Kattförsäkring

Kattförsäkringen är djurförsäkringen som är speciellt framtagen att passa din katt. Katten är det populäraste husdjuret i Sverige sett till antalet individer. Över en miljon katter finns utspridda i drygt 745 000 svenska hushåll. Det här gör också kattförsäkringen till en av de vanligaste djurförsäkringarna tillsammans med hundförsäkringen. Precis som vi människor kan behöva en olycksfallsförsäkring för sjukdom och skada behövs en kattförsäkring för din katt. Försäkringen kan då täcka skador, men även sjukdomar som leder till dyra veterinärkostnader.

Bästa kattförsäkring 2022

Samma villkor oavsett kattras eller ålder. ManyPets försäkrar katter från 4 veckor och uppåt.
Med ManyPets kan du välja bland marknadens högsta ersättning och lägsta självrisk.
Samla dina katter i samma kattförsäkring och få 15% rabatt varje år.
Samma goda skydd även när din katt blir äldre.

Jämför kattförsäkring

Att jämföra försäkring för din katt kan utöver att spara pengar också säkerställa att din katt är optimalt skyddad i det fall oturen är framme. Att jämföra är extra viktigt om du har en ras som kan betraktas som ovanlig eller exklusiv. Dessa raser omfattas inte alltid av vanliga kattförsäkringar.

Utöver premie och självrisk bör du hålla utkik efter högsta ersättningsbelopp och hur det påverkas när katten blir äldre. Vissa försäkringsbolag som tex Agria försäkrar din katt utan hänsyn till ålder.

Vanliga frågor om kattförsäkringar

Vad kostar en kattförsäkring?

En kattförsäkrings kostnads baseras primärt på dessa parametrar: Kön, skadehistorik och ålder. I grunden skall en kattras bära sin egen kostnad vilket innebär att det är billigare medan katten är yngre och dyrare när katten blir äldre. Efter sju års ålder görs i regel ett tillägg. Vanligt är att kattungar och ID-märkta hemmakatter har en rabatterad kostnad.

Veterinärintyg, när behövs det?

När du skall försäkra din katt kan du komma att behöva ett veterinärintyg. Det är precis vad det låter som, ett intyg från veterinären som är en redogerölse för din katts hälsostatus. Intyget får inte vara äldre än 30 dagar när det ligger till grund för en ny försäkring.

Du behöver veterinärintyg om:
– I de fall livsföräksringsbeloppet är högre än 15 000 kr för din katt.
– Om din katt inom de fyra senaste månaderna har vistats utanför Norden.

Måste katten vara vaccinerad innan den försäkras?

Det krävs i regel inga vaccinationer innan du kan få din katt försäkrad. Däremot så kan det vara villkorande för att du skall få ersättning för en given sjukdom. Kattpesten är ett exempel på sjukdom katten behöver ha varit vaccinerad för att ersättningen skall utgå.

Vilken försäkring väljer jag till en kattunge?

Det grundläggande, vilket rekommenderas alla katter, är en veterinärvårdsförsäkring. Utöver veterinärvårdsförsäkringen behöver omständigheter som ras och om du planerar att avla på din katt. Har du betalat dyra pengar för en raskatt kan det kännas aktuellt att vara berättigad till ersättning om katten förolyckas eller avlivas. När det gäller katter som går i avel är det ofta vettigt att tecka ett särskillt tillägg för det.

Min katt är gammal, är det någon idé att ha kvar försäkringen?

Ja, i regel omfattas katter av samma skydd oavsett ålder. Det är därtill vanligast att incidenter inträffar med äldre katter samt att deras benägenhet att insjukna ökar med åren.

Behöver man försäkra en innekatt?

Den stora skillnaden för en innekatt är att den, så länge den håller sig inne och inte får besök av annat djur, vare sig riskerar ett slagsmål eller bli påkörd av ett fordon. Risken för sjukdomar finns dock tyvärr kvar och det är tyvärr inte ovanligt att katter råkar svälja föremål som medför att veterinär behöver sökas upp.

Vad gäller när katten orsakar en olycka?

Om din katt är inblandad, direkt eller indirekt i en olycka så omfattar inte kattförsäkringen skador i samband eller till följd av händelsen.

Lotsia.se är en webbtjänst som listar och jämför tjänster inom privatekonomi. Lotsia strävar efter att underlätta för privatpersoner att enkelt jämföra olika tjänster.