Djurförsäkring – att tänka på

Att fler och fler skaffar husdjur, är både ett faktum och något som är svårt att undgå. I Sverige märker man att t.o.m. singelhushåll tar sig an en liten hund, katt eller annat djur och dessutom har man tendens att lägga alltmer pengar på sina fyr-eller tvåbenta vänner, oavsett storlek på plånboken.

Vad som orsakar detta är relativt okänt men folk verkar mer och mer ty sig till ett husdjur och älska närvaron av det. I och med att djur tar alltmer plats i våra svenska hem och därmed också i våra hjärtan, så ter det sig självklart att man behöver en bra och trygg djurförsäkring.

Olika försäkringar

Detta har lett till en djungel av djurförsäkringar från olika bolag och det kan bli rejält med huvudbry för en hund- eller kattägare (eller vilket husdjur man nu föredrar) som ska försöka lista ut vilken försäkring som lämpar sig bäst. Därför följer nedan en sammanställd artikel från oss på Lotsia som guidning i ditt val.

Det första som är viktigt är att en djurförsäkring bör vara så prisvärd som möjligt. Många djurförsäkringar är tyvärr dyra men om man letar ihärdigt så brukar man hitta ett försäkringsbolag som erbjuder olika skydd till ett bra och rimligt pris. I grova drag kan man säga att det erbjuds tre försäkringstyper med maxbelopp och olika självrisker.

Sammanfattning

  • När man skaffar husdjur bör man teckna en djurförsäkring för veterinärvård och andra oväntade händelser
  • Djurförsäkringar bör inkludera så mycket som möjligt till ett rimligt pris
  • De tre olika försäkringstyperna har olika maxbelopp och val av självrisk
  • Veterinärvården är allra viktigast
  • Livförsäkring och tilläggsförsäkringar finns också
  • Några försäkringsbolag som erbjuder djurförsäkringar är Agria, Svedea och If

Inom djurförsäkringar ska det ingå veterinärvård upp till ett visst belopp men du kan även satsa på tilläggsförsäkringar och livförsäkringar. Tilläggsförsäkringar är ofta till för jakt, avel och tävlingar medans livförsäkring innebär att du får ersättning om ditt djur skulle avlivas eller gå bort. Det sistnämnda bör man dock se över. Det är också en dyr kostnad.

Livförsäkring

Med en livförsäkring får du alltså en ersättning om ditt djur avlivas eller dör, så att du kan köpa ett nytt. Men faktum är att detta kan bli en ifrågasatt kostnad. Har du inte råd att köpa ett nytt djur utan behöver en försäkring till detta, så kanske du borde se över din ekonomi överlag.

Tilläggsförsäkringar avser främst medicin och rehabilitering och vänder sig främst till ägare som sysslar med avel, tävling och jakt. Försäkringar av den typen har dock ofta mycket låga maxbelopp som inte alltid gör det värt kostnaden. Vi på Lotsia kan hjälpa dig i valet av veterinärförsäkringen och se vad den innehåller innan du tecknar en dyr tilläggsförsäkring.

Veterinärvård- A och O

Den viktigaste typen av djurförsäkring är helt klart den som omfattar veterinärvård. Ett djur kommer alltid att behöva någon form av vård under sin livsgång och här ingår aspekter såsom undersökningar, operationer, röntgen, behandlingar o.s.v. Billiga försäkringar täcker ibland inte röntgen och CT-scanning. Veterinärvård är basen i försäkringen och bör ses över noggrant.

Det du bör tänka på är att läsa på om ditt djurs/rasens sjukdomsrisker och skaffa en försäkring som inkluderar denna typ av sjukdom, om möjligt. Vissa veterinärvårdsförsäkringar är begränsade och tar inte med vissa sjukdomar. Utgå därför från ditt djurs gener och skaffa en försäkring baserad på dessa. Vi på Lotsia står redo att tipsa dig.

Priser

Priserna på djurförsäkringar varierar kraftigt. Det finns också en uppsjö av försäkringsbolag som Agria, Svedea, If, Folksam o.s.v. Försäkringens pris skiljer sig åt, beroende på hur stor del av självrisken som är fast eller rörlig. Ditt djurs ålder och var ni bor rent geografiskt spelar också en viss roll.

Fast självrisk betalas en gång under en självriskperiod. Antalet dagar på denna varierar men brukar ligga runt 125 dagar i genomsnitt. Rörlig självrisk betalas inför varje veterinärbesök och anges i procent, ofta runt 25%. Försäkringsbolaget maximala ersättningsbelopp kan också variera kraftigt. I basförsäkringarna kan det räcka med 15 000 kr medans 75 000 kr kan omfatta storförsäkringar.

Summering

Tänk på att en högre självrisk innebär billigare försäkring. Dock får du vara beredd att betala en större del av kostnaderna själv. Detta gör att du bör tänka på vilken typ av djur du äger samt rasens risker att drabbas av sjukdomstillstånd. Man kan inte nog påpeka att jämförelse av olika försäkringsbolag är A och O.

Du kan idag försäkra de flesta husdjur som häst, hund, katt, smådjur och gnagare samt fåglar och vissa reptiler, enligt CITES. Tänk dock på att andra arter såsom spindlar, insekter och fiskar inte omfattas. Vilket djur det än handlar om är det dock självklart att djuret ska slippa gå omkring med smärta eller skador som inte åtgärdas.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna artikel!

Genomsnittligt betyg 4.3 / 5. Antal betyg: 30

Inga betyg ännu

Lotsia.se är en webbtjänst som listar och jämför tjänster inom privatekonomi. Lotsia strävar efter att underlätta för privatpersoner att enkelt jämföra olika tjänster.