Privatlån

Privatlån kan ha flera olika namn men i sak är det ett lån utan säkerhet som avses. Privatlån ges i regel ut av banker upp till 500 000 kronor. Privatlånet är det perfekta lånet för bilköpet, renoveringen eller om du har behovet att samla dyrare smålån och krediter. Kostnaden för ett privatlån, det vill säga den så kallade effektiva räntan, styrs i huvudsak av din kreditvärdighet och vilket återbetalningstid och ammorteringstakt du väljer. Desto längre återbetalningstid ju högre effektiv ränta blir det i regel..

Jämför privatlån

Att jämföra privatlån visar sig ofta vara väl investerad tid. Det finns idag många seriösa banker som kan erbjuda privatlån vilket har ökat konkurrensen och gagnar dig som kund i slutändan. Försök att undvika att låna mer än vad du behöver och glöm inte att det billigaste alternativet är alltid att med ekonomisk framförhållning och sparande slippa låna överhuvudtaget. Men ibland är privatlånet den rätta vägen till en bättre ekonomi och det borgar vi för.

Vanliga frågor om privatlån

Vad är privatlån?

Ett privatlån är ett lån till privatpersoner som typiskt sett inte kräver någon säkerhet. Banken eller långivaren tar i sin tur oftast ut en lite högre ränta än för exempelvis bolån där din bostad vanligtvis är säkerheten för lånet.

Hur mycket privatlån får man ta?

Hur mycket privatlån du kan ta ta beror på flera olika faktorer. De flesta banker och långivare brukar dock ha en övre gräns kring 500 000 kr. Har du en historia av betalningsanmärkningar kan det beloppet vara betydligt mindre.

Vad kostar ett privatlån?

Ett privatlån är oftast dyrare än en bolån eller billån. Det vill säga att räntan är högre då det inte krävs någon säkerhet. Vad räntan blir beror på din övriga lån, krediter, nuvarande inkomst etc. Då det finns flera aktörer som erbjuder privatlån finns det goda anledningar till att jämföra olika alternativ.

Vad krävs för ett privatlån?

För att kunna ta ett privatlån har banker och långivare oftast ett antal krav. Alla har ett ålderskrav som förvisso kan variera en aning men är du under 18 år kan du i regel inte ta ett privatlån. Sedan kräver vissa att du både har fast inkomst och inga betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.

Privatlån eller blancolån?

Ett blancolån är bara ett annat namn för privatlån som var vanligare förr men som fortfarande används av vissa aktörer.

Privatlån eller SMS-lån?

Privatlån och SMS-lån är två helt skilda typer av lån. Privatlånet är långsiktigare och har lägre ränta meda SMS-lånet är mer tillgängligt, dvs det utbetalas snabbare, men har också högrer änta och avgifter. Här kan du jämföra SMS-lån för att hitta det fördelaktigaste villkoren.

Källor & vidare läsning