ZMARTA

Recension & omdömen av Zmarta

Zmarta är en låneförmedlare som dessutom erbjuder andra jämförelsetjänster inom privatekonomi. Du kan exempelvis använda Zmarta för att jämföra elavtal och försäkringar. I vår recension av Zmarta tittar vi närmare på deras olika tjänster och vilka omdömen de har fått från sina kunder.

Zmarta Till ansökan Till ansökan

Ansök säkert hos Zmarta

Zmarta

Star Star Star Star Star

Lånebelopp

5 000 - 600 000 kr

Lånets löptid

1 - 20 år

Ränta

4.95 - 29.4 %

Det är kostnadsfritt att jämföra lån hos Zmarta
Det är kostnadsfritt att jämföra lån hos Zmarta
Välj erbjudande direkt via Mitt konto
Välj erbjudande direkt via Mitt konto
Endast en UC vid jämförelse av privatlån
Endast en UC vid jämförelse av privatlån
Jämför försäkringar och elavtal
Jämför försäkringar och elavtal
Anslutna långivare
35
Lånebelopp
5 000 - 600 000 kr
Lånets löptid
1 - 20 år
Ränta
4.95 - 29.4 %
Effektiv ränta
4.95 - 29.4 %
Betalningsanmärkningar
Accepteras
Kreditupplysning
UC
Uppläggningsavgift
0 kr
Administrationsavgift
0 kr
Betyg TrustPilot
4,6

Räkneexempel: För ett annuitetslån på 180 000 kr med 10 år löptid, nominell ränta 7,95 % med 0 kr i startavgift/aviavgift blir den effektiva räntan 8,25 %. Totalt belopp att betala 261 497 kr fördelat på 120 avbetalningar ger en månadskostnad på 2 179 kr.

Minst 18 år
Minst 18 år
Årsinkomst över 100 000 kr
Årsinkomst över 100 000 kr
Inga obetalda skulder hos Kronofogden
Inga obetalda skulder hos Kronofogden
Varit folkbokförd i Sverige i minst 1 år
Varit folkbokförd i Sverige i minst 1 år

Zmartas tjänster och erbjudande

Till skillnad från flera andra låneförmedlare erbjuder Zmarta ett flertal övriga tjänster inom privatekonomi. Det erbjuder även förmedling av lån till företag. Nedan går vi igenom deras största affärsområden.

Privatlån via Zmarta

Zmarta är antagligen mest känt för förmedling av privatlån. Genom att använda Zmarta kan du ansöka om ett lån från 5 000 kr ända upp till 600 000 kr. Som en låneförmedlare skickar sedan Zmarta vidare din ansökan till deras anslutna långivare. De kan sedan välja om de vill erbjuda dig ett lån. 

Att använda en tjänst som Zmarta kan vara mycket praktiskt. Du får på ett enkelt och smidigt sett en jämförelse av olika privatlån. Samtidigt tas det enbart en kreditupplysning på dig. Vilken ränta du får om du går via Zmarta är dock inte upp till dem. De är inte med Zmarta du ingår avtal med. Det är istället en av deras anslutna långivare som kommer offerera en ränta utifrån din kreditvärdighet.

Företagslån via Zmarta

Zmarta hjälper inte enbart privatpersoner med att jämföra lån. Det går även bra att använda Zmarta för jämförelse av lån eller krediter för företag. Principen är densamma som för privatlån. Du genomför en ansökan som Zmarta sedan vidarebefordrar till sina samarbetspartners. 

De faktiska långivarna Zmarta samarbetar med gällande företagslån är dock annorlunda. Även vilka belopp som är möjliga att låna som företag skiljer sig markant från vad som erbjuds till privatpersoner. I dagsläget är det möjligt för företag att låna upp till 5 miljoner via Zmarta.

Bolån via Zmarta

Något som särskiljer Zmarta från många andra låneförmedlare är det även kan hjälpa dig med att jämföra bolån. Antalet anslutna långivare för just bolån är dock betydligt färre än för exempelvis privatlån utan säkerhet. I dagsläget samarbetar Zmarta med bland annat Hypoteket, Bluestep och SBAB när det gäller bolån. Hur mycket du kan ansöka om beror primärt på din inkomst och kontantinsats. Zmarta kan även assistera dig om du önskar utöka ett bolån eller flytta ett befintligt bolån.

Samlingslån via Zmarta

Om du har hamnat i en svår ekonomisk situation där du samlat på dig flera mindre och dyra lån och krediter kan ett så kallat samlingslån vara ett bra alternativ. Vad det innebär är att du ersätter eventuella snabblån och skulder på kreditkort med ett större privatlån. För vissa kan detta vara ett mycket förmånligt alternativ där de totala kostnaderna för lån kan gå ner signifikant. Om du är intresserad av att samla lån kan Zmarta hjälpa dig. 

Jämförelse av elavtal

Kostnaden för el kan var betydande för många svenska hushåll och den ledande aktören för jämförelse av elavtal i Sverige var tidigare sajten Elskling. 2018 köpte Zmarta Elskling och erbjuder numera deras tjänst på sin hemsida. Via Zmarta kan du idag jämföra elavtal från i princip alla svenska elbolag på ett väldigt snabbt och smidigt sätt. 

Jämförelse av försäkringar

Utöver Elskling förvärvade Zmarta även Insplanet under 2018. Insplanet har en historia av att jämföra försäkringar och har funnits som en separat sajt fram till 2022. Under 2022 slogs de båda varumärkena ihop och tjänsten erbjuds idag på Zmartas hemsida. 

Utbudet av försäkringar du kan prisjämföra hos Zmarta är idag stort. Det sträcker sig från vanliga alternativ som hemförsäkring och villaförsäkring till försäkringar av snöskotrar och båtar.

Anslutna långivare till Zmarta

Även om Zmarta idag erbjuder mängder av jämförelsetjänster inom ekonomi är det antagligen lån de är mest kända för. De samarbetar också med ett stort antal långivare som har en relativt stor variation gällande lånebelopp, villkor och krav på låntagare. 

Långivare för privatlån

Flest anslutna långivare har Zmarta när det gäller privatlån utan säkerhet. Flera av dessa långivare kan erbjuda dig ett större lån trots att du har en betalningsanmärkning. Nedan har vi listat de primära långivarna som Zmarta samarbetar med gällande privatlån.

Avida FinansBank Norwegian
BigBankBrocc
Cash BuddyCredento
Facit BankFerratum
ICA-BankenIKANO Bank
InstabankKomplett Bank
Lea bankLunar
Lån & Spar BankMarginalen Bank
MedMera BankMoank
MoneyGoNordax
NorthmillNstart
OPR Privatlånre:member
Resurs BankRisicum
SantanderSEB
SevenDay BankSVEA Ekonomi
ThornTryggkredit
Wasa Kredit


Långivare för företagslån

När det gäller företagslån är utbudet av potentiella långivare aningen mindre. Om du önskar jämföra företagslån via Zmarta är det aktörerna nedan de samarbetar med.

ApprovaAros Kapital
BalanziaCapcito
CapitalBoxCorpia
CrediNordEuro Finans
FedeltaFinly
FrodaMynt
OPR-FöretagslånQred
Serafim Finans

Ansöka om lån via Zmarta

Att använda Zmartas tjänst för jämförelse av lån är gratis. Processen för ansökan är lite annorlunda beroende på vilken typ av lån du vill jämföra. Är det någon form av privatlån är processen som följer.

 1. Ansökan – Din låneansökan genomförs på Zmartas hemsida. Börja med att ange önskat lånebelopp och löptid på lånet. Zmarta kommer sedan be dig om diverse person- och kontaktuppgifter. Du behöver sedan ange om du önskar lösa befintliga lån. Om det inte är ett samlingslån du önskar kommer Zmarta be dig om information gällande syftet med lånet.
 2. Kreditupplysning – Efter att du genomfört själva ansökan kommer Zmarta genomföra en kreditupplysning på dig. Zmarta använder sig idag av UC.
 3. Vidarebefordran – Dina uppgifter och låneansökan kommer sedan skickas vidare till Zmartas anlutna långivare. Antalet långivare som kommer ta emot din ansökan beror på faktorer som önskat lånebelopp och din kreditvärdighet.
 4. Erbjudanden – Det är sedan upp till respektive långivare om det vill ge dig en offert på ditt önskade lån. Om du blir beviljad kommer dina erbjudanden samlas hos Zmarta under “Mitt konto”.
 5. Jämförelse av lån – Har du fått många erbjudanden rekommenderas att du noggrant granskar villkoren och jämför de olika lånen. Här kan Zmarta assistera dig.
 6. Signering av låneavtal – Om du finner ett erbjudande du gillar ingår du i ett avtal med långivaren. Inte Zmarta. Observera att du inte behöver acceptera något av dina erbjudanden. Det är fortfarande kostnadsfritt att använda Zmarta även om du nekar mottagna erbjudanden.

Att jämföra privatlån utan hjälp av en låneförmedlare kan vara tidskrävande och innebära många onödiga kreditupplysningar. Styrkan med Zmartas erbjudande är hur enkelt du kan jämföra flera långivare med enbart en UC.

Det finstilta – privatlån

Det finns så klart både för- och nackdelar med ett privatlån. De kanske största fördelen är att det är ett smidigt sätt att låna relativt mycket pengar utan säkerhet. Den primära nackdelen är att den ränta du kommer bli erbjuden kommer vara högre än på ett bolån eller traditionellt billån där bilen lämnas som pant. När det gäller de villkor du kan förvänta dig om du ansöker om ett privatlån via Zmarta har vi sammanställt det vi anser vara viktigast nedan.

 • Belopp: 5 000 – 600 000 kr
 • Ränta: 4.95 – 29.4 %
 • Löptid: 1 – 20 år
 • Utan UC: Nej
 • Ansökan med BankID: Ja
 • Betalningsanmärkningar: Accepteras
 • Direktutbetalning: Nej
 • Uppläggningsavgift: 0 kr

Krav på låntagare från Zmarta

Att ansöka om ett privatlån hos Zmarta är som sagt väldigt enkelt. Det finns dock ett antal grundkrav för att din ansökan ska ha förutsättningarna för att beviljas.

 • Du behöver vara minst 18 år
 • Ha en årsinkomst över 100 000 kr
 • Inte ha obetalda skulder hos Kronofogden

Det finns idag inga krav på att du inte kan ha betalningsanmärkning(ar). Det är dock viktigt att vara medveten om att betalningsanmärkningar kan kraftigt påverka vilken ränta du blir erbjuden.

Omdömen av Zmarta

När det gäller jämförelse av elavtal och försäkringar finns det faktiskt relativt få större alternativ till Zmarta. Det finns dock mängder av låneförmedlare som erbjuder en liknande tjänst som Zmarta. Ett sätt att få en bättre överblick kring hur bra eller dåligt Zmartas erbjudande uppfattas är att kontrollera omdömen.

Zmarta har i regel väldigt goda omdömen. Inte minst när det gäller kunder som velat låna pengar. Det får ofta positiva omdömen för hur smidig deras ansökan är och för en kunnig kundtjänst. Se ett par exempel nedan.

Enkelt att ansöka. Zmarta gjorde allt och jag behövde bara tacka ja och identifiera mig med BankID. Fantastiskt!

Gloria, TrustPilot

Väldigt enkelt att söka lån, inga onödiga frågor. De svarade även snabbt i telefon. Bra kundservice.

Eva, TrustPilot

Alla som använt Zmartas tjänster är dock inte enbart positiva. Vanligtvis är det negativa omdömena relaterade till olika problem som uppstått antingen med vald långivare eller Zmartas kundtjänst.

Valde förmånliga lånevillkor, signerade skuldebrev digitalt hos långivaren och lånet skulle betalas ut inom 4 dagar. Ingenting hände. Fick kontakta Zmarta och fick då besked att det skett ett ”tekniskt fel” och jag skulle behöva signera ett nytt skuldebrev med en högre ränta. Tack men nej tack.

Fredrik, TrustPilot

Kommentar

Zmarta är en stor aktör och har genom åren samlat på sig mängder av kundomdömen. Inte minst på TrustPilot. Jämför vi Zmartas omdömen med andra låneförmedlare är de helt ok men inte bäst. Det är dock inte helt rättvist att jämföra med mer renodlade låneförmedlare eftersom Zmarta erbjuder en större variation av tjänster.

Zmarta omdöme på TrustPilot

Zmarta – Kundtjänst

Zmartas kundtjänst har bra omdömen. Enligt oss kan just kundtjänsten vara avgörande för val av låneförmedlare. Det är i regel ganska små skillnader i vilka långivare olika företag samarbetar med så i slutändan kan det vara vilken hjälp du kan få av kundtjänst som avgör om du blir nöjd eller inte. Du kan självfallet nå Zmartas kundtjänst via mail. Det har också en chat om du önskar snabbare svar. Föredrar du att prata med en rådgivare har deras telefonsupport öppet sju dagar i veckan.

Ordinarie öppettider

 • Måndag: 08:00 – 20:00
 • Tisdag: 08:00 – 20:00
 • Onsdag: 08:00 – 20:00
 • Torsdag: 08:00 – 20:00
 • Fredag: 09:00 – 17:00
 • Lördag: 10:00 – 15:00
 • Söndag: 10:00 – 15:00

Det går även bra att nå Zmarta via sociala medier.

För- och nackdelar med Zmarta

Så vilka för- och nackdelar finns det med Zmarta? Det är faktiskt en ganska svår fråga att ge ett kort svar på. Det beror delvis på vilken typ av tjänst du önskar använda och även på dina egna förutsättningar. Ser vi på Zmarta från ett lite större perspektiv är det idag en ledande aktör på den svenska marknaden. Det har lång erfarenhet av att förmedla olika typer av lån och har goda omdömen från tidigare kunder. Zmarta har dessutom ledande erbjudanden när det gäller jämförelse av försäkringar och elavtal.

Något som vissa uppfattar som negativt med Zmarta när man ansöker om privatlån är att de använder UC. Det är dock kutym när man ansöker om privatlån. Vill du låna pengar utan UC är det vanligtvis ett snabblån du bör överväga. Vissa långivare som erbjuder så kallade högkostnadskrediter använder sig istället av Bisnode eller Creditsafe för kreditupplysningar.

Det går också att hävda att räntan du kan få via Zmarta är hög. I alla fall om du ansöker om ett privatlån. Med lån utan säkerhet behöver du dock vara förberedd på en högre ränta än på exempelvis ett bolån. Det är snarare din kreditvärdighet som påverkar räntan på ett privatlån. Inte Zmarta.

Alternativ till Zmarta

I och med att Insplanets jämförelsetjänst för försäkringar numera ligger på Zmartas sajt finns det få andra större alternativ till Zmarta gällande jämförelse av försäkringar. Även för jämförelse av elavtal är Zmarta en ledande aktör även om elskning.se fortfarande finns kvar.

Söker du däremot efter en alternativ låneförmedlare finns det gott om alternativ. Både för privatlån och företagslån. Några av de mest välkända konkurrenterna till Zmarta är Advisa, Lendo och Sambla.

Bolagsöversikt – Zmarta

Det som idag är Zmarta grundades 1999 under namnet Bolåneservice. Bolåneservice blev sedan uppköpt och bytte då namn till Freedom Finance AB. Efter en serie av olika uppköp tog bolaget namnet Zmarta Group under 2016. Samma år köptes de sedan upp av det tyska bolaget Bauer Media Group.

Nedan har vi sammanställt en grundläggande bolagsöversikt för Zmarta AB.

Bolagsnamn:Zmarta AB
Org.nr:556647-0737
Registreringsår:2003
VD:Anna Catharina Skommevik
Besöksadress:Polisgatan 4, Ängelholm
Omsättning (2021):399 215 (tkr)
Källa: Allabolag.se

Zmarta – Vanliga frågor

Zmarta har ett brett utbud av olika tjänster så det är svårt att täcka alla potentiella frågor. Nedan har vi dock försökt svara på några av de vanligaste.

Sammanfattning & recension Zmarta

När vi nu försöker sammanfatta kan vi konstatera att Zmarta erbjuder en stor och unik variation av jämförelsetjänster för både privatpersoner och företag. För vår recension har vi dock valt att fokusera på Zmartas egenskaper som låneförmedlare. När det gäller just låneförmedlare utgår vi primärt från 4 faktorer i våra recensioner. De är antalet anslutna långivare, kundomdömen, lånevillkor och kundtjänstens tillgänglighet. 

Recension Zmarta

Lotsia

Zmarta
Vårt betyg
Anslutna långivare
Kundomdömen
Lånevillkor
Kundtjänstens tillgänglighet

Sammanfattning

De finns få låneförmedlare som har fler anslutna långivare än Zmarta. Men det är inte enbart antalet som vi anser är viktigt. Zmarta har även en bra variation av långivare vilket är viktigt enligt oss. Det gör det mer sannolikt att du får acceptabla erbjudanden oavsett om du är ute efter att låna 20 000 kr eller 200 000 kr.

När det gäller tillgängliga kundomdömen ligger Zmarta bra till. De är inte “bäst i klassen” men de har inget att skämmas för. De är också duktiga på besvara de omdömen som skrivs om dem. Både positiva och negativa.

När det gäller löptider, ränta och lånebelopp styrs dessa främst av deras anslutna långivare. Här är Zmartas erbjudande ganska standard. Varken bättre eller sämre än hos övriga ledande låneförmedlare.

Zmartas kundtjänst har bra omdömen och generösa öppettider gällande telefonsupport. Pluspoäng för en snabb och enkel chat.

Vår bedömning av Zmarta som låneförmedlare är att de helt klart tillhör de bästa alternativen just nu. De har lång erfarenhet, goda omdömen och en kundtjänst med gott renommé. Så om du väljer att ansöka om ett lån via Zmarta tror vi att du har goda förutsättningar för att bli nöjd.

4.8

Lotsia.se är en webbtjänst som listar och jämför tjänster inom privatekonomi. Lotsia strävar efter att underlätta för privatpersoner att enkelt jämföra olika tjänster.