Tips när du väljer ljudboksapp

De traditionella böckerna har ersatts av ljudböcker och appar som förser dig med din favoritbok eller ett nytt boktips på bara ett klick. Slut är tiden då du endast var tvungen att bege dig till biblioteket för att låna hem en ljudbok eller ta dig tid att köpa kassettband med inspelade böcker.

Antalet ljudboksappar och streamingtjänster som ger ut dem har ökat avsevärt och det kan till och med vara svårt att hitta rätt. Dock har du säkert hört talas om de mest populära såsom BookBeat, Storytel, Nextory och Audible. Skillnaden kan tyckas hårfin men det finns flera saker som skiljer tjänsterna åt. Vi på Lotsia reder ut dem.

Provlyssna först

De flesta streamingtjänster av ljudboksappar erbjuder provlyssning först. Detta är något du bör utnyttja, eftersom ljudupplevelsen och själva uppläsningen är A och O för en lyckad lässtund. En ljudbok av dålig kvalitet kan förstöra rejält för en hängiven lyssnare. Provlyssningen kan göras med en funktion samt andra alternativ, beroende på tjänst.

En del tjänster väljer också att låta dig ladda ned boken och provlyssna på det sättet. Dock kan detta både vara tidskrävande och ta upp minne på din enhet – något som många lyssnare motsäger sig enbart för en provlyssningsstund. Så är fallet med Nextory. Hos Storytel och BookBeat kan du välja mellan funktionen och streama boken.

Val av ljudboksapp – sammanfattning

  • En ljudboksapp är den senaste tekniktillströmningen av ljudböcker som enkelt laddas ned till den mobila enheten och lyssnas på närsomhelst
  • Idag finns det massvis av streamingtjänster som erbjuder ljudboksappar men de vanligaste är Nextory, BookBeat, Storytel, Audible
  • Du kan med fördel provlyssna på böckerna först för att få en hum om kvalitet, uppläsare
  • Hur du provlyssnar varierar – streamingtjänsterna har olika metoder såsom streaming, provlyssningsfunktion och nedladdning
  • Antalet titlar i respektive sortiment varierar men i stort är gränsen relativt suddig och skiljer sig åt med någon/några enstaka procent
  • Utnyttja provperioden för att få en komplett jämförelse av ljudböcker och tjänsten i allmänhet. Här kan du verkligen väga för- och nackdelar

Utbud och antal titlar

Om du är en frekvent lyssnare som gärna vill bekanta dig med ett stort och omväxlande antal boktitlar, är naturligtvis streamingtjänstens utbud det första du lägger märke till. Dock kan det vara svårt att få en exakt siffra och vanligtvis handlar det om någon enstaka procent när man jämför.

Ljudboksapparnas titlar utökas ständigt, genrer tillkommer och andra böcker får maka på sig till följd av nytillkomna författare som efterfrågas på marknaden. Dock är det allmänt känt att ovanstående streamingtjänster har det största utbudet, varav Storytel och Audible är dem som ofta ligger i framkant med det mesta. Men valet beror naturligtvis på tycke och smak.

Utnyttja provperioden

Ett av de bästa sätten att hitta rätt ljudboksapp är att nyttja provperioderna som vanligtvis är 14-30 dagar. Provperioderna är gratis och när de är slut kan du själv välja om du vill abonnera dig eller ej. Var noga med att se om det erbjuds något paket, familjedelning eller liknande – något som exempelvis Audible gör.

Vid provperioden kan du inte bara lära dig mer om utbud och kvalitet – du får även en känsla för hur navigeringen och funktionerna fungerar samtidigt som du kan se hur streamingtjänstens service ser ut. Titta t.ex på apparnas upplägg och finesser. Har de en sovtimer, provfunktion och dylikt eller fattas det något väsentligt?

Genrer

Om du föredrar vissa typer av böcker, så kan det vara klokt att kika närmare på de streamingtjänster som specialiserar sig på genrer, såsom deckare, romantik, erotik, barnböcker och så vidare. Storytel har t.ex. många deckare och erotiska romaner i sitt urval, medans de är lite sämre på barnböcker i allmänhet.

Nextory är en perfekt streamingtjänst om du efterfrågar kokböcker och vill du ha så många titlar som möjligt under en och samma tjänst, ska du satsa på Audible som är snäppet bredare än Storytels på alla sätt. Hos Audible finns också något för alla åldrar, och de har nästan allt inom engelsk litteratur.

Ögna igenom de omfattande testerna

Det görs detaljerade bäst-i-tester beträffande ljudboks-appar, där man sammanställer prisklasser, utbud, paketerbjudanden, funktioner och annat. Här får du också reda på hur prenumerationssystemen fungerar, eftersom den ena tjänsten kan erbjuda månadsabonnemang med fastpris och obegränsat med titlar, när den andra låter dig byta till dig ljudböckerna med ett antal polletter (Audible).

Ett test kan vara lyckan för dig som vill slippa prova på alla strreamingtjänster på egen hand och kanske ändå bli besviken efteråt. Med testerna kan du sålla och räkna bort ett antal redan från början som du vet inte kommer att tillfredsställa dig. Jämför plus- och minustecknen så är du på god väg mot rätt ljudboksappsval.