HUNDFÖRSÄKRING
Bästa hundförsäkringen
En bra hundförsäkring kan vara väl investerade pengar. Om din hund skulle råka ut för en olycka som kräver behandling eller till och med en operation kan veterinärkostnaderna bli väldigt höga. En bra hundförsäkring ger dig skydd för detta. Det finns dock många faktorer som avgör vilket alternativ som är den bästa hundförsäkringen för dig och din hund. Här går vi därför igenom vad som kan vara värt att granska och vilka bolag som erbjuder den bästa hundförsäkringen.
Se ditt pris hos Lassie
Lassie
Veterinärvård
Max 150 000 kr/år
Livförsäkring
Valbar
Dolda fel
Max 150 000 kr
Lassie är en relativt ny aktör inom djurförsäkringar. De har dock snabbt etablerat som en utmanare till de större försäkringsbolagen. Deras hundförsäkring erbjuder marknadens högsta veterinärvårdsskydd och personlig hjälp i telefonen, oavsett vad det gäller, alla dagar 07-21. Något som också särskiljer Lassie från andra försäkringsbolag är deras app. I appen får du bland annat hjälp med att förebygga sjukdomar och skador på din hund. Via appen kan du även samla poäng och på så sätt få ett billigare pris på din försäkring.
När det gäller hundförsäkringar erbjuder Lassie 3 alternativ; “Mini”, “Mellan” och “Stor”. Alla alternativt erbjuder en omfattande och prisvärd veterinärvårdsförsäkring. Vi anser att Lassie är den mest innovativa aktören på marknaden idag när det gäller hundförsäkringar. Något som delas med många andra hundägare. Detta syns inte minst i det mycket goda omdömen Lassie har tagit emot från sina kunder.
Läs hela recensionenLassie
Se ditt pris hos Hedvig
Hedvig
Veterinärvård
Max 160 000 kr/år
Livförsäkring
Valbar
Dolda fel
Max 160 000 kr
Hedvigs hundförsäkringar är uppdelade i tre olika nivåer. Den mest omfattande hundförsäkringen ger din hund ett mycket generöst skydd, digitala veterinärbesök och en årlig hälsokoll.
Vi gillar Hedvig som försäkringsbolag och deras digitala angreppssätt på att hantera försäkringsärenden. Så även om just hundförsäkringar är relativt nytt för Hedvig tycker vi definitivt att deras erbjudande kan vara värt att överväga.
Läs hela recensionenHedvig
Se ditt pris hos ICA Försäkring
ICA Försäkring
Veterinärvård
Max 150 000 kr/år
Livförsäkring
Valbar
Dolda fel
Max 150 000 kr/år
ICA låter dig välja mellan olika belopp gällande veterinärvård på deras hundförsäkring. Det maximala beloppet är 150 000 kr. Fria digitala veterinärbesök och medicin och rehab ingår alltid.
ICA Hundförsäkring ger kanske inte det mest omfattande skyddet du potentiell kan få av en hundförsäkring. Det är dock ett prisvärt alternativ som för vissa kan vara den bästa hundförsäkringen.
ICA Försäkring
Se ditt pris hos ManyPets
ManyPets
Veterinärvård
Max 140 000 kr/år
Livförsäkring
Valbar
Dolda fel
Max 140 000 kr
ManyPets erbjuder 3 nivåer på deras hundförsäkring som de kallar Bas, Standard och Premium. Just Premium har fått mycket positivt uppmärksamhet. Exempelvis har den toppat Konsumenternas Försäkringsbyrås jämförelse av hundförsäkringar i Sverige tre år i rad.
Något vi gillar med ManyPets är att de varken finns åldersgränser eller begränsningar på grund av din hunds ras. Ersättningsbeloppet för veterinärvård är detsamma, hela livet ut oavsett din hunds ras och ålder. Dessutom har deras hundförsäkring ingen bindningstid.
Läs hela recensionenManyPets
Innehåll i en hundförsäkring
Det finns idag ett relativt stort utbud av hundförsäkringar. Dessa kan dock skilja sig åt en hel del där vissa är mer lämpade för särskilda raser medans andra ger ett ganska begränsat skydd. Det finns dock en hel del gemensamma faktorer. En är den så kallade veterinärvårdsförsäkringen.
Veterinärvårdsförsäkring
Veterinärvårdsförsäkringen är själva grunden i alla hundförsäkringar. Det är denna del som kan ge dig ersättning om olyckan varit framme eller om din hund behöver någon form av behandling. Men även om veterinärvårdsförsäkringen är grunden i alla hundförsäkringar är det också här de stora potentiella skillnaderna kan finnas.
Till att börja med kan det finnas stora skillnader i det maximala veterinärvårdsbeloppet. Detta är den maximala ersättningen du kan få för veterinärvård under ett års tid. Här är det relativt vanligt att försäkringsbolag erbjuder olika nivåer på sina hundförsäkringar. Just högre veterinärvårdsbelopp desto dyrare försäkring. Det är dock inte enbart veterinärvårdsbeloppet som skiljer dessa alternativ åt. Det är även vad som faktiskt ingår i veterinärvårdsförsäkringen.
Exakt vilken vård hos veterinären som hundförsäkringen täcker kan variera en hel del. Det kan också förekomma variationer beroende på din hunds ras och ålder. Att gå igenom dessa villkor i försäkringen är något vi rekommenderar.
Exempel på vad som kan täckas av en veterinärvårdsförsäkring:
- Tandvård
- Strålning- och cellgiftsbehandling
- Kostnader för avlivning
- Scintigrafi (Scint)
- Datortomografi (CT)
- Magnetröntgen (MR)
Det är långt ifrån alla hundförsäkringar som täcker all potentiell vård din hund kan tänkas behöva. Och har du valt ett lågt veterinärvårdsbelopp är det inte säkert att du får full ersättning även om en specifik behandling skulle ingå.
- OBS – Vi rekommenderar även att kontrollera om det finns några specifika undantag för din hunds ras i försäkringen. Det är tyvärr inte ovanligt att viss behandling av sjukdomar som är vanligt förekommande hos vissa hundraser inte ingår.
Tillägg till hundförsäkringen
Exakt vad som ingår i en veterinärvårdsförsäkring kan alltså variera. Många försäkringsbolag erbjuder dock olika tillägg till sina hundförsäkringar. Hur dessa tillägg är utformade kan skilja sig åt mellan försäkringsbolag och även beroende på din hunds ras och ålder. Nedan går vi igenom ett par vanliga tillägg till en normal hundförsäkring.
Livförsäkring
Om du önskar en livförsäkring till din hund är detta oftast en tilläggsförsäkring. En livförsäkring ger dig en ersättning i form av ett engångsbelopp om din hund blir skadad eller drabbas av sjukdom som leder till att den behöver avlivas. Hur stor din ersättning blir styrs primärt av valt livbelopp. Observera att just livförsäkringen vanligtvis slutar gälla efter att hunden nått en viss ålder.
Det finns även variationer av livförsäkringar där det ingår en så kallad användbarhetsförsäkring. Detta alternativ är främst intressant om du äger en avelshund eller utställningshund som av någon anledning inte kan utföra sitt jobb. I dessa fall utgår försäkringen från hundens uppskattade marknadsvärde.
Rehabilitering
I vissa hundförsäkringar ingår ersättning för rehabilitering. I andra är detta något du behöver teckna som en tilläggsförsäkring. Om kostnader för rehabilitering redan täcks av hundförsäkringen är det vanligtvis enbart för rehab som är veterinärordinerad eller som är nödvändig till följd av en sjukdom/olycka som är behandlad av en veterinär.
När det gäller ersättning för rehabilitering är den vanligtvis ett fast belopp per försäkringsår. Det kan dock förekomma andra villkor så glöm inte att kontrollera vad som gäller. Just rehab efter en operation kan vara relativt kostsamt.
Specialistförsäkringar
Utöver veterinärvårdsförsäkringen och diverse tilläggsförsäkringar finns det flera specialistförsäkringar för hundar. Nedan går vi igenom några av de vanligast förekommande hos större försäkringsbolag.
Flockförsäkring
Om du har flera hundar erbjuder vissa försäkringsbolag en specialförsäkring som vanligtvis kallas för flockförsäkring. Även denna typ av försäkring kan variera en hel del. Inte minst definitionen av en flock. Vissa försäkringsbolag har en undre gräns på 10 hundar. Det finns dock alternativ där betydligt färre hundar räknas som en flock. Om du har många hundar kan detta vara ett billigare alternativ som ger alla i flocken en grundläggande veterinärvårdsförsäkring.
Jakthundsförsäkring
Om du använder din hund i samband med jakt är du säkert redan medveten om risken för olyckor. En jakthundsförsäkring kan ge dig ersättning för skador på din hund som orsakats av ett rovdjur. Något som en vanligt hundförsäkring inte alltid gör. Vissa försäkringsbolag erbjuder jakthundsförsäkring som tillägg. Hos andra är den en helt separat försäkring.
Kennel och uppfödning
Om du föder upp hundar erbjuder flera försäkringsbolag en specialförsäkring som oftast kallas för kennelförsäkring. Vad den innebär är att du kan försäkring dina valpar redan från födseln. En vanligt hundförsäkring går normalt att tecknas först då valpen fyllt 12 veckor. Inte alla försäkringsbolag kallar denna typ av försäkring för kennelförsäkring. Andra vanliga namn är försäkring för valpkullar eller försäkring för hunduppfödare.
Jämföra hundförsäkringar
Om du planerar att teckna din första hundförsäkring kan det finnas goda skäl att jämföra utbudet. Vilken den bästa hundförsäkringen är för just din hund kan bero på flera faktorer. Nedan går vi igenom ett par områden som vi anser vara viktiga att kontrollera innan du väljer försäkring.
Veterinärvårdsbelopp
Den första delen att jämföra är veterinärvårdsbeloppet. Det är det maximala ersättningsbeloppet du kan få för veterinärvård av din hund. Ett högre belopp leder i regel till en högre premie. Det kan också finnas fog för att jämföra hur detta belopp ändras över tid. När din hund blir äldre finns det flera försäkringsbolag som sänker veterinärvårdsbeloppet.
Självrisk hundförsäkring
Som med det flesta övriga försäkringar finns det vanligtvis en självrisk i en hundförsäkring. För de flesta alternativ kan du välja ett belopp på din självrisk. En högre självrisk leder till en billigare hundförsäkring. Det är också vanligt att självrisken på en hundförsäkringen är indelad i en fast självrisk och en rörlig självrisk. Den rörliga självrisken anges i regel som en procentsats.
Självriskperiod hundförsäkring
En annan del av hundförsäkringen som kan vara värd att jämföra är den så kallade självriskperioden. Vad detta syftar på är den period som du enbart behöver betala för självrisken en gång. Mer generösa hundförsäkringar har en självriskperiod på ett helt försäkringsår. Behöver din hund veterinärvård flera gånger under ett år betalar du med andra ord bara för självrisken en gång.
Mediciner
Det kan finnas scenarier där veterinären ordinerar medicin till din hund. De flesta hundförsäkringar ger ersättning för dessa kostnader. Dock inte alla. Om hundförsäkringen ger ersättning för mediciner är det kutym att det finns ett maximalt belopp. Glöm inte att jämföra vad som gäller för de alternativ du väljer emellan.
MR & CT-undersökningar
Om din hund skulle behöva datortomografi eller magnetröntgen kan det snabbt bli väldigt kostsamt. Ersättning för dessa kostnader ingår inte alltid i en hundförsäkring. Letar du efter en billig hundförsäkring är det vanligt att just denna behandling är undantagen för ersättning. Glöm inte att kontrollera vad som gäller. Speciellt om du har en äldre hund.
Dolda fel
Vad som gäller för dolda fel kan också vara värt att kontrollera innan du väljer försäkring för din hund. Detta berör eventuella sjukdomar som uppkommit innan du köpt din hund som inte har gått att upptäcka. Det är inte helt självklart att din hundförsäkring täcker dolda fel. Vissa försäkringsbolag kräver veterinärvårdsintyg när försäkringen tecknas. Andra att din hund ska ha varit försäkrad från 4 månaders ålder.
Premie
Om du jämför hundförsäkringar är självfallet kostnaden väldigt viktig. Vad du kommer behöva betala för premie påverkas dock av mängder av faktorer. Inte bara veterinärvårdsbeloppet och vad som faktiskt ingår i försäkringen. När det gäller hundar är ras och ålder också betydande faktorer för månadskostnaden. De finns flera hundraser där det finns större risk för sjukdomar och skador. Har du en sådan hund kommer du behöva betala mer för din försäkring. Allt annat lika.
Om du letar efter en billig hundförsäkring finns det möjlighet att påverka premien. Du kan exempelvis välja en högre fast och rörlig självrisk. Glöm heller inte att kontrollera om du kan ta del av några erbjudanden eller rabatter på hundförsäkringar.
Omdömen av försäkringsbolag
Som du nu säkert har insett kan det vara ganska komplicerat att jämföra hundförsäkringar. Ett bra komplement till att jämföra villkor och priser kan vara att jämföra de omdömen som försäkringsbolag tagit emot från faktiska kunder. Det är inte ovanligt att det går att urskilja både för- och nackdelar i en hundförsäkring genom att läsa igenom dessa omdömen.
Hundförsäkring – Vanliga frågor
Har du precis skaffat hund och nu börjat fundera över en lämplig hundförsäkring kan det säkert kännas aningen överväldigande. Förhoppningsvis har du redan fått lite användbara tips. Vi är dock medvetna om att det sannolikt kan finnas många obesvarade frågor och funderingar. Så nedan har vi försökt sammanställa svaren på några av de vanligaste frågorna om hundförsäkringar.