ISK

Att placera sitt sparande i ett Investeringssparkonto (ISK) har blivit allt mer populärt för många svenskar. Med ett Investeringssparkonto kan du spara i fonder, aktier och andra finansiella produkter. Det finns inga bindningstider och du kan köpa och sälja precis när du vill..

Skatt på ISK-konton

Den stora skillnaden på Investeringssparkonto och en traditionell aktie- eller fonddepå är hur du beskattas. På ett Investeringssparkonto dras en årlig schablonskatt oavsett om du gör vinst eller förlust på din affär. Fördelen är att du inte behöver ta upp alla dina försäljningar i deklarationen. Nackdelen är att du inte kan göra avdrag om du gjort förluster.

Förenklingen av deklarationen är antagligen skälet till att Investeringssparkonton blivit så populärt att placera sina aktier och fonder i. Och så länge börsen har en positiv utveckling är det också ett mycket bra alternativ sett från ett skatteperspektiv.

Jämföra ISK-konton

De flesta banker erbjuder Investeringssparkonton och i det allra flesta fall är det gratis. Det finns dock skäl att jämföra Investeringssparkonton mot andra sparkonton och fullt förstå hur schablonskatten bestäms.

Nedan har vi listat några av de absolut populäraste alternativen för dig som funderar på att öppna en ISK-konto.

Möjlighet att ha flera ISK-konton om du så önskar. Stort utbud av aktier och fonder.
Enkelt att registrera med bank-ID. Tar cirka 3 minuter och är kostnadsfritt.
Sveriges nöjdaste sparare i 10 år rad med över 1 miljon kunder.
Möjlighet att handla Avanza Zero, Sveriges första helt avgiftsfria fond.
Stort utbud av aktier och fonder. Enkel gränssnitt och lätt att komma igång.
Social plattform genom Shareville där man kan följa varandras investeringar och sparande i realtid.
Nordnet är en av Sveriges mest omtyckta & pålitliga nätmäklare. Erbjuder en bra tjänst för den som är ny på aktier.
Möjlighet för mindre kunder att handla courtagefritt.
En utmanare till Avanza och Nordnet med extremt låga avgifter. Få tillbaka all fondprovision.
Enbart handel i fonder men med ett utbud av mer än 1400 fonder.
Möjligt att ha fler än ett investeringssparkonto samt kombinationen av ISK och ett vanligt sparkonto.
Insättningsgaranti & Investerarskydd. Kom igång på under 3 minuter med bank-ID.

Vanliga frågor ISK – Investeringssparkonto

Vad är ett Investeringssparkonto?

Ett Investeringssparkonto är ett alternativ till ett fond eller aktiesparande där du istället för att betala skatt på den eventuella vinsten istället betalar en lägre procentsats i skatt baserat på ditt insatta kapital oavsett om du har gått med vinst eller förlust under året. På det viset är ett ISK ett väldigt förenklat sätt att spara i aktier.

Vilka tillgångar kan jag spara i på Investeringssparkontot?

I ett Investeringssparkonto kan du spara i finansiella instrument som aktier, fondandelar och valutor. Tillgångarna måste handlas på reglerade marknader som tex Stockholmsbörsen eller andra börser i eller utanför Europeiska Ekonomiska Samarbetsområdet.

Vilka tillgångar får jag inte förvara på mitt Investeringssparkonto?

Det du inte kan förvara på ditt Investeringssparkonto är finansiella instrument som inte handlas på en reglerad marknad. Du kan heller inte handla aktier i företag där du tillsammans med närstående äger mer än 10% av det totala aktieinnehavet. För den absoluta majoriteten av oss sparare innebär det här inga begränsningar.

Kan jag flytta över aktier som jag redan äger till Investeringssparkontot?

Ja, du kan flytta in tidigare aktiesparande till Investeringssparkontot. Det kommer däremot att ses som att du har sålt ditt innehav och därför behöver du ta upp vinsten eller förlusten i din deklaration. Det här är viktigt att tänka på så att du inte överaskas med en otrevlig kvarskatt.

Hur mycket skatt får jag betala på mitt Investeringssparkonto?

Den skatt du betalar på ditt Investeringssparkonto är baserat på ditt kapitalunderlag som räknas utifrån ditt genomsnittliga insatta kapital. Kapitalunderlaget multipliceras med statslåneräntan (0,49% 30 november 2017) plus en procent. Det här ger en schablonintäkt som kommer förtryckt i deklarationen och beskattas med 30%.

Källor & vidare läsning