Vad är ett ISK-konto?

Att placera sitt sparande i ett Investeringssparkonto (ISK) har blivit allt mer populärt för många svenskar. Med ett Investeringssparkonto kan du spara i fonder, aktier och andra finansiella produkter. Det finns inga bindningstider och du kan köpa och sälja precis när du vill.

Men vad är det som bidragit till att ISK-konton har blivit så populära? Här försöker vi sammanställa vilka för- och nackdelar det finns med denna sparform.

Skatt på ISK-konton

Den stora skillnaden på Investeringssparkonto och en traditionell aktie- eller fonddepå är hur du beskattas. På ett Investeringssparkonto dras en årlig schablonskatt oavsett om du gör vinst eller förlust på din affär. Fördelen är att du inte behöver ta upp alla dina försäljningar i deklarationen. Nackdelen är att du inte kan göra avdrag om du gjort förluster.

Förenklingen av deklarationen är antagligen skälet till att Investeringssparkonton blivit så populärt att placera sina aktier och fonder i. Och så länge börsen har en positiv utveckling är det också ett mycket bra alternativ sett från ett skatteperspektiv.

Jämföra ISK-konton

De flesta banker erbjuder Investeringssparkonton och i det allra flesta fall är det gratis. Det finns dock skäl att jämföra Investeringssparkonton mot andra sparkonton och fullt förstå hur schablonskatten bestäms.

Vanliga frågor ISK – Investeringssparkonto

Vad är ett Investeringssparkonto?

Ett Investeringssparkonto är ett alternativ till ett fond eller aktiesparande där du istället för att betala skatt på den eventuella vinsten istället betalar en lägre procentsats i skatt baserat på ditt insatta kapital oavsett om du har gått med vinst eller förlust under året. På det viset är ett ISK ett väldigt förenklat sätt att spara i aktier.

Vilka tillgångar kan jag spara i på Investeringssparkontot?

I ett Investeringssparkonto kan du spara i finansiella instrument som aktier, fondandelar och valutor. Tillgångarna måste handlas på reglerade marknader som tex Stockholmsbörsen eller andra börser i eller utanför Europeiska Ekonomiska Samarbetsområdet.

Vilka tillgångar får jag inte förvara på mitt Investeringssparkonto?

Det du inte kan förvara på ditt Investeringssparkonto är finansiella instrument som inte handlas på en reglerad marknad. Du kan heller inte handla aktier i företag där du tillsammans med närstående äger mer än 10% av det totala aktieinnehavet. För den absoluta majoriteten av oss sparare innebär det här inga begränsningar.

Kan jag flytta över aktier som jag redan äger till Investeringssparkontot?

Ja, du kan flytta in tidigare aktiesparande till Investeringssparkontot. Det kommer däremot att ses som att du har sålt ditt innehav och därför behöver du ta upp vinsten eller förlusten i din deklaration. Det här är viktigt att tänka på så att du inte överaskas med en otrevlig kvarskatt.

Hur mycket skatt får jag betala på mitt Investeringssparkonto?

Den skatt du betalar på ditt Investeringssparkonto är baserat på ditt kapitalunderlag som räknas utifrån ditt genomsnittliga insatta kapital. Kapitalunderlaget multipliceras med statslåneräntan plus en procent. Det här ger en schablonintäkt som kommer förtryckt i deklarationen och beskattas med 30%.

Källor & vidare läsning

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna artikel!

Genomsnittligt betyg 4.6 / 5. Antal betyg: 10

Inga betyg ännu

Lotsia.se är en webbtjänst som listar och jämför tjänster inom privatekonomi. Lotsia strävar efter att underlätta för privatpersoner att enkelt jämföra olika tjänster.