Fördelar med en kapitalförsäkring

En kapitalförsäkring är egentligen inte en försäkring i första hand utan en form av sparande. Själva sparandet är i en försäkring hos ett försäkringsbolag och i försäkringen kan du sedan välja att spara i exempelvis aktier och fonder.

För många kan det verka aningen komplicerat men det finns flera fördelar med att placera sitt sparande i en kapitalförsäkring.

Kapitalförsäkring och skatt

Skatten på en kapitalförsäkring hanteras liknande som på ett ISK-konto. Nämligen att ditt sparande schablonbeskattas. I en kapitalförsäkring dras schablonskatten löpande oavsett om du gör vinst eller förlust på dina fonder och aktier. Detta innebär också att du inte behöver deklarera varje enskild affär du gjort under året i din deklaration.

Jämför kapitalförsäkring

Kapitalförsäkringar kan skilja sig en del mellan olika banker. Inte minst i form av avgifter men även hur de hanterar så kallad källskatt. Det finns därför anledning att jämföra olika kapitalförsäkringar sinsemellan men också mot andra typer av sparformer.

Vanliga frågor om kapitalförsäkring

Vad är en kapitalförsäkring?

En kapitalförsäkring är ett sparande hos ett försäkringsbolag där du betalar en årlig skatt på det totala beloppet. Kapitalförsäkringen är ett populärt sparande till barn då den ofta har en bindningstid på minst 15 år vilket gör det till ett långsiktigt och attraktivt alternativ.

Vilka typer av kapitalförsäkring finns det?

Det finns tre olika typer av kapitalförsäkring. Fondförsäkring där du själv väljer fonder från försäkringsbolagets fondutbud. Traditionell kapitalförsäkring där försäkringsbolaget väljer fonderna. Depåförsäkring där du själv kan välja aktier, fonder och värdepapper efter egna intressen.

Vad är skillnaden mellan en kapitalförsäkring och ett investeringssparkonto?

Den stora skillnaden mellan en kapitalförsäkring och ett investeringssparkonto är att tillgångarna i en kapitalförsäkring ägs av försäkringsbolaget medan innehavet i ett investeringssparkonto ägs direkt av kontoinnehavaren och är mer att beskriva som en särskild beskattningsform.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna artikel!

Genomsnittligt betyg 4.1 / 5. Antal betyg: 9

Inga betyg ännu

Lotsia.se är en webbtjänst som listar och jämför tjänster inom privatekonomi. Lotsia strävar efter att underlätta för privatpersoner att enkelt jämföra olika tjänster.