FÖRETAGSKORT

Kreditkort för företag

Ett bra företagskort kan ha helt andra fördelar och förmåner än ett kreditkort för privatpersoner. Här listar vi några av de populäraste företagskorten och går igenom vilka potentiella fördelar och förmåner det finns med ett företagskort.

Qred företagskort Till ansökan Till ansökan

Ansök säkert hos Qred

För småföretag

Qred

Star Star Star Star Star

Maxkredit

500 000 kr

Årsavgift

0 kr

Effektiv ränta

0 %

Spara dina kvitton digitalt direkt i appen
Spara dina kvitton digitalt direkt i appen
Enkel ansökan
Enkel ansökan
Kostnadsfritt kort utan månads- eller årsavgift
Kostnadsfritt kort utan månads- eller årsavgift
Samla alla utgifter på en faktura
Samla alla utgifter på en faktura
Årsavgift
0 kr
Ränta
1.95 %
Effektiv ränta
0 %
Räntefria dagar
45
Maxkredit
500 000 kr
Aviavgift
30 kr (0 kr e-faktura)
Uttagsavgift
0 %
Valutapåslag
0 %
Förseningsavgift
200 kr
Korttyp
Visa
Apple Pay
Ja
Google Pay
Ja
Samsung Pay
Ja
Inga betalningsanmärkningar
Inga betalningsanmärkningar
Inga skulder till Kronofogden
Inga skulder till Kronofogden
Ansökande måste vara minst 18 år
Ansökande måste vara minst 18 år

Enligt oss är Qred ett intressant alternativt primärt för småföretagare som vill ha en ökad kontroll och samla alla utgifter på en faktura. Kreditkortet är fritt från årsavgift och samtidigt får du cashback när du genomför köp med kortet. Via Qreds app kan du sedan spara kvitton och få en bättre överblick över företagets ekonomi.

Qreds primära verksamhet är företagsfinansiering och företagslån. Deras kreditkort är dock väldigt populärt och de har mycket goda kundomdömen med en TrustScore på 4,8 hos TrustPilot. Ett bra och prisvärt alternativ helt enkelt!

Mynt - kreditkort för företag Till ansökan Till ansökan

Ansök säkert hos Mynt

Bra integrationer

Mynt

Star Star Star Star Star

Maxkredit

2 000 000 kr

Årsavgift

0 kr

Effektiv ränta

0 %

Automatiserad bokföring
Automatiserad bokföring
Enkel hantering av många företagskort till företagets anställda
Enkel hantering av många företagskort till företagets anställda
Individuella köpgränser för samtliga kortinnehavare
Individuella köpgränser för samtliga kortinnehavare
Cashback & rabatter hos utvalda partners
Cashback & rabatter hos utvalda partners
Årsavgift
0 kr
Ränta
0 %
Effektiv ränta
0 %
Räntefria dagar
30
Maxkredit
2 000 000 kr
Aviavgift
0 kr
Uttagsavgift
0 %
Valutapåslag
0 %
Förseningsavgift
0 kr
Korttyp
Visa
Apple Pay
Nej
Google Pay
Nej
Samsung Pay
Nej
Inga betalningsanmärkningar
Inga betalningsanmärkningar
Inga skulder till Kronofogden
Inga skulder till Kronofogden
Ansökande måste vara minst 18 år
Ansökande måste vara minst 18 år

Behöver ditt företag betalkort till flera medarbetare och en smidig integration till ett bokföringssystem? Då anser vi att ni bör överväga Mynts företagskort. De erbjuder både fysiska och virtuella företagskort utan någon fast årsavgift. De har också färdiga integrationer med bokföringssystem som exempelvis Fortnox, Visma och Navision.

Vilken den maximala krediten ert företag kan få från Mynt bestäms utifrån eran bedömda återbetalningsförmåga. Oavsett gräns erbjuder Mynt 30 dagars fri kredit.

Fördelar med ett företagskort

I sin enklaste form kan ett företagskort enbart vara ett kreditkort som är registrerat på företaget. Det finns dock flera potentiella fördelar för dig och ditt företag om ni väljer ett bättre företagskort. Nedan går vi igenom några av de potentiella fördelar som många företagare uppskattar.

Förenklad administration

Oavsett storlek på ditt företag kan det snabbt bli en hel del administration gällande diverse inköp, bokföring och utläggshantering. Ett bra företagskort kan i många fall avsevärt förenkla just denna administration. Har dina medarbetare möjlighet att ta kostnader på kortet slipper ni ju helt utläggshantering. Bättre företagskort har även integrationer med större bokföringssystem. Detta kan möjliggöra för ett enkelt foto av ett kvitto som sedan kan sammanställas till en färdig rapport till ett bokföringsprogram eller bokföringsbyrå. 

Genom att ha ett företagskort öppnas även möjligheterna att få en samlad faktura för många av företags utgifter. En samlad faktura ger självfallet en bättre överblick och en lättöverskådlig granskning av företaget transaktioner. Bättre företagskort ger dig även möjlighet att sätta individuella gränser på belopp som kan betalas med kortet. På så sätt minskas risken att det missbrukas.

I och med denna digitalisering av administrationen kan det finnas mycket tid och pengar att spara. Genom att slippa kvitton och pappersfakturor kan ni istället fokusera på företagets kärnverksamhet. 

Kontroll över utgifter

Lite beroende på företagets verksamhet kan ett bra företagskort även ge ditt företag bättre kontroll över era utgifter. Dels genom ett utgiftstak för själva kortet och dels genom möjligheten att dela upp fakturan. Om ditt företag har ojämna intäkter eller utgifter månad till månad kan möjligheten att delbetala kreditkortsfakturan hjälpa till att hantera företagets likviditet. Beroende på kreditgräns kan då företagskortet ses som ett enklare alternativ till ett företagslån.

Potentiella förmåner med ett företagskort

Utöver kontroll över utgifter och förenklad administration finns det flera potentiella förmåner med ett företagskort som liknar de för vanliga kreditkort. Nedan går vi igenom några vanligt förekommande förmåner som kan vara associerade med ett företagskort.

Bonus och cashback

Likt privata bonuskort finns det flera företagskort där det är möjligt att samla bonuspoäng på alla köp som genomförs med kortet. Hur dessa bonuspoäng sedan kan användas kan skilja sig åt en hel del mellan olika alternativ. Vanligtvis kan du använda dem som “betalningsmedel” hos partners till utgivaren av kreditkortet.

Vissa företagskort erbjuder även cashback. Vad detta innebär är att du får en mindre återbäring till företaget på vissa köp som genomförs med kortet. Vanligtvis räknas denna återbäring av från den kommande kreditkortsfakturan. 

Försäkringar

Försäkringar på företagskort

Det kan finnas möjligheter till flera kompletterande försäkringar till ett företagskort. Har företaget exempelvis många anställda som reser i tjänsten kan ett företagskort som erbjuder tjänstereseförsäkring vara ett bra alternativ. Vanligtvis täcker inte en hemförsäkring tjänsteresor så just denna kompletterande försäkring kan vara mycket användbar för vissa företag. Det kan även finnas andra försäkringar som ingår för vissa typer av köp som genomförs med företagskortet så glöm inte att kontrollera vad som gäller.

  • Tips – Reser företagets medarbetare mycket i tjänsten kan det även vara värt att kontrollera om företagskortet erbjuder Lounge Access på flygplatser. Detta kan självfallet vara mycket uppskattat för medarbetare som har många resdagar.

Rabatter

Många företagskort kan erbjuda generösa rabatter om kortet används hos en av deras samarbetspartners. I regel är det rabatter som är ämnade för just företag och inte sällan kan det finns riktigt förmånliga rabatter på exempelvis hyrbilar, hotell och resor. Har ditt företag möjlighet att utnyttja dessa rabatter kan det finnas en del pengar att spara genom ett företagskort.

Skillnader mellan olika företagskort

Utbudet av företagskort är inte enormt men det kan dock finnas betydande skillnader. Här går vi igenom några av de egenskaper som kan skilja olika alternativ åt.

Integrationer

Om det primära syftet med att skaffa ett företagskort är att underlätta bokföringen rekommenderar vi att kontrollera vilka integrationer som finns på plats. Bättre företagskort har redan färdiga integrationer med större bokföringssystem som exempelvis Fortnox. Glöm inte att kontrollera vilka integrationer som finns på plats och hör dig gärna för med andra företag som redan använder tjänsten. 

Kreditgräns

Vilken den maximala kreditgränsen är på företagskortet kan skilja sig åt en hel del. Glöm inte att kontrollera vad som gäller och om ditt företags utgifter “ryms” inom kreditgränsen. Observera att det inte är en självklarhet att ditt företag får den maximala kreditgränsen beviljad. Vilken kreditgräns ditt företag kan få beror på dess uppskattade återbetalningsförmåga.

Avgifter och ränta

Även avgifter och vilken ränta ditt företag kan få på krediten kan skilja sig åt en hel del mellan olika företagskort. Det kan exempelvis tillkomma en årsavgift på företagskortet eller en avgift för extrakort. Har ditt företag många medarbetare som har behov av ett kreditkort kan dessa avgifter bli betydande.

Jämföra olika företagskort

Som vi redan gått igenom finns det flera aspekter med ett företagskort som kan skilja sig åt från ett vanligt kreditkort. Vi tänker primärt på de egenskaper som potentiellt kan förenkla ert företags administration. Så till skillnad från när du jämför kreditkort för privat bruk kan det tillkomma övriga områden för jämförelse.

Vår rekommendation är att försöka sammanställa vilka behov ert företag har och vilka önskemål ni har på ett företagskort. Det är sannolikt få företagskort som fyller alla checkboxar så det kan vara nödvändigt med någon form av prioritering. Är det exempelvis så att många medarbetare reser i tjänsten kan en jämförelse av potentiella rabatter och reseförsäkring vara främsta prioritet.

Vår förhoppning är att du via oss har fått lite bättre underlag för att jämföra företagskort. Det kan dock vara en bra idé att kontrollera med kollegor och vänner kring eventuella erfarenheter, positiva som negativa, av användandet av företagskort.

Ansöka om företagskort

Att ansöka om företagskort kan vara en aning mer komplicerad process än ansöka om ett kreditkort för privat bruk. Inte minst om ditt företag önskar flera företagskort för olika medarbetare. Dels behöver det anges vem som har betalningsansvar för kortet. Medarbetaren eller företaget. Det kan också tillkomma frågor kring bokföringssystem om det finns en önskan för en integration.

Även om det kan tillkomma ett par extra steg i ansökningsprocessen går det i regel att genomföra ansökan online. Det kommer tas en kreditupplysning på företaget och utifrån denna kommer det sättas en kreditgräns. I bästa fall har du ditt fysiska företagskort inom ett par dagar.

Populära företagskort

Utbudet av företagskort är inte lika stort som de för privatpersoner. I alla fall inte om du önskar att integrera med ett bokföringssystem eller önskar både fysiska och virtuella företagskort. Nedan har vi dock listat ett mindre utbud av populära företagskort. Både kredit- och debetkort:

  • Qred – Qred erbjuder ett mycket populärt företagskort utan årsavgift. Med kortet kan företaget samla sina utgifter på en faktura och få 1% cashback. Qred erbjuder även 45 räntefria dagar.
  • Mynt – Med Mynts företagskort öppnas möjligheterna att integrera med marknadens vanligaste bokföringssystem. Du har 30 dagars fri kredit och ges möjligheten att se alla köp i realtid.
  • Revolut – Revolut erbjuder fysiska och virtuella betalkort för företag. Det går att ställa in individuella gränser på korten och det mesta av administrationen går att hantera via deras app.


Alternativ till företagskort

Lite beroende på vilka behov ditt företag har kan det eventuellt finnas intressanta alternativ till ett företagskort. Är det exempelvis enbart en samlad faktura som önskas kan ett vanligt kreditkort med extrakort vara ett alternativ. Ett populärt kreditkort som erbjuder detta är re:member flex. Om du däremot önskar en integration med affärssystem och minskad administration för utlägg är det just ett företagskort som kommer att vara nödvändigt.

Företagskort – Vanliga frågor

Att hitta det bästa företagskortet kan tyvärr vara lite mer komplicerat än att välja ett vanligt kreditkort. Så här försöker vi sammanställa svaren på några av de vanligast förekommande frågorna om just företagskort.

Skribent
Foto av författare
Anders Fjellström
Anders är en skarp och insiktsfull frilansskribent som specialiserar sig på artiklar om kreditkort och relaterade finansiella ämnen. Med sin förmåga att tydligt och begripligt förklara komplexa finansiella produkter och tjänster, hjälper Anders sina läsare att göra informerade val.

Lotsia.se är en webbtjänst som listar och jämför tjänster inom privatekonomi. Lotsia strävar efter att underlätta för privatpersoner att enkelt jämföra olika tjänster.