SAMLINGSLÅN
Samlingslån – bästa alternativen
Ett samlingslån är ett sätt att samla flera mindre lån och krediter. Genom att samla dyra lån och krediter i ett större lån kan du förhoppningsvis sänka din månadskostnad. Vanligtvis tas ett samlingslån som ett privatlån. Det finns dock alternativ. Vissa mer komplicerade än andra. Det behöver dock inte vara speciellt tidskrävande att samla lån. Här går vi igenom fördelarna med ett samlingslån samt vilka aktörer du kan vända dig till.
Ansök säkert hos Lendo
Lendo
Lånebelopp
10 000 - 600 000 kr
Lånets löptid
1 - 15 år
Ränta
4.70 - 33.75 %
Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 6.98%. Ett lån på 200 000 kr kostar då 2032 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 292 653 kr. Ingen start-/aviavgift. 6.77% nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar).
Enligt oss är Lendo ett bra val om du vill prova en låneförmedlare för att samla lån. Det är en av de största aktörerna med gott renommé. Deras tjänst är dessutom gratis för dig att pröva.
Läs hela recensionenLendo
Ansök säkert hos Compari
Compari
Lånebelopp
5 000 - 600 000 kr
Lånets löptid
1 - 20 år
Ränta
2.95 - 25.90 %
Räkneexempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 150 000 kr med en löptid på 12 år, en nominell ränta på 6,4 % och utan uppläggnings- eller aviavgifter blir den effektiva räntan 6,59 %. Totalkostnad: 215 282 kr eller 1 495 kr/månad (144 avbetalningar).
Compari
Ansök säkert hos Advisa
Advisa
Lånebelopp
5 000 - 600 000 kr
Lånets löptid
1 - 20 år
Ränta
2.95 - 26.05 %
Räkneexempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 310000 kr med 12 års löptid, nominell ränta 6.94 % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 7.17 %. Totalt belopp att betala: 457643 kr. Månadskostnad: 3178 kr fördelat på 144 betalningstillfällen.
Advisa är en bra låneförmedlare med gott rykte. Det jobbar med väldigt många långivare och har en uppskattat kundservice. Önskar du ta ett samlingslån tycker vi definitivt att du ska jämföra olika erbjudanden och då kan Advisa hjälpa dig.
Läs hela recensionenAdvisa
Ansök säkert hos Enklare
Enklare
Lånebelopp
5 000 - 600 000 kr
Lånets löptid
1 - 20 år
Ränta
5.07 - 33.46 %
Räkneexempel: Annuitetslån 12 år, belopp 400 000 kr, rörlig ränta 8,99%, uppläggningskostnad 400 kr, aviavgift 20kr, ger en effektiv ränta på 9,49%. Totalt belopp att återbetala 658 461 kr, fördelat på 144 avbetalningar, ger en månadskostnad på 4 570 kr. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,46%.
Lite beroende på dina ekonomiska förutsättningar och vilka lån du har idag kan det finnas pengar att spara genom att samla flera mindre lån i ett större. Enklare kan hjälpa dig att jämföra erbjudande för dessa samlingslån genom att vidarebefordra dina uppgifter till deras anslutna långivare. Tjänsten som Enklare erbjuder är gratis men de kommer få en provision från den långivare som du eventuellt väljer för samla dina lån.
Läs hela recensionenEnklare
Ansök säkert hos Sambla
Sambla
Lånebelopp
5 000 - 600 000 kr
Lånets löptid
1 - 20 år
Ränta
3.06 - 29.99 %
Räkneexempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 600 000 kr med 20 års löptid, nominell ränta 7.95 % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 8.25 %. Totalt belopp att betala: 1 199 997 kr. Månadskostnad: 5 000 kr fördelat på 240 betalningstillfällen.
Sambla specialiserar sig på att förmedla privatlån. Dessa lån kan även användas för att lösa ut flera mindre lån om du idag betalar en orimligt hög ränta på dem. Vi rekommenderar att du sammanställer dina befintliga lån och krediter innan du ansöker om ett samlingslån från Sambla. Deras rådgivare kan sedan hjälpa dig att undersöka möjligheterna till att få en bättre ränta på ett större lån.
Läs hela recensionenSambla
Ansök säkert hos Lånekoll
Lånekoll
Lånebelopp
10 000 - 600 000 kr
Lånets löptid
1 - 20 år
Ränta
4.95 - 28 %
Räkneexempel: Annuitetslån på 300 000 kr med start-/aviavgift 0 kr, återbetalningstid 15 år, rörlig ränta 7,0%, effektiv ränta 7,23% ger (180) månadsbetalningar om 2 696 kr totalt betalningsbelopp 485 367 kr.
Om du önskar att konsolidera befintliga lån eller skulder kan det genomföras genom ett så kallat samlingslån. Via Lånekoll kan du genomföra en ansökan som sedan skickas vidare till deras samarbetspartners. Om dessa finner att du har tillräckligt god kreditvärdighet kommer du få en offert. Med hjälp av Lånekoll kan du sedan utvärdera om ett samlingslån faktiskt är lönsamt. Kan du få en bättre ränta signerar du ditt låneavtal digitalt med den långivare du väljer.
Läs hela recensionenLånekoll
Ansök säkert hos Trygga
Trygga
Lånebelopp
10 000 - 600 000 kr
Lånets löptid
1 - 15 år
Ränta
4.95 - 25.95 %
Räkneexempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 100 000 kr, 12 års återbetalningstid, nominell ränta 8,95 % och 495 kr i startavgift samt 0 kr i aviavgift blir den effektiva räntan 9,43 %. Totalkostnad: 163 966 kr eller 1 135 kr/månad fördelat på 144 inbetalningar.
Små lån och diverse krediter kan ha en väldigt hög effektiv ränta. Genom att lösa ut dem och ersätta dem med ett större privatlån kan du förhoppningsvis sänka dina månadskostnader. Det Trygga kan hjälpa dig med är att få in offerter på ett samlingslån från mängder av olika långivare.
En fördel att ansöka om ett samlingslån via en låneförmedlare som Trygga är att det enbart tas en kreditupplysning. För dig är tjänsten dessutom helt kostnadsfri och du förbinder dig inte till att acceptera något av dina eventuella erbjudanden.
Trygga
Ett samlingslån kan spara pengar
Vi behöver alla ibland låna pengar. Vissa lån kan dock vara dyrare än andra. Utöver diverse lån är det heller inte ovanligt att betala ränta på avbetalningar på ditt kreditkort eller annan konsumtion. För många svenskar kan månadskostnaden för dessa smålån och krediter var betydande och inte sällan vara ett stort ekonomiskt problem. Det primära syftet med ett samlingslån är att få ner dessa månadskostnader. Nedan går vi igenom hur detta är möjligt.
Bättre ränta
Räntan på många mindre lån och krediter kan vara väldigt hög. Det är priset man vanligtvis får betala för att kunna handla på kredit eller ta ett mindre lån med direktutbetalning. Mindre blancolån, krediter- och avbetalningsköp har dessutom generellt sett relativt kort återbetalningstid. Genom att samla dessa lån till ett större lån kan du förhoppningsvis förlänga återbetalningstiden och samtidigt få en bättre ränta. Exakt hur mycket bättre ränta du kan få är självfallet individuellt. Det beror på faktorer som storlek på lånet, din kreditvärdighet, eventuell medsökande med mera.
Mindre avgifter
Utöver högre ränta kan mindre lån och krediter ofta komma med betydande avgifter. Det kan röra sig om allt från aviavgifter till flera olika typer av förseningsavgifter. Är du någon gång sen med dina återbetalningar kan just påminnelseavgifter och dröjsmålsavgifter vara extremt höga på snabblån och andra mindre krediter. Har du väldigt många smålån kan det vara värt att samla dem till ett bara för att undvika dessa avgifter. Även om du inte får en signifikant bättre ränta går det alltså ändå att spara pengar med ett samlingslån.
Fördelar med ett samlingslån
Det finns många svenskar som genom åren samlat på sig alltför många mindre skulder och krediter. Även om lånen i vissa fall kan vara små kan kostnaderna tillsammans göra stor skada för privatekonomin. För vissa blir lösningen att ta nya mindre lån för att kunna betala tillbaka på tidigare krediter. Detta kallas inte sällan för “skuldfällan”.
Den kanske starkaste fördelen med ett samlingslån är att den kan hjälpa dig att få ner din månadskostnad. Det finns dock andra potentiella fördelar. Genom att lösa många mindre och ofta dyra krediter kan du få upp din kreditvärdighet. Detta kan så klart vara önskvärt om du i framtiden skulle vilja öka ditt samlingslån eller förhandla om din ränta. Genom att samla alla dina lån får du också en betydligt enklare administration och förhoppningsvis bättre koll på din ekonomi. Lite beroende på hur du går tillväga med ett samlingslån kan du också få hjälp med att lösa dina befintliga lån. Detta kan spara dig mycket tid.
Så för att sammanfatta. Det primära fördelarna med ett samlingslån är:
- Bättre ränta
- Lägre avgifter
- Högre kreditvärdighet
- Bättre kontroll över din ekonomi
- Hjälp med att lösa dina befintliga lån
Olika fördelar väger olika tungt beroende på din situation. För vissa kan det faktiskt vara svårt att få ner räntan speciellt mycket. Men å andra sidan kan en högre kreditvärdighet och bättre kontroll över kostnader göra att det är värt det ändå. Det är helt enkelt din egna unika situation som bestämmer vilka fördelar som finns med ett samlingslån.
- Info – Kärt barn har många namn brukar det heta. Just samlingslån kallas ibland även för omstartslån, hopbakslån, saneringslån eller skuldfinansieringslån.
Så samlar du dina lån
Så vi har fastställt att det kan finnas många fördelar med att samla flera mindre lån och krediter till ett samlingslån. Men hur går man praktiskt tillväga? Här finns det lite olika alternativ beroende på din ekonomiska situation. Det helt klart enklaste och snabbaste sättet är att gå via en låneförmedlare.
Låneförmedlare
En låneförmedlare är inte en långivare. Istället samarbetar de med de flera olika långivare. Inte sällan mellan 30 och 40 stycken. Låneförmedlare fokuserar primärt på olika former av privatlån. Genom att gå via en låneförmedlare kan du få erbjudanden snabbt och med endast en kreditupplysning. Du kan sedan jämföra de olika förslagen. Bättre låneförmedlare ger dig även rådgivning och hjälper att lösa din befintliga lån.
Att ansöka om ett samlingslån via en låneförmedlare är gratis. Du förbinder dig heller inte till något. Processen kan variera beroende på låneförmedlare men i stora drag är stegen som följer:
- Sammanställ alla din lån – Innan du väljer låneförmedlare behöver du sammanställa alla dina lån och krediter. Vissa lån kommer antagligen inte vara lönsamma att inkludera. Exempelvis kommer det vara svårt att få en bättre ränta på eventuella studielån.
- Totalbelopp – Räkna ut det totala beloppet på de dyrare lån och krediter som du önskar betala tillbaka.
- Månadskostnad – Försök bedöma vilken månadskostnad du klarar av. Detta är viktigt för valet av lånetid.
- Välj låneförmedlare – Nu behöver du välja en låneförmedlare. Vi kan hjälpa dig att hitta den bästa låneförmedlaren utifrån din situation.
- Ansökan – Ansökan görs online på låneförmedlarens hemsida. Du behöver ange önskat lånebelopp, lånetid och dina personuppgifter. Glöm inte att ange att du har lån som du vill samla ihop.
- Ta emot erbjudanden – Via låneförmedlaren kommer du nu få erbjudanden från olika banker och långivare. Vissa redan inom en timma.
- Välj bästa lånet – Nu är det dags att välja det erbjudande som har de bästa villkoren. Här kan du också få hjälp av låneförmedlaren.
Exempel på förmedlare av samlingslån
Numera finns det ett relativt stort utbud av låneförmedlare. Bland de mer välkända märks bland annat Advisa, Lendo, Sambla och Zmarta. Hos alla dessa aktörer är det gratis att ansöka om ett samlingslån. Det förekommer dock vissa skillnader i krav och vilka långivare de samarbetar med. Det kan därför finnas goda skäl till att jämföra dem med varandra innan din ansökan. Glöm heller inte att kontrollera deras respektive kundomdömen.
Samla lån i bolånet
Det finns många fördelar med att gå via en låneförmedlare. Det är dock privatlån som de primärt erbjuder. Räntan på dessa är i regel högre i jämförelse med lån med säkerhet. Har du ett bolån har du antagligen en betydligt lägre ränta där än på något av de erbjudanden du kan få via en låneförmedlare.
Om du har bolån idag kan det vara värt att prata med din bank. Är belåningen på din bostad låg kan det finnas möjligheter att utöka ditt bolån. De flesta storbanker har dock hårda krav. Inte minst när det gäller kreditvärdighet.
Krav för att ta ett samlingslån
Även om du går via en låneförmedlare finns det ett antal krav du behöver uppfylla. Dessa krav kan variera en aning men det finns i regel ett antal grundkrav:
- Du behöver åtminstone har fyllt 18 år. Vissa låneförmedlare kan dock ha en något högre åldersgräns.
- Du kan inte ha aktuella skulder till Kronofogden. Betalningsanmärkningar kan dock vara ok för vissa alternativ.
- Du behöver vara folkbokförd i Sverige.
- Du behöver kunna uppvisa en fast månadsinkomst. Inkomstkraven är dock i regel ganska låga.
Uppfyller du kraven ovan kan du ansöka om ett samlingslån hos de allra flesta låneförmedlare. Själva ansökan är kostnadsfri. Låneförmedlaren tjänar istället sina pengar på provision de får från banker och långivare.
Jämför samlingslån
För att hitta det bästa samlingslånet kommer det vara nödvändigt att jämföra olika alternativ. Går du via en låneförmedlare är detta något du kan få hjälp med. Det enskilt viktigaste att jämföra är så klart räntan. Det är den som primärt styr hur mycket du kommer att betala. Du bör därför börja med att jämföra räntan mellan de olika förslag du tagit emot. Glöm heller inte att jämföra med den ränta du betalar på dina befintliga lån idag. Det är inte helt omöjligt att den föreslagna räntan inte kommer ligga lägre än den på några av dina lån eller krediter. Men som vi tidigare nämnt kan det ändå vara en bra idé att lösa flera smålån. På så sätt kan du exempelvis komma undan eventuella aviavgifter.
Utöver räntan rekommenderar vi att du läser igenom villkoren i förslagen. Det är inte alltid den roligaste sysselsättningen man kan tänka sig. Även här kan en låneförmedlare vara behjälplig med assistans. Tveka inte att fråga om hjälp med din jämförelse.
Räntan på samlingslån
Ett samlingslån är nästan alltid ett privatlån. Det vill säga att du lånar pengar utan säkerhet. Räntan kommer därför att vara högre än på exempelvis ett bolån. Exakt vilken ränta du kommer erbjudas beror på flera faktorer. Den sätts individuellt baserat på dina förutsättningar. Dessa, i sin tur, påverkas främst av din kreditvärdighet.
Din kreditvärdighet
För att granska din kreditvärdighet kommer långivaren ta en kreditupplysning på dig. Vad som primärt styr din kreditvärdighet är din inkomst och kredithistorik. Men även livssituation och utgifter har en stor påverkan. Har du en historia av betalningsanmärkningar eller en låg inkomst kommer du antagligen erbjudas sämre villkor. Vissa långivaren kommer inte ens erbjuda dig ett samlingslån om de bedömer att din kreditvärdighet är för låg.
Ansöker du om ett samlingslån har du ju också redan flera lån. Detta kommer påverka din kreditvärdighet negativt, allt annat lika. Du behöver därför räkna med att räntan på ett samlingslån generellt sett är högre än på ett “vanligt privatlån”.
Medsökande
Ett sätt att öka kreditvärdigheten och sänka räntan på ditt samlingslån är att ha en medsökande. Vad en medsökande innebär är att ytterligare en person står med på lånet. Klarar du, av någon anledning, inte av dina avbetalningar kommer din medsökande behöva hjälpa till. Att lånet har en medsökande sänker risken för långivaren. Detta kan därför möjliggöra för ett högre beviljat lånebelopp samt lägre ränta.
För att få en så bra ränta som möjligt är det viktig att din medsökande har en stadigvarande inkomst och uppfyller långivarens övriga krav. Så innan du ansöker om ett samlingslån är vår rekommendation att kolla med vänner och familj kring potentiella medsökande. I alla fall om du misstänker att din kreditvärdighet kommer påverka räntan i stor omfattning.
Långivare som erbjuder samlingslån
Om du går via en låneförmedlare kommer de ta in förslag från sina samarbetspartners. Dessa samarbetspartners är allt från storbanker till mindre och nischade långivare. Nedan har vi sammanställt några av alla de långivare som de största låneförmedlarna samarbetar med.
Avida | Bank Norwegian |
Bigbank | Brixo |
Brocc | Collector |
Credento | Ferratum |
GoodCash | ICA-Banken |
IKANO Bank | Instabank |
Komplett Bank | Konsumentkredit |
Lea bank | Lunar |
Lån & Spar Bank | Marginalen Bank |
MedMera Bank | Moank |
MoneyGo | Nordax |
Nordea | Nordnet Bank |
Northmill | Nstart |
Primal Capital | re:member |
Resurs Bank | SEB |
SevenDay Bank | SVEA Ekonomi |
Tryggkredit | Wasa Kredit |
Observera att samtliga av ovan angivna långivare inte nödvändigtvis erbjuder samlingslån.
Samlingslån – Vanliga frågor
Det finns många individuella faktorer som påverkar den potentiella nyttan av ett samlingslån. Det kan därför finnas många olika frågor och funderingar kring denna låneform. Nedan har vi försökt sammanställa svaren på några av de mer frekventa.