RECENSIONER

Recensioner av försäkringar & försäkringsbolag

Det finns mängder av olika typer av försäkringar. Vilka som verkligen behövs beror så klart på din livssituation och hur riskavert du är som person. Det finns dock ett par typer av försäkringar vi anser vara värda att granska lite extra noga. För att sedan välja det rätta försäkringsbolaget är det nödvändigt att ha en grundförståelse kring vilket skydd du faktiskt får och vilken ersättning du kan ha rätt till.

Vår ambition är att på ett objektivt sätt granska några av de populäraste försäkringarna och de bolag som står bakom dem. Förhoppningen är att du som läsare ska kunna fatta ett välinformerat beslut om du väljer att teckna en ny försäkringen eller funderar på att byta försäkringsbolag.

Försäkringar vi recenserar

Det finns allt från väldigt omfattande försäkringar till extremt nischade alternativ. Här fokuserar vi primärt på de försäkringar vi anser den stora majoriteten bör ha. Vi tänker då på exempelvis hemförsäkringen. Eller villaförsäkringen om du bor i villa eller radhus. Med tanke på hur många hushåll i Sverige som har åtminstone ett husdjur har vi även valt att recensera olika djurförsäkringar.

För dessa typer av försäkringar finns det idag ett relativt stort utbud av olika försäkringsbolag. Vi fokuserar här primärt på att recensera försäkringar från de ledande försäkringsbolagen i Sverige. Vår ambition är att alltid lyfta både för- och nackdelar med respektive erbjudande.

Grunderna för våra recensioner

Recensioner av försäkringar

För att kunna ge en objektiv recension av en specifik försäkring eller ett försäkringsbolag krävs information från flera olika källor. Våra recensioner grundar sig främst i hur villkoren i försäkringen är utformade. Utöver detta går vi även igenom faktiska kundomdömen av de försäkringsbolag som är ansvariga för försäkringen.

Försäkringens omfattning

Om man utvärderar eller jämför olika försäkringar mot varandra anser vi att det viktigaste att kontrollera är vad försäkringen omfattar. Här kan det finnas stora skillnader mellan olika försäkringar. I våra recensioner av specifika försäkringar är vår ambition att alltid belysa exakt vilket skydd du får av den aktuella försäkringen. Även vem som faktiskt skyddas är också viktigt när det gäller vissa typer av försäkringar.

Försäkringen ersättning

Utöver vem och vad som skyddas av en försäkring är det självfallet centralt att veta vilken typ av ersättning du kan ha rätt till om olyckan varit framme. I alla våra recensioner granskar vi därför ersättningsnivåer för den aktuella försäkringen. 

Kostnader och självrisk

Även om de flesta av oss vill ha ett så bra skydd som möjligt går det inte att undvika att kontrollera vad den aktuella försäkringen faktiskt kostar. Att hitta den billigaste försäkringen är dock inte vårt mål. Istället ställer vi kostnader mot självrisk och försäkringens omfattning och ersättningsnivåer.

Omdömen av försäkringsbolaget

Det kan ibland vara svårt att få en bra överblick av en försäkring genom att enbart granska villkoren. I våra recensioner kompletterar vi därför med faktiska kundomdömen. Just kundomdömen kan ge en väldigt bra inblick till hur väl en försäkring faktiskt fungerar. För att ta del av omdömen av försäkringar och försäkringsbolag använder vi oss av flera olika källor. De primära är TrustPilot och Reco.se.

För vem passar försäkringen?

Att säga att ett alternativ exempelvis är den bästa hemförsäkringen vore fel. Olika försäkringar passar olika bra beroende på individens livssituation och diverse preferenser. Både för- och nackdelar kan vara väldigt subjektiva när man väljer en försäkring. I våra recensioner försöker vi därför belysa för vem försäkringen faktiskt passar. Vår förhoppning är att våra läsare på så sätt ska kunna fatta ett välinformerat beslut och välja den bästa försäkringen utifrån sin egna unika situation.

Vanliga frågor

Här har vi sammanställt några av svaren på de frågor vi tagit emot angående våra recensioner av försäkringar och försäkringsbolag.

Skribent
Foto av författare
Mikael Ny
Mikael kombinerar flerårig erfarenhet inom försäkringsrådgivning med en skarp pennas precision. Specialiserad på ämnen relaterade till försäkringar, skriver han med ett engagemang att göra komplex information tillgänglig och förståelig

Lotsia.se är en webbtjänst som listar och jämför tjänster inom privatekonomi. Lotsia strävar efter att underlätta för privatpersoner att enkelt jämföra olika tjänster.