NORWEGIAN

Recension & omdömen av Norwegian kreditkort

Bank Norwegians kreditkort är ett populärt alternativ som med fördel kan användas som både ett resekort eller bonuskort. I vår recension går vi igenom kreditkortets för- och nackdelar samt hur du ansöker om kortet ifall du anser att detta är ett alternativ som möter dina behov.

Kreditkort Norwegian Till ansökan Till ansökan

Ansök säkert hos Bank Norwegian

Bank Norwegian

Star Star Star Star Star

Maxkredit

100 000 kr

Årsavgift

0 kr

Kreditränta

19.99 %

Reseförsäkring och avbeställningsskydd inkluderat
Reseförsäkring och avbeställningsskydd inkluderat
Extra bonus vid köp hos Norwegian
Extra bonus vid köp hos Norwegian
Ingen kontantuttagsavgift eller årsavgift
Ingen kontantuttagsavgift eller årsavgift
Räntefritt upp till 45 dagar
Räntefritt upp till 45 dagar
Årsavgift
0 kr
Ränta
19.99 %
Effektiv ränta
21.93 %
Räntefria dagar
45
Maxkredit
100 000 kr
Aviavgift
45 kr (0 kr e-faktura)
Uttagsavgift
0 %
Valutapåslag
1.75 %
Apple Pay
Ja
Google Pay
Ja
Du måste vara minst 23 år
Du måste vara minst 23 år
Du får inte ha någon betalningsanmärkning
Du får inte ha någon betalningsanmärkning
Varit folkbokförd i Sverige de senaste 36 månaderna
Varit folkbokförd i Sverige de senaste 36 månaderna
Ha inkomst av tjänst
Ha inkomst av tjänst
Till ansökan Hänglås

Bank Norwegian

Förmåner med Norwegian kreditkort

Det så kallade Norwegian-kortet har ett potentiellt förmånligt bonussystem som de kallar Norwegian Reward. Detta lojalitetsprogram bygger på intjänade CashPoints som du får vid köp som du genomför med kreditkortet. Här tittar vi närmare på detta bonussystem samt övriga förmåner du kan ta del av med Norwegians kreditkort.

Norwegian Reward

Norwegians lojalitetsprogram heter Norwegian Reward. För att kunna ta del av dess förmåner på bästa sätt behöver du ansluta ditt Norwegian-kort till ett Reward-konto för starta din insamling av så kallade CashPoints. När du sedan loggar in på ditt Reward-konto kan du se hur många CashPoints du har tjänat in och använda dem för betala, eller delbetala, flygbiljetter hos Norwegian.

CashPoints

Norwegian kallar sina CashPoints för sin egna valuta och “växelkursen” är 1 CashPoint = 1 NOK. Din intjäning av denna “valuta” startar så fort du kopplat ditt kreditkort till ditt Reward-konto. Du kan tjäna CashPoints på de flesta av din köp med kreditkortet men vissa betalningar ger dig en större bonus.

  • 4 % CashPoints på LowFare-biljetter hos Norwegian.
  • 10 % CashPoints på Flex-biljetter hos Norwegian
  • 0,5 % intjäning på varuköp

Det finns dock vissa utgifter där du inte tjänar några CashPoints alls. Exempel på dessa är betalningar av räkningar, köp av valuta och köp av flygbiljetter hos andra flygbolag än Norwegian.

Cashback

Norwegian-kortet är primärt ett bra resekort för dig som vill kunna köpa billigare flygbiljetter hos Norwegian. Det finns dock andra sätt att ta del av “förmåner” genom att byta CashPoints mot cashback. Cashback är ett sätt att få en viss återbäring på vissa köp du genomför med kreditkortet. För Norwegian-kortet kan du använda intjänad cashback till att betala av din kreditkortsfaktura som du har fått från Bank Norwegian. 

Försäkringar

Som för de flesta bättre kreditkort ingår vissa försäkringar i Bank Norwegians kreditkort. En förutsättning för att de ska gälla är att du genomfört betalningen med kortet. De försäkringar som ingår för Norwegian-kortet är en dagligvaruförsäkring och en kompletterande reseförsäkring. Exempel på villkor för reseförsäkringen:

  • Gäller på resor upp till 90 dagar.
  • Resan måste starta och sluta i Norden.
  • Kompenserar för försenat bagage.
  • Täcker avbeställning av resa upp till 50 000 kr.
  • Barn omfattas av försäkringen tills året ut de fyller 21.

Reseförsäkringen gäller om du betalat minst 50% av resans kostnad med kreditkortet. Ett potentiellt bra komplement till din hemförsäkring.

Norwegian erbjuder även ett antal övriga försäkringar som tillägg. Exempel på dessa är tandvårdsförsäkring och betalskydd.

Norwegian kreditkort – Kostnader och avgifter

I en recension och jämförelse av kreditkort är det så klart inte enbart förmåner som bör beaktas. Likt övriga alternativ kommer Bank Norwegians kreditkort med vissa kostnader. Du betalar förvisso ingen årsavgift för detta kreditkort men använder du det kommer det komma med vissa kostnader och avgifter som vi sammanställt nedan.

Årsavgift:0 kr
Ränta:19.99 %
Effektiv ränta:21.93 %
Räntefria dagar:45 dagar
Maxkredit:100 000 kr
Minsta belopp att betala:3,00 % (min 300 kr)
Aviavgift:45 kr (0 kr e-faktura)
Valutapåslag:1.75 %
Uttagsavgift:0 %
Dröjsmålsränta:24 %
Påminnelseavgift:60 kr
Korttyp:Visa

Betalning och kredit

För köp med kreditkortet har du 45 räntefria dagar. Det går dock också bra att betala andra fakturor med Bank Norwegians kreditkort. Detta genomförs genom Bank Norwegians App eller MinSida. Den maximala krediten du kan få på kortet är 100 000 kr. Det kan ses som en bra buffert om du ibland har ett kortsiktigt kreditbehov. Observera att du inte får några räntefria dagar vid fakturabetalningar och att räntan som erbjuds är relativt hög.

Kommentar

Av de bästa resekorten som finns tillgängliga särskiljer sig Norwegian genom att inte ha någon årsavgift. Vi gillar också att det inte är någon uttagsavgift på kortet, varken i Sverige eller i utlandet. Dessvärre är det ett relativt högt valutapåslag, speciellt för ett kreditkort som ska locka flygresenärer.

Mobila betalsätt

Norwegian-kortet har stöd för både Apple Pay och Google Pay. Detta innebär att du faktiskt inte behöver ha med dig ditt fysiska kreditkort. Genom att koppla kortet till exempelvis Apple Pay kan du genomföra dina betalningar med din iPhone eller Apple Watch. För att aktivera Apple Pay behöver du ladda ner Bank Norwegian appen.

Bank Norwegians app

Bank Norwegians app är gratis och finns självfallet för både iOS och Android. Utöver att aktivera kontaktlösa betalningar får du en bra överblick över användandet av ditt kreditkort. Du kan exempelvis se dina fakturor och hur många CashPoints du har samlat på dig. I appen kan du dessutom betala räkningar, justera din kreditgräns och mycket mer.

Krav från Bank Norwegian

Vilken kredit du kan få från Bank Norwegian är individuell men det finns ett par grundkrav du behöver möta för att din ansökan ska bli beviljad.

  • Du behöver ha fyllt 23 år.
  • Du kan inte ha några registrerade betalningsanmärkningar.
  • Du behöver ha varit folkbokförd i Sverige de senaste 36 månaderna.

För- och nackdelar med Norwegian kreditkort

Vilka för- och nackdelar det finns med Norwegians kreditkort är delvis subjektivt. Men om vi jämför deras erbjudande med andra aktörer anser vi ändå att det finns vissa aspekter som är bra och andra som är direkt dåliga oavsett dina preferenser.

Fördelar med Norwegian-kortet

  • 0 kr i årsavgift.
  • Reseförsäkring och avbeställningsskydd ingår.
  • Bra bonus för flygresor med Norwegian.
  • 0 % i uttagsavgift.
  • Möjlighet till cashback.
  • Stöd för Apple Pay och Google Pay.

Nackdelar med Norwegian-kortet

  • Relativt högt valutapåslag.
  • Hög åldersgräns på 23 år.
  • Avsaknad av andra försäkringar än kompletterande reseförsäkring.

För vem passar Norwegians kreditkort?

Vi anser att Norwegian-kortet har flera positiva egenskaper men det är primärt anpassat för dig som någorlunda regelbundet flyger med Norwegian. Det är just för flygresor kortets förmåner är riktigt fördelaktiga. Du kan förvisso välja cashback men här finns det mängder av andra alternativ och bonuskort som kan matcha Norwegians erbjudande.

Det som ändå kan bidra till att Norwegian-kortet kan vara ett bra alternativ för dig som inte ofta flyger med Norwegian är att kortet inte har någon årsavgift. Det är också smidigt att hantera med deras app och kopplingar till mobila betalsätt.

Ansök om Norwegians kreditkort

Om du är intresserad av kreditkortet från Bank Norwegian kan du snabbt och enkelt ansöka på deras hemsida. Processen ser ut som följer:

  1. Börja med att fylla i diverse personinformation (personnummer, e-post, telefonnummer etc).
  2. Komplettera med din ekonomiska information (boende, anställning etc).
  3. Signera med BankID och skicka in din ansökan.
  4. Bank Norwegian kommer genomföra en kreditupplysning men i regel kan du få besked direkt.
  5. Ditt kort skickas till dig. Räkna med 3-5 arbetsdagar innan du har fått ditt kort.

Om du blir nekad är det antagligen på grund av din kreditvärdighet. I dessa fall kan du kontakta deras kundservice för mer information.

Alternativ till Norwegian-kortet

Det finns gott om olika kreditkort med lite olika inriktningar. Om det primärt är ett resekort du är intresserad av finns det exempelvis flera alternativ där Amex är kreditkortsutgivare. Andra populära resekort är Resurs World och Marginalen Traveller.

När det gäller andra bra bonuskort och kreditkort som ger cashback är antagligen utbudet ännu större. Här kan exempelvis Resurs Gold, Marginalen Gold och re:member flex alla ses som ett alternativ till Norwegian-kortet.

Om Bank Norwegian

Utgivare till Norwegian-kortet är Bank Norwegian. Banken grundades 2007 i Oslo med det primära syftet att vara en plattform för flygbolagets lojalitetsprogram. Idag erbjuder dock banken ett flertal olika tjänster inom ekonomi till kunder runt om i Europa. Utöver kreditkort erbjuder de privatlån från 5 000 kr till maximalt 600 000 kr. De erbjuder även sina kunder att samla mindre lån och krediter i ett så kallat samlingslån

Sedan 2021 är Nordax AB ensam ägare av Bank Norwegian och Bank Norwegian är numera en filial av Nordax Bank AB.

Bolagsnamn:Nordax Bank AB
Org.nr:556647-7286
Registreringsår:2003
VD:Carl Jacob Lundblad
Besöksadress:Gävlegatan 22, Stockholm
Omsättning (2021):1 094 685 (tkr)
Källa: Allabolag.se


Kundservice

Via Bank Norwegians hemsida kan du hitta de flesta svaren angående kreditkort, lån och deras övriga tjänster. Vill du prata med dem har deras telefonsupport aningen begränsade öppettider:

Ordinarie öppettider

  • Måndag: 10:00 – 16:00
  • Tisdag: 10:00 – 16:00
  • Onsdag: 10:00 – 16:00
  • Torsdag: 10:00 – 16:00
  • Fredag: 10:00 – 16:00
  • Lördag: Stängt
  • Söndag: Stängt

Behöver du spärra ditt kreditkort kan du göra det dygnet runt, alla dagar i veckan genom att ringa 0770-45 77 66.

Omdömen av Bank Norwegian

Eftersom Bank Norwegian är kreditkortsutgivare till Norwegian-kortet tycker vi det är intressant att granska deras omdömen för vår recension av deras kreditkort. Här har vi primärt kontrollerat kundomdömen som finns tillgängliga hos TrustPilot. Nedan är ett par exempel på både positiva och negativa omdömen:

Jag har haft kreditkort och sparkonto hos Norwegian i flera år. Jag har alltid varit nöjd och allt har fungerat bra. När man tar ut pengar från sparkontot överförs pengarna snabbt. Dessutom får man poäng som ger flygbiljetter hos Norwegian.

Hendrik, TrustPilot

Har sparkonto och kreditkort hos dem och det har fungerat bra. Trevlig kundtjänst!

Tobias, Trustpilot

Undvik detta kreditkort, när det funkar är allt ok. Så fort det behövs något är det en absolut katastrof.

Rami, TrustPilot

Kommentar

De relativt få betyg Bank Norwegian har på TrustPilot är långt ifrån smickrande. Det är faktiskt rent ut sagt dåliga. Många kunder verkar ha stött på diverse problem och är sällan nöjda med deras kundservice. Det är dock viktigt att påpeka att omdömen på exempelvis TrustPilot gäller hela Bank Norwegians verksamhet och är inte renodlade användaromdömen av deras kreditkort.

Omdömen Bank Norwegian Kreditkort på TrustPilot

Norwegian kreditkort – Vanliga frågor

Om du fortfarande inte är riktigt säker på om du bör ansöka till ett Norwegian-kort kan det vara en bra idé att ta del av svaren på några vanligt förekommande frågor.

Sammanfattning & recension Norwegian kreditkort

Det finns flera aspekter att beakta för en recension och vissa är antagligen mer intressanta än andra beroende på din ekonomiska situation och andra preferenser. När vi skriver en recension av ett specifikt kreditkort har vi dock ett par faktorer vi alltid jämför. Dessa är förmåner, avgifter, ränta och delbetalning samt omdömen av kreditkortets utgivare.

Recension Bank Norwegian kreditkort

Lotsia

Bank Norwegian
Vårt betyg
Förmåner
Avgifter
Ränta & delbetalning
Kundomdömen

Sammanfattning

Flyger du någorlunda regelbundet med Norwegian är detta ett mycket bra kreditkort. Du kan få betydligt förmånligare priser på dina flygbiljetter och det är också relativt enkelt att samla bonuspoäng med kortet. Även den kompletterande reseförsäkringen är bra och har du inga resor inplanerade kan du alltid byta till cashback.
Norwegian-kortet får även pluspoäng för avsaknaden av årsavgift och uttagsavgift. Däremot är det ju inte så attraktivt med ett högt valutapåslag på ett resekort. Även villkoren för ränta och delbetalning lämnar lite mer att önska men det är antagligen inte krediten som är det primära syftet med att ansöka om just detta kreditkort.

När det gäller kundomdömen är de anmärkningsvärt dåliga. I alla fall om vi fokuserar på TrustPilot där Bank Norwegian, till skillnad från många andra banker, inte är verifierade. Om det är anledningen till deras dåliga omdömen låter vi vara osagt. Det kan dock finnas skäl att dubbelkolla med vänner och bekanta om de har några erfarenheter av Bank Norwegian innan din ansökan.

Vi anser dock att kreditkortet som Bank Norwegian erbjuder har flera bra förmåner och låga avgifter. Det betyder inte nödvändigtvis att det är det bästa kreditkortet för just dig. Se därför till att jämföra med andra liknande alternativ innan du bestämmer dig.

4.5
Skribent
Foto av författare
Anders Fjellström
Anders är en skarp och insiktsfull frilansskribent som specialiserar sig på artiklar om kreditkort och relaterade finansiella ämnen. Med sin förmåga att tydligt och begripligt förklara komplexa finansiella produkter och tjänster, hjälper Anders sina läsare att göra informerade val.

Lotsia.se är en webbtjänst som listar och jämför tjänster inom privatekonomi. Lotsia strävar efter att underlätta för privatpersoner att enkelt jämföra olika tjänster.