Djurförsäkring

Självklart skall alla i familjen vara försäkrade för oförutsedda tråkigheter. Det gäller såklart även våra husdjur. Oavsett det är hästen vi tävlar med eller katterna som springer ute. Att ha en djurförsäkring kan ibland vara skillnaden mellan den bästa vården och att gå runt med krämpor för en fyrbent vän eller att ta bort en tumör i tid. Eftersom inte våra husdjur innefattas av den statliga vårdgarantin blir djurförsäkringen högaktuell om djurägandet ska kännas tryggt och säkert. Bland företagen som försäkrar djur finns flertalet specialistföretag som är speciellt inriktade på allt från tävlingshästar till mer vanliga hundförsäkringar och kattförsäkringar.

Bästa djurförsäkringen 2022

Välj bland Sveriges högsta veterinärvårdsersättning och marknadens lägsta självrisk.
Du kan välja bort den fasta självrisken om din hund eller katt är under 9 år.
Erhåll 15% rabatt varje år om du försäkrar flera katter och hundar i samma försäkring.
ManyPets försäkrar alla hundar och katter från 4 veckor och uppåt.

Jämför djurförsäkringar

Eftersom tillvaron och levnadsvillkoren är olika för oss djurägare gäller detsamma för djuren. Härav passar de olika försäkringsbolagen olika bra beroende på omständigheterna för kanske just ditt djur. Det är därför viktigt att jämföra de olika alternativen för djurförsäkring så djurägandet helt kan få vara fokuserat på det härliga och roliga.

De vanligaste djurförsäkringarna

  • Hundförsäkring: För dig som hundägare finns det gott om alternativ när du skall försäkra din hund. Oavsett om du har enkom en sällskapshund eller om din vän även skall tjänas om jakthund eller avelsdjur så finns anpassade försäkringar som passar ditt hundägande. Läs mer om hundförsäkringar!
  • Kattförsäkring: För dig som kattägare finns det alltid en kattförsäkring som passar. Oavsett om du har en ovanlig raskatt som innekatt eller om du har en blandraskatt som håller ordning på gården så finns anpassade försäkringar som passar era behov.
  • Hästförsäkring: Att äga en häst är en livsstil. Hästägandet är förenat med stora åtaganden och kommer med, relativt andra djuräganden, höga kostnader. Hästen har en lång historia av att tjänstgöra för oss mäniskor och före industrialiseringen var hästarna oumbärliga för det dagliga livet. Försäkringarna har en indelningen beroende på om det är en tävlingshäst, avelsdjur eller fritidshäst.
  • Smådjursförsäkring: Smådjursförsäkringen är alternativet för de flesta djuren som är mindre än en katt. Främst är det en veterinärvårdsförsäkring som du tecknar och är anpassad för ditt djur. Bland annat kan du försäkra, kanin, marsvin, iller, sköldpadda, undulat, reptil, hamster och råtta.

Vanliga frågor om djurförsäkring

Varför ska jag försäkra mitt husdjur?

Du ska försäkra ditt husdjur för det fall djuret råkar ut för sjukdom eller olycksfall. Att gå till veterinären är ofta förknippat med höga kostnader vilket en bra djurförsäkring hjälper dig med. Med djurförsäkringen kan du fokusera på bästa vården istället för kostnaden.

Vad ersätter en djurförsäkring?

Vad en djurförsäkring ersätter är olika från försäkring till försäkring men vanligt är att du får 75% av kostnaden över 700 kronor upp till ett bestämt årligt högsta ersättningsbelopp som ofta är 10 000 kr eller 20 000 kronor.

Vad är en veterinärvårdsförsäkring?

Veterinärvårdsförsäkringen är den delen av djurförsäkringen som täcker och ersätter dig för kostnader som uppstår för vård och behandling hos veterinären. Försäkringen täcker både sjukdomsfall och skador från olyckor.

Vilka husdjur kan jag försäkra?

Du kan försäkra de allra flesta olika typer av djur. Våra vanligaste förekommande husdjur har ofta speciellt framtagna försäkringar hos försäkringsbolagen. Speciella regler gäller för CITES listade reptiler. Insekter och spindlar samt fiskar försäkras i regel inte.

Vad kostar det att gå till veterinären?

Vad det kostar att gå till veterinären kan skilja mycket från klinik till klinik. Det spelar också roll vilken dag i veckan och tid på dygnet du söker hjälp då kostnader för jour förekommer. Kom ihåg att alltid be om en prisuppskattning före behandlingen inleds.

Källor & vidare läsning

Lotsia.se är en webbtjänst som listar och jämför tjänster inom privatekonomi. Lotsia strävar efter att underlätta för privatpersoner att enkelt jämföra olika tjänster.