Bensinkort

Med ett bensinkort går det att spara mycket pengar. Inte minst om du kör mycket bil. Genom att använda bensinkortet ger dessa kreditkort diverse förmåner och bonusar som under ett år kan vara värda mycket pengar.

Bästa bensinkort 2022

Shell Mastercard - Bensinkort
⭐⭐⭐⭐⭐

📌 Shell Mastercard

Dubbel drivmedelsrabatt i 3 månader som ny kund. Därefter 15 öre per liter.
Du får 0,5% bonus på alla köp (exklusive drivmedel).
Kompletterande reseförsäkring på köpet.
Självriskskydd vid bilbärgning och assistans.
Circle K Mastercard bensinkort
⭐⭐⭐⭐⭐

📌 Circle K Mastercard

Tankar du över 1 000 liter/år får du 1% bonus.
25 öre rabatt på drivmedel på bemannade fullservicestationer i 6 månader.
0.3% i bonus på alla dina köp du gör med ditt Circle K Mastercard.
Gratis extrakort. Samla er bonus tillsammans! 
Preem Mastercard bensinkort
⭐⭐⭐⭐⭐

📌 Preem Mastercard

Upp till 25 öre drivmedelsrabatt/liter på Preems stationer.
Du får 0,5% bonus på allt du handlar utanför Preem, även utomlands.
Sparränta på 1,6% upp till 15000 kr!
Betala dina räkningar med Preem MasterCard kostnadsfritt på Betalo.

De flesta kedjor erbjuder ett bensinkort för att på så vi öka lojaliteten hos sina kunder. Så har du exempelvis ett OK/Q8-kort är de beredda att ge dig rabatter så länge som du alltid använder ditt kort när du tankar hos dem.

De flesta bensinkorten fungerar i princip som ett vanligt kreditkort. Det som kännetecknar ett bensinkort är att de flesta har ett bonusprogram. Ofta blir bonusen betydligt bättre om du tankar över ett visst antal liter bensin per år. Kör du däremot väldigt lite bil blir ett bensinkort antagligen inte de bästa alternativet av kreditkort för just dig.

Jämföra bensinkort

Vid val av bensinkort är det inte bara viktigt att jämföra bonusprogrammen. Det blir också viktigt att jämföra de olika stationskedjorna. Har exempelvis Preem bensinstationer i de områden där du oftast tankar din bil? En annan faktor som du bör jämföra är kortens kredit och ränta.

Vi hjälper dig att hitta ett bensinkort som passar dig!

Vanliga frågor om bensinkort

Vad är ett bensinkort?

Ett bensinkort är något så enkelt som ett medlemskort knutet till en kedja av bensinstationer. Bensinkortet ger förmåner och unika erbjudanden som tack för din lojalitet. Ofta kan du även knyta en kredit till ditt bensinkort och får ännu fler fördelar. Bensinkortet är ett populärt kort i våra plånböcker.

Varför skall man ha ett bensinkort?

Ett bensinkort skall du ha om du är eller skulle behöva vara kund i en kedja av bensinstationer. Bensinkortet ger en mängd förmåner för dig som kund när du är lojal till just den stationskedjan. Allt ifrån ett lägre bensinpris till olika erbjudanden som till exempel spolarvätska och biltvätt.

Vilket bensinkort är bäst?

Vilket bensinkort som är bäst beror lite på hur dina behov ser ut. Så svaret börjar med vad du värdesätter. Om det är geografisk utbredning av bensinstationer som är viktigast eller om det är bensinpriset. Det bästa bensinkorten är oftast de som konkurrerar med att erbjuda mervärde snarare än det lägsta priset.

Vad är skillnaden mellan ett kreditkort och bensinkort?

Skillnaden mellan kreditkort och bensinkort är att ett kreditkort är knutet till en kreditkortsutgivare och ett bensinkortet är utgivet av en kedja bensinstationer. Annars kan ett bensinkort med kreditfunktion användas precis som ett kreditkort, var som helst, med sina respektive kreditvillkor.

Hur får jag det bästa bensinkortet?

För att få det bästa bensinkortet behöver du först och främst bestämma själv vad du uppskattar och förväntar dig av ett bensinkort. Kort sagt, vad du tycker är bäst. Är det ett lågt literpris eller rabatt i tvättomaten? När du vet vad du vill ha så hjälper vi på Lotsia dig med resten. Enkelt och kostnadsfritt!

Termer och villkor att känna till när du jämför bensinkort

 • Årsavgift: De flesta bensinkort är utan årsavgift och det är bra att komma ihåg när man läser olika erbjudaden. Men dubbelkolla alltid innan du väljer och det kan är bra att ha med sig i kontakten med en kortleverantör att årsavgiften i princip alltid är borttagen.
 • Högsta kreditgräns: De flesta av oss kommer aldrig uppleva detta som en begränsning om inte bensinkortet börjar att användas som ett konsumtionskort. En kreditgräns på fem till tio tusen kronor räcker för långresan och verkstadsbesöket. Kreditgränsen blir relevant om maximerar bonusprogrammet och lägger merparten av dina övriga utgifter på kortet.
 • Ränta: Det viktiga att komma ihåg när du kollar räntan på bensinkort är att det gäller endast om du planerar att dela upp och avbetala din månadskostnad.  Att dela upp sin månadskostnad är inte fördelaktigt att göra vare sig du har ett bensinkort eller ett kreditkort, det blir ett väldigt dyrt sätt att låna pengar.
 • Betalningsvillkor: Betalningsvillkor kallas ofta för räntefritt i bemärkelsen att det är den tiden du gör ett köp på kortet till att fakturan skall betalas. De flesta bensinkort har en konsumtionsmånads som du månaden efter blir fakturerad för med 30 dagars betaltid. I termer av räntefritt innebär det i exempelt 30 – 60 dagar.
 • Bonusprogram: Här finns oftast den stora skillnaden mellan bensinkorten. Procensatsen är oftast mellan 0,3% – 2%. Här spelar det stor roll om du planerar att använda bensinkortet på övriga utgifter utanför bensinstationen eller om det är främst drivmedel och andra på stationen vanliga inköp.
 • Försäkring: Alla bensinkort har en reseförsäkringsfunktionalitet. Det du gärna vill se utöver det är en så kallad ”tanka fel” -försäkring. Hos Shell kan du även få en nyckelförsäkring och Cirkle K inkluderar sjävriskskydd när du hyr bil utomlands.
 • Korttyp: Korttyp är sällan något som styr erbjudandet och paketeringen av bensinkortet. Det är MasterCard eller VISA som förekommer och båda är mycket tillförlitliga.
 • Valutapåslag i utlandet: När du använder ett bensin kort i utlandet får du ofta ett valutapåslag på dina inköp. Denna summan är vanligen mellan 1,5-2,5%.
 • Aviavgift: Aviavgiften är inte vanlig bland bensinkorten och slår ganska hårt på effektivräntan om du har måandsfakturor på tusen till två tusen kronor. Dock är en bra jämförelse en helhetssyn och om man, i exemplet, Shell får en nyckelförsäkring så kan det vara värdet.
 • Uttagsavgift: Undvik att ta ut pengar på ditt bensinkort. Uttagsavgiften är ofta flera procent och blir onödigt fördyrande mot att använda kortet direkt.
 • Övertrasseringsavgift: När du överstiger den kreditgräns som finns debiteras du ofta en typ av straffavigft för detta. Att övertrassera konton är dock mer ovanligt idag än tidigare eftersom de flesta terminaler är uppkopplade och det krävs en så kallan ”offline” -transkation för att risken skall uppstå.

Lotsia.se är en webbtjänst som listar och jämför tjänster inom privatekonomi. Lotsia strävar efter att underlätta för privatpersoner att enkelt jämföra olika tjänster.