BOLÅN

Hitta det bästa bolånet

För många hushåll kan bolånet var den största återkommande kostnaden och just därför finns det så klart starka incitament till att hitta det bästa alternativet. Här tittar vi närmare på de regler/krav som finns gällande bolån samt presenterar olika aktörer som kan hjälpa dig med att hitta det bästa bolånet för dig.

Compricer bolån Till ansökan Till ansökan

Ansök säkert hos Compricer

Jämför bolån

Compricer

Star Star Star Star Star

Maxbelopp

Individuellt

Ränta

Indviduell

Långivare

9

Jämför 9 bolåneaktörer i samarbete med Lendo
Jämför 9 bolåneaktörer i samarbete med Lendo
En handläggare hjälper dig utifrån dina behov
En handläggare hjälper dig utifrån dina behov
Bolån presenteras med flera erbjudanden
Bolån presenteras med flera erbjudanden
Du väljer vilken bank du vill gå vidare med
Du väljer vilken bank du vill gå vidare med

Via Compricer kan du jämföra ett stort urval av tjänster helt kostnadsfritt. När det gäller bolån samarbetar de med Lendo och via en ansökan kan du konkurrensutsätta upp till 9 banker gällande bolån. Du får även personlig rådgivning från en handläggare hos Lendo helt utan någon extra kostnad.

Till ansökan Hänglås

Compricer

Jämför bolån Till ansökan Till ansökan

Ansök säkert hos Lånekoll

Låneförmedlare

Lånekoll

Star Star Star Star Star

Maxbelopp

Individuellt

Ränta

Indviduell

Långivare

4

Erbjuder hjälp med lånelöfte, nytt bolån, omförhandling och byte av bank
Erbjuder hjälp med lånelöfte, nytt bolån, omförhandling och byte av bank
Få en bolåneexpert som hjälper dig hela vägen
Få en bolåneexpert som hjälper dig hela vägen
Jämför lån till kontantinsats
Jämför lån till kontantinsats
Kostnadsfritt att ansöka och inte bindande
Kostnadsfritt att ansöka och inte bindande

Lånekoll är en lånefömedlare som kan hjälpa dig med att jämföra både privatlån och bolån. När det gäller bolån samarbetar de idag med bland annat Bluestep, Nordax Bank, SBAB och Skandiabanken. Önskar du låna till din kontantinsats kan du även jämföra räntan på olika privatlån via Lånekolls tjänst.

Till ansökan Hänglås

Lånekoll

Ordna bolån Till ansökan Till ansökan

Ansök säkert hos Ordna Bolån

Svensk Fastighetsförmedling

Ordna

Star Star Star Star Star

Maxbelopp

Individuellt

Ränta

Indviduell

Långivare

5

Jämför dina bolånealternativ
Jämför dina bolånealternativ
Enkelt och smidigt att ansöka om bolån
Enkelt och smidigt att ansöka om bolån
En ansökan, flera banker
En ansökan, flera banker
Mycket goda omdömen
Mycket goda omdömen

Ordna är en del av Svensk Fastighetsförmedling och står under Finansinspektionens tillsyn med tillstånd att förmedla bostadskrediter. Via en ansökan hos Ordna skickar de vidare din bolåneansökan till anslutna banker och deras licensierade bolånehandläggare ger dig personlig service från ansökan till tillträde.

Bluestep Bank Till ansökan Till ansökan

Ansök säkert hos Bluestep Bank

Bluestep Bank

Star Star Star Star Star

Maxbelopp

Individuellt

Ränta

Indviduell

Långivare

1

En bolånebank för fler
En bolånebank för fler
Betalningsanmärkning är inte ett hinder
Betalningsanmärkning är inte ett hinder
Framtida betalningsförmåga viktigare än kredithistorik
Framtida betalningsförmåga viktigare än kredithistorik
Digital ansökan och digitala lånehandlingar
Digital ansökan och digitala lånehandlingar

Bluestep Bank är en renodlad bolånebank som ger fler svenskar möjlighet till bolån och att kunna äga sin bostad. Oavsett anställningsform och kredithistorik.

Bluestep Bank erbjuder bolån vid köp av ny bostad samt utökning av bolån på en befintlig bostad. Ett bra alternativ för att exempelvis finansiera en renovering eller lösa dyra skulder och krediter. Hos Bluestep Bank kan du ansöka om bolån för köp av villa, fritidshus eller bostadsrätt.

Till skillnad från traditionella banker har Bluestep Bank större fokus på nuvarande inkomst och framtida betalningsförmåga i sin kreditprövning. En inkomst som kan bära kostnaden för ett bolån behövs alltid men det är inget krav att inkomsten ska komma från just en fast anställning, vilket ofta är ett krav hos storbankerna. Bluestep Bank tar hänsyn till alla anställningsformer och även flera andra inkomster, såsom pension, studielån och a-kassa, i sina kalkyler. Betalningsanmärkningar behöver inte heller vara ett hinder för ett bolån hos Bluestep Bank.

Till ansökan Hänglås

Bluestep Bank

Storleken på bolån beror på…

Ett bolån är vanligtvis det största lånet en person eller hushåll har. Hur stort ett bolån kan vara styrs så klart av dina ekonomiska förutsättningar men även av olika regler/krav som gör bolån unika. Nedan tittar vi närmare på olika faktorer som kan begränsa hur stort bolån du kan få beviljat.

Bolånetaket

När du tar ett bolån använder du din bostad som pant. Pantsättningen innebär att bostaden står som säkerhet för bolånet. Det betyder dock inte att du kan låna till hela bostadens värde. 2010 infördes ett så kallat bolånetak i Sverige. Bolånetaket reglerar hur mycket du kan låna i förhållande till det uppskattade värdet på din bostad. För närvarande är bolånetaket 85%. Detta innebär att du som minst behöver betala 15% av bostaden med en så kallad kontantinsats.

  • Kontantinsats – Visa långivare tillåter dig att låna till kontantinsatsen för en bostad genom ett blancolån. Observera att detta innebär att du kommer ha en väldigt hög belåning för din bostad och därför något som sällan rekommenderas.

Skuldkvotstaket

Utöver bolånetaket har banker vanligtvis ett så kallat skuldkvotstak på mellan 4,5 och 5,5 gånger din årsinkomst. Vad detta innebär är att det maximala beloppet du kan få beviljat för ett bolån begränsas utifrån din årsinkomst innan skatt.

Amorteringskravet

Sedan 2016 finns det även amorteringskrav för bolån. Det styr förvisso inte direkt hur mycket du kan låna men indirekt eftersom det kommer påverka din månadskostnad och därmed din uppskattade återbetalningsförmåga. Exakt hur mycket du behöver amortera beror primärt på din belåningsgrad och din inkomst. Du kan läsa mer om amorteringskrav på Finansinspektionens hemsida.

Ränta på bolån

Vilken ränta du har på ditt bolån är det som primärt kommer styra kostnaden för lånet. När det gäller just räntor och bolån kan det ibland upplevas lite komplicerat och svårt att jämföra. Här tittar vi lite närmare på vilka alternativ som finns samt försöker reda ut vanliga begrepp som ofta associeras med bolåneränta.

Rörlig eller bunden ränta

Ett av de första besluten du behöver ta är om du önskar rörlig eller fast ränta på ditt bolån. En rörlig ränta är egentligen bunden i 3 månader men kommer att ändras i takt med förändringarna på räntemarknaden. Väljer du istället en bunden ränta på ditt bolån vet du exakt vad du kommer betala. För närvarande är det vanligt att den längsta tiden du kan binda ett bolån är 10 år.

Utifrån ett längre historiskt perspektiv har det varit fördelaktigt att ha en rörlig boränta. Det finns dock inga garantier att så kommer vara fallet i framtiden. Vad som är bäst för just dig beror istället på dina preferenser. Ett alternativ kan vara att binda en del av bolånet medans den resterande delen har rörlig ränta.


Listränta

Utöver rörlig eller bunden ränta kommer du stöta på “andra räntor” när du börjar granska alternativ för bolån. Exempelvis kommer du antagligen se bankernas så kallade listränta i diverse marknadsföring. Listränta går att beskriva som bankens utgångspris på bolån och det går i princip alltid att pruta på listräntan.

Snittränta

Om listräntan är ett erbjudande att utgå ifrån är bankens snittränta den faktiska ränta som genomsnittet av deras kunder betalat under en given period. Snitträntan ger med andra ord en bättre indikation kring vilken bolåneränta som är möjlig hos ett givet bolåneinstitut. Exakt vilken ränta du kan få beror dock på flera faktorer.

Din ränta

Vilken ränta du kan få på ditt bolån beror på en mängd olika faktorer. Till att börja med beror det på storleken på lånet och om du föredrar bunden eller rörlig ränta. Självfallet kan räntan även påverkas av dina ekonomiska förutsättningar. 

Något som dock kan särskilja bolån från många andra typer av lån är möjligheten att förhandla direkt med banken. Söker du exempelvis ett bolån i en av storbankerna (Handelsbanken, Nordea, SEB eller Swedbank) kan det för många vara möjligt att få en betydligt bättre bolåneränta än bankens listränta. Inte sällan kan de krävas ett ökat engagemang i banken i utbyte mot en bättre bolåneränta. Du kan exempelvis erbjuda att flytta delar av ditt sparande till banken mot en rabatt på bolåneräntan.

Exakt hur du kan förhandla din bolåneränta med banken är väldigt individuellt och svårt att ge några konkreta råd kring. Det vi dock vill poängtera är att möjligheten finns och det skadar aldrig att fråga banken direkt vad du kan göra för att få en bättre ränta på ditt bolån.

Jämföra bolån

Jämföra bolån

Det kanske effektivaste sättet att säkerställa att du får den bästa möjliga bolåneräntan är att jämföra flera olika alternativ. Har du redan ett bolån skadar det aldrig att fråga andra banker om de kan ge dig ett bättre erbjudande. Får du ett bättre erbjudande kan du sedan alltid fråga din befintliga bank om de är villiga att “matcha”.

Att förhandla med flera banker om bolåneräntor kan dessvärre vara en tidskrävande process som dessutom kan innebära onödigt många kreditupplysningar. Ett alternativ kan då vara att ansöka om bolånet via en låneförmedlare. Låneförmedlare tar då en kreditupplysning och vidarebefordrar sedan din ansökan till sina samarbetspartners som erbjuder bolån.

Låneförmedlare bolån

När det gäller diverse blancolån finns det ett stort utbud av både långivare och låneförmedlare. Tyvärr är konkurrensen inte riktigt lika hård på bolånemarknaden men det finns ett par aktörer som hjälper privatpersoner med jämförelse av bolån. Nedan har vi listat ett urval av låneförmedlare som kan hjälpa dig med exempelvis lånelöfte, nytt bolån, omförhandling och byte av bank.

  • Lånekoll – Hos Lånekoll kan du digitalt ansöka om både lånelöfte och bolån. Lånekoll hjälper dig sedan att jämföra olika banker som de samarbetar med. Under själva processen erbjuder de dig även en personlig kontaktperson helt utan kostnad. Via Lånekoll är det också möjligt att konkurrensutsätta olika långivare som kan erbjuda ett privatlån som sedan kan användas som kontantinsats till din nya bostad.
  • Compricer/Lendo – Prisjämförelsesajten Compricer jämför allt från försäkringar till bolån. När det gäller bolån sker deras jämförelse i samarbete med låneförmedlaren Lendo. Genomför du en låneansökan hos Compricer kommer en handläggare på Lendo presentera olika erbjudanden från banker de samarbetar med. Sen är det upp till dig om du vill gå vidare med något av deras erbjudanden. Du förbinder dig inte till att acceptera något erbjudande och tjänsten är helt gratis.
  • Ordna Bolån – Ordna är en del av Svensk Fastighetsförmedling och de erbjuder bland annat jämförelse av bolån, handpenningslån och lånelöfte från flera banker. De kan även assistera dig med att flytta befintliga bolån och med att omförhandla ditt nuvarande lån. Genomför du en bolåneansökan på Ordnas hemsida kommer du bli tilldelad en personlig bolånehandläggare som sedan vägleder dig genom hela processen. Dina eventuella låneförslag läggs sedan upp på Mina sidor.

Jämför du privatlån via en låneförmedlare finns det möjlighet att konkurrensutsätta upp till 40 olika långivare. För bolån är det vanligtvis betydligt färre ansluta långivare och flera av de största aktörerna finns inte med i dessa former av jämförelser. Det kan ändå vara ett effektivt sätt att snabbt få en jämförelse av flera av bankernas bolåneräntor med endast en kreditupplysning.

Nedan har vi listat ett urval av de banker som du har möjlighet att få ett erbjudande från via en låneförmedlare för bolån.

Bluestep*Hypoteket
Landshypotek BankMarginalen Bank*
Nordax Bank*SBAB
SkandiaSVEA*
Ålandsbanken
*Långivare som accepterar betalningsanmärkningar och inte har krav på fast anställning.


Bolån – Vanliga frågor

Just bolån kan vara lite komplicerade och också det viktigaste lånet många behöver ansöka om. Det finns därför oändligt med frågor om just bolån och vi har här försökt svara på några av de vanligaste.

Skribent
Foto av författare
Olle Rydström
Olle är en ambitiös student som är på väg att avsluta sin magisterexamen i nationalekonomi. Parallellt med sina studier frilansar Olle som ekonomiskribent, där han använder sin akademiska bakgrund för att fördjupa och berika sina texter.

Lotsia.se är en webbtjänst som listar och jämför tjänster inom privatekonomi. Lotsia strävar efter att underlätta för privatpersoner att enkelt jämföra olika tjänster.