

Vilken hundförsäkring är billigast?

En billig hundförsäkring innebär också en begränsning i skyddets omfattning och försäkringens ersättningsbelopp. Men generellt sätt så kan man säga att den billigaste hundförsäkringen är en veterinärvårdsförsäkring med förhöjd självrisk och reducerad ersättningsnivå. Fråga din veterinär för en individuell bedömning.

Måste jag ha veterinärintyg?

För att teckna en hundförsäkring krävs det alltid en hälsodeklaration men oftast även ett intyg från veterinären som visar på din hunds hälsotillstånd. Det redogör för nuvarande och tidigare skador och sjukdomar. Veterinärintyget får inte vara äldre än 30 dagar och är obligatoriskt om hunden är importerad från ett land utanför EU.

Vilka specialförsäkringar finns?

Utöver hundförsäkringens mer vanliga omfattning finns det ett antal specialförsäkringar du kan teckna. Till exempel flockförsäkring för dig med minst fyra hundar. Dolda felförsäkring som är framtagen för uppfödare. Jakthundsförsäkring för dig som jagar med din hund samt även jaktlagsförsäkring i det fall hunden delas med ett jaktlag.