VILLAFÖRSÄKRING

Bästa villaförsäkring

För de allra flesta är hemförsäkringen den primära försäkringen. En villaförsäkring är dock att rekommendera för dig som bor i en villa, fristående hus eller radhus. Med en villaförsäkring täcks nämligen även tomten och själva byggnaden. Här granskar vi det bästa alternativen och går igenom vad du bör tänka på.

Hedvig recension Se ditt pris Se ditt pris

Se ditt pris hos Hedvig

Vårt val

Hedvig

Star Star Star Star Star

Lösöre

Upp till 1 500 000 kr

Allrisk

Ingår

Grundsjälvrisk

1 500 kr

Extremt bra kundomdömen
Extremt bra kundomdömen
Villaförsäkring utan bindningstid
Villaförsäkring utan bindningstid
Drulle för saker och egendom
Drulle för saker och egendom
Service när som helst i appen
Service när som helst i appen
Lösöre
Upp till 1 500 000 kr
Allrisk
Ingår
Grundsjälvrisk
1 500 kr
Rättsskydd
Upp till 250 000 kr
Reseskydd
45 dagar
Ansvarsskydd
Max 5 000 000 kr
Cykel inkl. elcykel
25 000 kr
Betyg TrustPilot
4,7

Hedvig lanserades så sent som 2018 men har snabbt lyckats utmana de traditionella försäkringsbolagen. Med fokus på smidiga och digitala försäkringar har de ambitionen att revolutionera försäkringsbranschen. Exempelvis erbjuds smidig service och omedelbar hjälp direkt i Hedvig-appen. Detta gäller även för villaförsäkringen. Eventuell skadeanmälan kan du göra själv utan att behöva vänta i telefonköer. 

Hedvig sticker även ut genom att inte ha någon bindningstid på sin villaförsäkring. Dessutom skänker Hedvig eventuellt överskott till välgörenhet. Som kund kan du själv välja organisation.

Hedvig erbjuder idag en mycket populär villaförsäkring som täcker det mesta. Oavsett om du drabbas av brand, oväder, vattenläcka eller skadegörelse på ditt hus eller tomt har du ett skydd genom Hedvig. Observera att Hedvigs villaförsäkring däremot inte täcker skador på exempelvis båtbryggor och växthus. Något som kan ingå i andra villaförsäkringar.

Läs hela recensionen
Gofido villaförsäkring Se ditt pris Se ditt pris

Se ditt pris hos Gofido

Flexibel villaförsäkring

Gofido

Star Star Star Star Star

Lösöre

Valbart

Allrisk

Tillägg

Grundsjälvrisk

1 500 kr

Välj vad som ingår
Välj vad som ingår
Villaförsäkring efter din behov
Villaförsäkring efter din behov
Betala per månad
Betala per månad
Sätt din egen självrisk
Sätt din egen självrisk
Lösöre
Valbart
Allrisk
Tillägg
Grundsjälvrisk
1 500 kr
Rättsskydd
Upp till 250 000 kr
Reseskydd
30 dagar
Betyg TrustPilot
4,4

Om du önskar flexibilitet kan Gofido vara det rätta försäkringsbolaget för dig. Du väljer nämligen själv värdet på lösöre och självrisk. På så sätt kan du påverka priset på din villaförsäkring.

Gofido anpassar din villaförsäkring efter dina behov. Ändras dina förutsättningar kan du så klart uppdatera din försäkring. Till skillnad från många andra försäkringsbolag har Gofido helt slopat bindningstider.

ICA villaförsäkring Se ditt pris Se ditt pris

Se ditt pris hos ICA Försäkring

Bra för ICA-kunder

ICA Försäkring

Star Star Star Star Star

Lösöre

Upp till 1 000 000 kr

Allrisk

Ingår

Grundsjälvrisk

1 500 kr

Drulle ingår alltid i villaförsäkringen
Drulle ingår alltid i villaförsäkringen
Extra bra reseskydd i 60 dagar
Extra bra reseskydd i 60 dagar
Topprankad av Konsumenternas Försäkringsbyrå
Topprankad av Konsumenternas Försäkringsbyrå
ICA-bonus på försäkringskostnaden
ICA-bonus på försäkringskostnaden
Lösöre
Upp till 1 000 000 kr
Allrisk
Ingår
Grundsjälvrisk
1 500 kr
Rättsskydd
400 000 kr
Reseskydd
60 dagar
Cykel inkl. elcykel
50 000 kr

En villaförsäkring hos ICA ger dig ett skydd för själva huset, tomten och eventuella andra byggnader. Den innehåller dessutom allt som ingår i deras hemförsäkring. I ICA villaförsäkring ingår även allrisk för både lösöre och byggnaden.

En del av försäkringen som är bättre än många andra alternativ är reseskyddet. Med ICA villaförsäkring får du nämligen 60 dagars skydd om du är utomlands. Normalt på en villaförsäkring är 45 dagar. Med tillägg kan du även få skydd för utebliven elproduktion från solceller.

Är du en trogen ICA-kund kan detta vara den bästa villaförsäkringen. Du får nämligen bonuspoäng på hela försäkringskostnaden.

Se ditt pris Hänglås

ICA Försäkring

Vad som kan ingå i en villaförsäkring

En villaförsäkring är potentiellt omfattande och kan delas upp i två delar. Dels skydd för själva bostaden/villan och tillhörande tomt och dels skydd för dig som villaägare.

Skydd för villa och tomt

Försäkring av byggnader och tomtmarken är centrala i en villaförsäkring. Här går vi igenom vilka typer av skydd du kan få med en bra villaförsäkring gällande själva bostaden och tomten.

Brand

En villaförsäkring ger dig ersättning för skador på hus och tomt som uppkommit på grund av brand, blixtnedslag eller explosion. Är skadorna omfattande har du även rätt till ersättning för obrukbar bostad. Det kan exempelvis innefatta magasinering av eventuella kvarvarande möbler och ersättning för kostnader för alternativ bostad under period för renovering.

Vattenskador

Olika former av vattenskador kan vara både problematiska och kostsamma. En bra villaförsäkring täcker för skador som uppkommit för olika former av läckage. Det kan exempelvis handla om värme- eller avloppsledningar eller en fallerande tvättmaskin. Även ersättning för läckage från yttertak kan ingå i vissa villaförsäkringar. 

Vilda djur och skadedjur

Bor du i en villa är det inte omöjligt att tomt och mark utsätts för skador av vilda djur. Även olika skadedjur kan åstadkomma diverse skador på huset. I en villaförsäkring ingår normalt ett saneringsavtal. Detta ger dig ersättning för kostnaderna för själva saneringen som kan vara nödvändig. Det är viktigt att påpeka att saneringsavtalet inte ger ersättning för de faktiska skadorna som uppkommit. De flesta villaförsäkringar går dock att komplettera med ett utökat saneringsskydd som även ger ersättning för vissa skador.

Skadegörelse och stöld

Om du utsätts för någon form av skadegörelse eller stöld av fast monterad egendom på din tomt så ersätts du av din villaförsäkring. Den täcker även skadegörelse på de byggnader som finns på tomten.

Naturkrafter

Vädrets makter kan åstadkomma stora skador på både tomt och hus. En villaförsäkring täcker bland annat skador som uppkommit på grund av storm, hagel eller snösmältning. Det är dock viktigt att påpeka att den inte täcker för alla skador från vind. Det behöver har registrerats en meteorologisk storm (över 24,5 meter per sekund) för att du ska kunna kräva ersättning. Det finns även vissa delar av tomten som inte nödvändigtvis täcks av villaförsäkringen. Exempelvis kan bryggor och mindre saker på tomten vara undantagna.

  • Tips – Många försäkringsbolag erbjuder en så kallad villahemförsäkring. Det är en kombinerad hem- och villaförsäkring. Det kan vara ett bra alternativ om du inte vill teckna två separata försäkringar. 

Skydd för villaägare

Utöver skydd av tomt och hus ger de bästa villaförsäkringarna ett bra skydd till dig som villaägare. Detta skydda kan så klart variera mellan olika försäkringsbolag men det finns ett par områden som de flesta inkluderar. 

Rättsskydd

Rättsskydd är en viktig del i en hemförsäkring men täcker inte nödvändigtvis för kostnader som kan uppkomma i form av diverse tvister om du bor i hus. Rättsskyddet i en villaförsäkring gäller för dig i egenskap av fastighetsägare, tomträttsinnehavare samt byggherre. Något som inte täcks av hemförsäkringen. Rättsskyddet kan ge dig ersättning för rättegångskostnader samt ombudskostnader.

Ansvarsskydd

Även ansvarsskyddet i en villaförsäkring gäller för dig i egenskap av fastighetsägare, tomträttsinnehavare samt byggherre. Ansvarsskydd kan täcka eventuella skadestånd om någon annan person kommer till skada i ditt hus eller på din tomt. Det kan även täcka eventuella kostnader från exempelvis ett träd som blåst ner på grannens tomt.

Tillägg till villaförsäkring

Även den bästa villaförsäkringen kan behöva kompletteras med diverse tillägg. Nedan går vi igenom några av de mest populära tilläggen till en villaförsäkring. 

Allrisk

Det finns många försäkringar som erbjuder någon form av drulleförsäkring som tillägg. När det gäller villaförsäkringar kallas det dock för allrisk hus. Detta kan vara ett mycket bra tillägg då det skyddar för diverse olyckor där du exempelvis förstör något på grund av oaktsamhet. 

Hemelektronik

Hemelektronik på villaförsäkringen

Eftersom all elektronik minskar i värde med tidens gång så blir vanligtvis ersättningen om den skulle gå sönder eller stjälas mindre med tiden. Flera försäkringsbolag erbjuder hemelektronikförsäkring som ett tillägg till din villaförsäkring. Principen med denna försäkring är generellt att all hemelektronik betraktas som likvärdig upp till en viss livslängd. Det kan påverka ersättningen rejält om exempelvis hemmabion råkar ut för en olycka.

Utökat saneringsskydd

Även i den bästa villaförsäkringen får du normalt inte ersättning för skador från olika typer av skadedjur. Istället är den begränsad till ersättning för kostnader för själva saneringen. Om du misstänker att det kan finnas problem med hussvamp, myror eller annan ohyra kan det därför vara rekommenderat att teckna ett utökat saneringeringsskydd som tillägg. Reparation och rådgivning av förebyggande åtgärder kan då ingå i försäkringen.

Pris på villaförsäkringar

Utöver eventuella tillägg till din villaförsäkring finns det andra faktorer som påverkar priset på försäkringen. Nedan listas de faktorer som har störst påverkan:

  • Byggyta – Markplansytan i yttermått.
  • Byggnadstyp – Antal våningsplan samt vind och/eller källare.
  • Antal våtrum – Badrum och WC.
  • Renoveringsår – År för eventuell renovering av stammar eller ledningar.
  • Säkerhet – Exempelvis vilken typ av lås
  • Övriga byggnader – Antal och storlek på andra byggnader på tomten.
  • Adress – Vissa områden bedöms som säkrare än andra

Många av ovan faktorer är svåra att påverka om du inte renoverar eller bygger om ditt hus.

Jämföra villaförsäkringar

För att hitta den bästa villaförsäkringen för just dig kan det krävas lite efterforskning. Just denna försäkring kan vara ganska omfattande och vissa delar är helt enkelt inte speciellt viktiga. På samma sätt kan vissa detaljer vara extremt viktiga. Det beror så klart på hur du bor och var du bor. Har du exempelvis en stor tomt med många träd och småhus kan utformningen av stormskyddet vara extra intressant. 

För att hitta den bästa villaförsäkringen är det nödvändigt att utgå från sina egna förutsättningar. Läs igenom villkor och jämför olika alternativ med varandra. Glöm heller inte att kontrollera vad som täcks av din hemförsäkring. Det bästa alternativet kan i vissa fall vara att kombinera dessa två försäkringar i en villahemförsäkring.

  • Tips – Om du är nyinflyttad kan det vara en bra idé att fråga dina grannar om deras villaförsäkring. Chansen/risken att de har positiva eller negativa erfarenheter från ett eller flera försäkringsbolag kan nog betraktas som ganska stor.

Villaförsäkring – vanliga frågor

Villaförsäkringen kan tyvärr kännas lite komplicerad. Speciellt om du inte tidigare har bott i hus. Nedan har vi därför sammanställt svaren på några av de vanligaste frågorna från nya husägare.

Skribent
Foto av författare
Mikael Ny
Mikael kombinerar flerårig erfarenhet inom försäkringsrådgivning med en skarp pennas precision. Specialiserad på ämnen relaterade till försäkringar, skriver han med ett engagemang att göra komplex information tillgänglig och förståelig

Lotsia.se är en webbtjänst som listar och jämför tjänster inom privatekonomi. Lotsia strävar efter att underlätta för privatpersoner att enkelt jämföra olika tjänster.