Billån

Billånet är för de flesta hushåll den största kostnaden näst efter bostaden. Ett billån är ett lån som en bank ger dig där bilen är säkerheten för långivaren. Härav behövs alltid en kontantinsats när du tar ett billån men i gengäld kan man också laborera med ett restvärde. Det som har seglat upp som alternativ till billånet de senaste åren är privatlånet då man slipper kontantinsats och får en rak och enkel amortering. Man riskerar heller inte att restvärdet är för högt satt och att du inte får igen dina pengar dagen då bilen ska säljas.

Jämför billån

💡 Advisa billån
Advisa samarbetar med 36 långivare i Sverige.
Flera anslutna långivare ökar dina chanser till att få betydligt bättre villkor!
Jämför billån tryggt, enkelt och helt kostnadsfritt.
Endast en kreditupplysning kommer att registreras hos UC när du jämför billån.
💡 Lendo billån
Jämför låneerbjudanden från upp till 35 banker och långivare med bara en ansökan.
Du kan låna upp till 100% av bilens värde genom Lendo.
Ansök om billån tar max 2 minuter och du får svar direkt!
Ansökan är ej bindande och endast en kreditupplysning kommer att registreras.

Att jämföra billån ger dig en bättre möjlighet till riktigt bra villkor. Oavsett om du väljer ett billån eller privatlån så kan du enkelt få en överblick över de främsta alternativen och ge dig ett försprång när du sedan besöker banken.

Vanliga frågor om billån

Vad kostar ett billån?

Vad ett billån kostar beror på flera faktorer. Utöver räntan på lånet är det inte ovanligt med någon form av så kallad uppläggningsavgift. Inte sällan tas det också avgifter för fakturor eller andra former av löpande betalningar. Just dessa avgifter gör det viktigt att jämföra dina alternativ.

Hur fungerar ett billån?

För att kunna ta ett billån hos banken behöver du kunna betala en kontantinsats på 20% av priset på bilen. För resterande belopp sätts sedan en återbetalningstid mellan 1 – 8 år där du normalt betalar månadsvis mot fast eller rörlig ränta.

Hur fungerar billån med restvärde?

Ett billån med restvärde innebär att du inte amorterar hela lånet. Långivaren uppskattar vad din bil förväntas vara värd efter en vald låneperiod. Detta innebär att du inte behöver amortera lika mycket och detta kan vara ett bra alternativ om du vet att kommer byta bil inom några år.

Billån hur många år?

Du kan oftast bestämma själv om du vill lägga upp ett billån från 1-8 år. Ju längre tid du lägger upp lånet på desto mindre månadsbetalningar men desto högre totala räntekostnader. En annan faktor att beakta är att bilen inte bör vara äldre än 12 år när lånet ska slutbetalas.

Vad krävs för ett billån?

För att kunna ta ett billån krävs att du kan betala en kontantinsats på 20%. Har du inte möjlighet att betala kontantinsatsen kan du ansöka om privatlån, även kallat blancolån. Dessa lån har dock normalt en högre ränta än billånet.

Källor & vidare läsning

Lotsia.se är en webbtjänst som listar och jämför tjänster inom privatekonomi. Lotsia strävar efter att underlätta för privatpersoner att enkelt jämföra olika tjänster.