Kreditkort

Letar du efter ett kreditkort? Vi jämför kreditkort på den svenska marknaden. Nedan är några av de populäraste alternativen idag.

Bästa kreditkortet 2022

Bank Norwegian kreditkort
⭐⭐⭐⭐⭐

📌 Bank Norwegian

Du får upp till 6 veckors räntefri kredit!
Tjäna CashPoints om du registrerar ditt kort till din Reward-profil.
Avbeställningsskydd och reseförsäkring är inkluderat.
Ingen årsavgift och inga avgifter för kontantuttag i Sverige eller utomlands.
Easyliving - Bästa kreditkortet
⭐⭐⭐⭐⭐

📌 Easyliving kreditkort

Reseförsäkring med avbeställningsskydd ingår utan någon extra kostnad.
Upp till 56 dagars fri kredit. Delbetala i din egen takt.
Leveransförsäkring vid internetköp och inga aviavgifter eller valutapåslag.
Kontaktlösa betalningar och kostnadsfritt extrakort.

Det finns mängder av olika kreditkort att välja på och de olika kreditkorten kan skilja sig åt ganska mycket när det gäller både kostnader och diverse förmåner. Om du planerar att teckna ett kreditkort kan det därför vara bra att börja med att fråga dig själv vad du tror att du kommer använda kortet till?

Reser du mycket kan det exempelvis vara värt att jämföra de olika kreditkortens olika reseförmåner, reseförsäkringar etc. Även uttagsavgifter när du är utomlands kan vara värt att jämföra. Om du däremot ser ditt nya kreditkort som en ekonomisk buffert rekommenderar vi dig att främst jämföra dess räntor och avgifter.

Vi hjälper dig jämföra kreditkort

Vår ambition är att här fortsätta att presentera de olika alternativ som finns idag på marknaden. På så sätt vill vi underlätta för en bra och enkel jämförelse så att du kan teckna det kort som överensstämmer med just dina behov.

Vill du se en komplett förteckning av svenska kreditkort? Klicka här!

Guide till att skaffa kreditkort

Att välja ett nytt kreditkort behöver inte vara så dramatiskt. Vi rekommenderar dock att gå igenom följande steg:

Vilket kreditkort är bäst för dig?

Har du redan ett kreditkort rekommenderar vi att du går igenom vilka typer av kostnader du normalt betalar med kort. Har du inte ett kreditkort blir denna övning lite annorlunda men hur du planerar att använda kreditkortet avgör vilket kort som är bäst för just dig. Reser du mycket är förmåner i anslutning till just resande det du bör jämföra lite extra noga.

Genomför en jämförelse av “toppkandidaterna”

Är det vissa typer av förmåner eller kostnader/avgifter som är extra viktiga för dig? Försök då hitta ett par alternativ på kreditkort som passar bäst för just dessa behov. Villkoren för dessa kort kommer med största sannolikhet att skilja sig åt. Det kan handla om allt från kredit, ränta till försäkringsvillkor. Jämför sedan dessa villkor och välj de bästa alternativet för dig.

Ansökan till kreditkort

När du valt ditt kreditkort är det dags att genomföra en ansökan. Vi samarbetar med Kortio där du kan ansöka till de allra flesta kreditkorten i Sverige. Ansökan är enkelt och går att genomföra snabbt online.

Skäl till att du nekas ett kreditkort

Efter du genomfört din ansökan gör kreditgivaren normalt en kreditkontroll. Skälet till detta är de behöver göra en bedömning kring dina möjligheter att betala de kostnader du tar på ditt kreditkort. Utöver kreditkontrollen kan det finnas andra skäl till att du blir nekad ett kreditkort. Exempelvis:

  • Du har obetalda skulder hos Kronofogden
  • Du är för ung för att ha ett eget kreditkort
  • Dina deklarerade årsinkomst är inte tillräckligt hög
  • Du har betalat tidigare räkningar för sent
  • Du har redan flera andra kreditkort hos andra kreditgivare

Skulle du bli nekad ett kreditkort rekommenderar vi att du kontaktar kreditgivaren för att höra efter varför du har blivit nekad. Ibland kan det på så sätt gå att reda ut eventuella missförstånd.

Att tänka på med kreditkort

Det finns många fördelar med att äga ett kreditkort. Det finns dock ett par saker du bör tänka på. Speciellt om du inte haft ett kreditkort tidigare.

Betala i tid: Om du har ett kreditkort kommer du få en faktura för föregående månads köp. Se till att betala denna faktura i tid. Missar du att betala i tid kommer de att tillkomma ränta och förseningsavgifter. I värsta fall skickas ditt ärende till Inkasso.
Jämför räntan: Missar du att betala i tid kan de tillkomma ränta på dina utgifter. Det är viktig att komma ihåg att du köper på kredit och eventuella räntekostnader kan snabbt göra ditt tidigare köp till en dåligt affär. Glöm därför inte att jämföra räntan på respektive kreditkort du är intresserad av.
Undvik att ha för många kreditkort: Det kan finnas skäl till att ha mer än ett kreditkort. Men försök att inte ha för många. Har du många olika krediter kan det bli svårare för dig att kunna ta andra typer av lån och det vill man ju helst undvika.#Label
Glöm inte att läsa villkoren: När du ansöker om ett kreditkort ingår du i ett avtal. Som med alla avtal är det viktigt att du läser igenom det innan. Det är kanske inte det roligaste tidsfördrivet men det är ändå viktigt att kontrollera att allt ser bra ut.#Label

Vanliga frågor om kreditkort

Vilket kreditkort är bäst?

Vilket kreditkort som är bäst har inte ett allmängiltigt svar utan det beror på vem du är och vilket konsumtionsmönster du har. Vill du till exempel resa ska du välja ett kort som samlar resepoäng, eller om det är viktigare för dig att kreditkortet fungerar som en buffert och därför skall erbjuda låg ränta på delbetalning.

Vad är skillnaden på betalkort och kreditkort?

Skillnaden på betalkort och kreditkort är att betalkortet är knutet till ett bankkonto där du behöver ha tillgängligt saldo för dina köp. Man kan även kalla betalkort för debetkort. Kreditkortet är knutet till ett konto med en kreditgräns varefter du faktureras i efterhand för dina köp.

Vad är valutaväxlingsavgift?

Valutaväxlingsavgift är den avgift du betalar vissa  kreditkortsutgivare när du handlar i en annan valuta. Det beror på att kreditkortsutgivaren vill ha marginal för förändringar som kan ske i valutakurserna mellan tiden för ditt köp och när brytgränsen för din konsumtionsmånad infaller. Det finns kreditkort helt utan valutaväxlingsavgift.

Vad är effektiv ränta?

Effektiv ränta är den totala kostnaden som uppstår när du lånar pengar eller utnyttjar en kredit. Det är med andra ord, ränta, aviseringsavgift eller fakturaavgift, uppläggningskostnad, valutaväxlingsavgift samt övriga kostnader som är obligatoriska. Så den effektiva räntan är den man skall jämföra.

Hur hittar jag bästa kreditkortet?

Du hittar det bästa kreditkortet genom att jämföra olika kreditkortsutgivare och deras villkor. Steg ett är att du bestämmer dig för vilken typ av kort och vilka förmåner du är ute efter som tjänar just ditt konsumtionsbeteende. Sedan hjälper vi på Lotsia dig med resten.

Lotsia.se är en webbtjänst som listar och jämför tjänster inom privatekonomi. Lotsia strävar efter att underlätta för privatpersoner att enkelt jämföra olika tjänster.