FÖRETAGSLÅN
Hitta bästa företagslånet
Det kan finnas många skäl till att ansöka om ett företagslån. Oavsett vilka skäl du har är vår ambition att hjälpa dig att utvärdera olika alternativ och jämföra olika företagslån. De låneförmedlare vi listar nedan är vårt urval av de vi anser vara de bästa för just företagslån i Sverige idag.
Ansök säkert hos Krea
Krea
Maxbelopp
30 000 000 kr
Lånets löptid
1 mån - 5 år
Långivare
30 st
Krea är en låneförmedlare som är specialiserade på företagslån. Oavsett om du företräder ett handelsbolag, kommanditbolag, aktiebolag eller enskild firma kan du ansöka om ett företagslån via Krea. Minsta belopp är 10 000 kr och det högsta potentiella lånet du kan ansöka om är hela 30 miljoner.
Krea har idag hela 30 ansluta långivare som potentiellt kan erbjuda ditt företag ett lån. Flera långivare innebär högre konkurrens och förhoppningsvis också en bättre ränta för dig och ditt företag.
Vi gillar Krea för företagslån eftersom de är en av få låneförmedlare som har specialiserat sig på just företag. Det har också mottagit väldig goda omdömen från de tusentals företag de assisterat gällande finansiering.
Läs hela recensionenKrea
Ansök säkert hos Lendo
Lendo
Maxbelopp
3 000 000 kr
Lånets löptid
6 mån - 5 år
Långivare
18 st
Lendo ingår i Schibstedkoncernen och är en av Sveriges ledande låneförmedlare. Via Lendo kan du ansöka om lån till företag på upp till tre miljoner kronor med en återbetalningstid på maximalt fem år. Genom en ansökan kan du sedan jämföra räntor och villkor från potentiellt 18 olika långivare.
Läs hela recensionenLendo
Ansök säkert hos Creddo
Creddo
Maxbelopp
10 000 000 kr
Lånets löptid
1 mån - 5 år
Långivare
28 st
Creddo är en låneförmedlare som idag samarbetar med flera av de ledande aktörerna inom företagslån. Via Creddo är det möjligt att ansöka om företagslån från 10 000 kr. Ett bra alternativ för dig som är småföretagare och vill jämföra ränta och villkor.
I princip alla bolagsformer kan använda sig av Creddos tjänst och den är helt fri från kostnader. Du förbinder dig heller inte till att teckna ett lån om din ansökan blir beviljad. Creddo är registrerade hos Finansinspektionen.
Creddo
Ansök säkert hos Froda
Froda
Maxbelopp
15 000 000 kr
Lånets löptid
1 mån - 5 år
Långivare
Froda
Frodas lägsta prisgaranti innebär att Froda alltid ska erbjuda minst lika lågt pris som sina konkurrenter. Garantin förutsätter i övrigt jämförbara villkor (t.ex. amortering och säkerheter) och omfattar endast ansökningar som beviljats lån av Froda.
Om du representerar ett mindre företag som vill växa kan Froda vara ett intressant alternativ. De erbjuder snabba företagslån genom en helt digitaliserad process och bra villkor. De är möjligt att få ett lån beviljat oavsett bolagsform men personlig borgen är nödvändig.
Vi gillar Frodas lösning och det är vi inte ensamma om. De har nämligen bland de bästa omdömena i hela branschen.
Läs hela recensionenFroda
Olika typer av företagslån
Det kan som sagt finnas många anledningar till att överväga ett företagslån. Det kan exempelvis handla om ett brygglån eller ett lån för större investeringar. Det är heller inte ovanligt med så kallade likviditetslån. Beloppen kan också variera väldigt mycket beroende på ditt företags situation och just därför är variationen av långivare inom företagslån betydligt större än inom exempelvis privatlån.
Utöver storlek och syfte med lånet kan även bolagsformen påverka utbudet av olika företagslån.
Företagslån för olika bolagsformer
Driver du företag finns det som bekant flera olika potentiella bolagsformer. Det kan vara allt från en ekonomisk förening till ett handelsbolag. Både krav och villkor för ett företagslån kan skilja sig väsentligt åt beroende på ditt företags bolagsform. Här tittar vi dock främst på vad som gäller för lån till aktiebolag och enskild firma.
Aktiebolag
När det gäller företagslån är utbudet av långivare störst när det gäller lån till just aktiebolag. Variationen kan vara stor både gällande villkor och maximalt lånebelopp. Det finns dock ett par krav som de flesta långivare har på aktiebolaget för att de ska godkänna en ansökan. Nedan har vi sammanställt några av de vanligaste typerna av krav på aktiebolag:
- Verksamhetstid – Många långivare har som krav att aktiebolaget har varit verksamt en viss tid, exempelvis 6 månader.
- Omsättning – Någon form av omsättningskrav är i regel kutym. Det kan handla om exempelvis en årsomsättning över 500 000 kr. Här kan skillnaderna vara stora och varierande beroende på hur stort lån du ansöker om.
- Hemvist – Nästan alla långivare har som krav att aktiebolaget är registrerat och aktivt i Sverige.
- Skulder – Att aktiebolaget inte har några aktiva skulder hos Kronofogden är också ett krav som i princip alla långivare har.
Har aktiebolaget betalningsanmärkning(ar) behöver det inte hindra din ansökan från att bli beviljad. Dock behöver den i regel genomföras av företagets VD eller firmatecknare.
- OBS – De relativt vanliga kraven på verksamhetstid och omsättning kan göra det svårt för nystartade aktiebolag att bli beviljade företagslån. Det är dock inte omöjligt men det kommer i regel vara nödvändigt att komplettera låneansökan med exempelvis en budget eller affärsplan.
Enskild firma
De flesta bolagen i Sverige drivs i bolagsformen enskild firma. Till skillnad från aktiebolag är en enskild firma inte en juridisk person. Detta bidrar till att processen för att kunna bli beviljad ett företagslån skiljer sig en hel del från den som ett aktiebolag genomgår.
Eftersom du som ägare av en enskild firma är personligt ansvarig för företagets skulder kommer kreditbedömning baseras både på företagets och din personliga ekonomi. Det kan exempelvis innebära att om du har personliga betalningsanmärkningar så kommer du få sämre villkor på företagslånet. Så driver du enskild firma kan det finnas andra finansieringsmöjligheter till ett företagslån. Har du exempelvis möjlighet att utöka ett befintligt bolån kan du antagligen få en betydligt bättre ränta än på ett företagslån. Ett annat alternativ är att ta ett privatlån för att sedan använda pengarna inom bolaget.
Driver du enskild firma kan det alltså finnas goda skäl att överväga om ett företagslån faktiskt är det bästa alternativet.
Företagslån med eller utan säkerhet
Har du ingen tidigare erfarenhet av företagslån kommer du snabbt märka att det kan skilja sig en hel del från ett privatlån. Inte minst när det gäller säkerhet för lånet. Här kan det finnas flera olika alternativ som kan vara mer eller mindre lämpliga beroende på företagets verksamhet, dess ägare och omsättning.
Säkerhet i egendom
Önskar du ta ett större företagslån är det inte ovanligt att banken kommer be/kräva någon form av säkerhet i form av egendom. Det kan exempelvis handla om fastigheter, maskiner, inventarier eller något annat av högt värde. Inte alla verksamheter har möjlighet att erbjuda säkerhet i form av egendom men om detta alternativ är görbart kan det innebära en betydligt mer förmånlig ränta på lånet.
Utan säkerhet
Om ingen egendom sätts i pant för företagslånet är det ett lån utan säkerhet. Risken blir då större för långivare och du behöver dessvärre räkna med en sämre ränta. Allt annat lika. Om banken inte är villig att bevilja lånet utan säkerhet är det inte ovanligt att de ber om en personlig borgen.
Personlig borgen
Ett företagslån med personlig borgen innebär att en eller flera personer blir betalningsskyldiga om företaget inte kan möta sina åtaganden för lånet. Ingen egendom sätts i pant så egentligen är det ett företagslån utan säkerhet men med borgenär(er). Detta minskar risken för långivaren och kan i vissa fall vara ett krav för att lånet ska beviljas.
Blandad säkerhet
Det kan även finnas en “hybrid” av ovan lösningar av säkerhet och borgenärer. För vissa företagslån kan långivare få en säkerhet för en del av lånet medans andra delar av lånet garanteras av en borgenär. Denna utformning av företagsfinansiering kallas vanligtvis för lån med blandad säkerhet.
Ränta för företagslån
Räntan på ett företagslån styrs primärt av företagets återbetalningsförmåga och vilka eventuella säkerheter som finns för lånet. På så sätt liknar det ett privatlån. Men även när det gäller räntan och hur den presenteras finns det vissa skillnader i jämförelse med andra typer av lån.
Månadsränta
Den kanske första skillnaden du kommer märka är att räntan för företagslån vanligtvis presenteras som en månadsränta istället för årsränta som är kutym för privatlån. Det är viktigt att vara medveten om denna skillnad eftersom en månadsränta blir betydligt högre om den räknas om till en årsränta.
Fast månadsavgift
För företagslån är det relativt vanligt att långivaren erbjuder en fast månadsavgift istället för en ränta. Månadsavgiften täcker alla kostnader för lånet, inklusive diverse administrativa avgifter. En fast månadskostnad kan var önskvärd för många företag då det ger bättre förutsättningar att budgetera företagets kostnader.
Jämföra företagslån
Vid en första anblick kan det verka aningen mer komplicerat att jämföra företagslån i jämförelse med ett privatlån. Det är dessutom aningen färre långivare som erbjuder just företagslån. Som företagare kan det dock finnas goda skäl att jämföra olika erbjudanden. Kostnaderna kan nämligen variera en hel del mellan olika långivare och är dessutom beroende på just ditt företags verksamhet.
Att jämföra företagslån kan dessvärre vara en tidskrävande process. Det kan också påverka företagets kreditvärdighet negativt då de kommer genomföras en kreditupplysning på företaget för varje ansökan. Ett smidigt alternativ till att genomföra samtliga ansökningar själv är att genomföra ansökan via en låneförmedlare.
Låneförmedlare
En låneförmedlare samarbetar med flera banker och kreditinstitut som erbjuder företagslån. Genom att genomföra en ansökan hos en låneförmedlare samlar det ihop nödvändig information om bolaget och lånet och vidarebefordrar denna till potentiella långivare. Utöver att du kan konkurrensutsätta flera banker med endast en ansökan finns det andra fördelar med en låneförmedlare. Exempelvis tas det enbart en kreditupplysning på företaget och eventuella borgenärer. Det är dessutom kostnadsfritt.
Utbudet av låneförmedlare för företagslån är aningen sämre än för privatlån. Stora aktörer på privatlån, som exempelvis Lendo och Zmarta, erbjuder dock även förmedling av företagslån. Sen finns det även aktörer som är mer specialiserade på just företagslån. Där utmärker sig framför allt Krea och Creddo. Oavsett vilken aktör du väljer är själva processen för en låneansökan relativt lik.
Process för låneansökan
Om du väljer att ansöka om ett företagslån via en låneförmedlare kan du vanligtvis göra detta online på deras hemsida. Hela ansökan behöver faktiskt inte ta mer än ett par minuter. Låneförmedlaren kommer be om önskat lånebelopp, företagets organisationsnummer och personuppgifter från den som genomför ansökan. Till skillnad från ett privatlån kommer det vanligtvis även frågas om syftet med lånet, säkerhet och eventuell borgenär. Sedan kommer det genomföras en kreditupplysning på företaget. Vanligtvis via Upplysningscentralen (UC).
Vissa låneförmedlare kompletterar företagets kreditupplysning med data från publika datakällor innan de vidarebefordrar den till potentiella långivare. Det är sedan långivare som kommer ta en kreditupplysning på eventuell borgenär.
Via låneförmedlaren presenteras sedan de erbjudanden ditt företag får. Vissa långivare kan ge en offert direkt. Andra kan eventuellt be om kompletterande uppgifter. Efter jämförelse kan du sedan signera avtal med långivaren för att få ditt lån utbetalt. Det är viktigt att påpeka att din ansökan inte på något sätt är bindande. Får du inte ett erbjudande du är nöjd med kan du alltid tacka nej.
Bäst ränta på företagslån
Vilken den bästa räntan du kan få på ett företagslån beror så klart på mängder av faktorer. Till att börja med påverkas den av storleken på lånet och ditt företags ekonomiska situation och bolagsform. Har du möjlighet att erbjuda säkerhet i egendom kommer du i regel erbjudas en bättre ränta. En stark borgenär kommer också ge dig bättre förutsättningar för en lägre ränta.
När det gäller just företagslån kan det dock finnas många olika typer av långivare som specialiserar sig på olika typer av företagslån. Enligt oss är det därför extra viktigt att jämföra långivare för företagslån för att kunna få den bästa räntan. Ett väldigt smidigt och kostnadsfritt tillvägagångssätt för en sådan jämförelse är att ansöka via en låneförmedlare.
Tips gällande företagslån
Oavsett syftet med ditt önskade företagslån finns det ett par saker vi rekommenderar innan du går vidare med din ansökan.
- Tydlig plan – Se till att ta fram en tydlig plan kring hur du planerar att använda företagets lån om din ansökan blir beviljad. En tydlig affärsplan kan också vara något som efterfrågas av långivare om din ansökan initialt nekas.
- Säkerhet och personlig borgen – Se över vad som eventuellt kan tjäna som säkerhet för lånet och vem/vilka som kan agera som borgenärer. Även om det inte ställs som krav kan en borgenär hjälpa dig att få en bättre ränta.
- Dokumentation – Har ditt företag varit verksamt under ett par år kan det vara en bra idé att sammanställa diverse dokumentation. Se till att du har en aktuell balansräkning och resultatrapport tillgänglig.
- Jämför – Även om du har en bra relation till en specifik bank kan det finnas goda skäl till att jämföra företagslån. Se över vilka alternativ som finns och glöm inte att en låneförmedlare kan vara ett effektivt alternativ.
Företagslån – Vanliga frågor
Ett företagslån kan vara lite komplicerat och det är inte ovanligt att det dyker upp diverse frågor och funderingar under processens gång. Nedan har vi därför försökt sammanställa svaren på några av de vanligaste frågorna om just företagslån.