BookBeat eller Nextory

Idag är det alltmer populärt att lyssna på ljudböcker. Det är enkelt att göra när du är ute och går, städar eller åker bil. I och med att medieformen har blivit så populär har flera företag lanserats som erbjuder ljudböcker.

Två av dessa företag är Bookbeat och Nextory. Båda är svenska företag och båda erbjuder flera tusen böcker för en användare att lyssna på eller läsa direkt i mobilen/surfplattan.

Om BookBeat

Bookbeat grundades 2015 och tillhör Bonnierkoncernen. Deras grundtanke är att digitalisera läsandet av böcker för att göra dem mer tillgängliga för alla, oavsett om du vill lyssna på eller läsa dina böcker. 2017 utsågs Bookbeat till en av Sveriges bästa sajter.

Om Nextory

Nextory grundades 2015 och har som mål att göra världens böcker tillgängliga för fler människor. De ville ändra synen på vad att läsa en bok är. Genom att ha digital tjänst får fler tillgång till att läsa eller lyssna på böcker vart de än befinner sig.

Jämförelse av BookBeat och Nextory

Båda företagen har sin huvudmarknad i Norden men planerar att expandera till andra länder i Europa. Bookbeat är tillgängligt i hela EU men inte på alla språk. Nedan jämför vi deras erbjudande så att du kan välja den tjänst som är bäst för dig.

Utbud

Bookbeat erbjuder ett urval på ca 200 000 böcker på flera olika språk och olika genrer. Du kan lyssna på böcker på spanska, finska, danska, polska, italienska, tyska, engelska och svenska. Svenska är det språket som har störst valmöjlighet för läsaren. När det kommer genrer kan du välja mellan spänning, fantasy, science fiction, romantik och mycket mer. Det finns något till alla.

Även Nextory erbjuder tillgång till hundratusentals ljudböcker, men här kan du bara lyssna på svenska, engelska och finska. Dock har Nextory ett större utbud av genrer att välja på. Här kan du, förutom de genrer Bookbeat erbjuder, även läsa faktaböcker, poesi, lättlästa böcker och livsstilsböcker.

Båda företagen erbjuder böcker från förlag som Bonnier, HarperCollins, Natur & Kultur, Nordstedts och flera andra. Tack vare detta finns det böcker från flera stora författare att lyssna på hos båda tjänsterna, till exempel Lars Kepler, Liza Marklund, Jill Mansell, Julia Quinn, Nora Roberts och många fler.

Har man barn hittar man flera spännande böcker som kan intressera barn från ålder 0 och uppåt hos båda tjänsterna. Båda tjänsterna erbjuder inlästa bilderböcker, och berättelser anpassade till olika åldrar. Det gör det enkelt för föräldrar att hitta passande böcker till sina barn.

Skillnaden mellan företagen är att Bookbeat har satsat på att erbjuda ett stort bibliotek av ljudböcker medan Nextory fokuserat mer på att skapa ett stort utbud av e-böcker.

Prenumerationer och kostnad

Bookbeat erbjuder tre olika prenumerationer; bas, standard och premium. Bas kostar 99 kronor i månaden och du kan då lyssna eller läsa böcker 20 timmar varje månad. Med standard paketet får du lyssna i 100 timmar för 149 kr i månaden. Skaffar man premium har man obegränsad tillgång till både ljud och e-böckerna för 199 kr i månaden. Är man osäker får man prova Bookbeat i två veckor gratis och utan uppbindningstid. För 49 kr i månader kan man lägga till en familjefunktion på sin prenumeration.

Nextory erbjuder också tre olika prenumerationer; silver, guld och familj. Silver kostar 139 kr i månaden. Man har då ett konto att lyssna via och man får tillgång till böcker 6 månader efter att de har släppts. Med guld får man tillgång till nya böcker direkt men man har fortfarande bara ett konto att använda sig av. Guld kostar 169 kr i månaden. Familjekontot kostar mellan 199–279 kr, beroende på hur många som ska ha tillgång till kontot. Precis som med guld får man tillgång till nysläppta böcker direkt. Alla konton har en provtid på 2 veckor och har ingen bindningstid.

Användarvänlighet

Båda tjänsterna finns som appar att ladda ner till telefonen eller surfplattan. Appen i sig är gratis och enkel att ladda ner. När du har laddat ner appen skapar du ett konto och sedan är det bara att köra igång.

Man kan välja att lyssna eller läsa böckerna hos båda tjänsterna. Apparna är utformade på ett liknande sätt. Du har en startsida där du kan se de mest populära böckerna, böcker som rekommenderas för dig och nya böcker.

När man hittat böcker man vill läsa är det enkelt att spara böckerna till sitt eget bibliotek.

På Bookbeat kan man enkelt välja vilka språk man vill lyssna/läsa på. Böcker på de språk man väljer är de enda som kommer dyka upp i biblioteket när man söker efter nya böcker att läsa.

Ljudspelaren

Både Bookbeat och Nextorys ljudspelare är minimalistisk med några få val av inställningar. Du kan snabbt se hur långt du har lyssnat, du har samma knappa till play/pausa och du kan spola fram/tillbaka 15 sekunder genom ett enkelt knapptryck. Man kan även markera med bokmärkesknappen vart man slutade. Man kan även ändra hastigheten på uppläsningen till olika hastigheter beroende på vad som passar dig. Vill man lyssna innan läggdags kan man ställa in hur länge boken ska spelas upp innan den pausas.

Man kan inte i någon av tjänsterna välja uppläsare så har man svårt för en viss röst går den tyvärr inte att välja bort. Några böcker kan dock finnas inspelade med olika uppläsare.

E-läsare

Om man hellre vill läsa sin bok erbjuder båda tjänsterna även e-böcker. På Bookbeat kan du välja vilken bakgrund du vill att e-läsaren ska ha, mörk, ljus eller sepia. Man kan även välja typsnitt och vilken storlek som du vill att texten ska ha. Man kan inte markera i texten, inte göra anteckningar eller spara bokmärken i e-läsaren. Det går inte heller att synka e-läsaren med ljudspelaren vilket gör att man måste komma ihåg var man var om man byter mellan funktionerna.

Även på Nextory kan man enkelt anpassa textens storlek, färgen på bakgrunden och växla mellan vilken marginal man vill att texten ska ha. I jämförelse med Bookbeat kan du sätta bokmärken, markera och kommentera i e-läsaren hos Nextory. Nextory erbjuder även en läsdagbok där man kan se vilka böcker man läst, sätta upp läsmål och skriva recensioner. Precis som Bookbeat kan man inte synka e-läsaren med ljudspelaren.

Sökfunktion

En bra sökfunktion är viktigt då det förenklar användandet av en tjänst. Båda apparna har en sökfunktion som är enkel att använda.

Bookbeats sökfunktion visar träffar på böcker, författare och uppläsare så man får en tydlig översikt. Man kan även filtrera sökresultaten efter utgivningsdatum, betyg, och bokstavsordning på författare eller titel.

Nextorys sökfunktion gör det enkelt att filtrera resultaten.  Man kan snabbt ställa in filtret på språk, genre och medietyp. Det gör det mycket enkelt att hitta just den boken som du letar efter och filtrerar samtidigt bort resultat du inte är intresserad av.

Helhetsintryck

Bookbeat har satsat på en något mer lekfull design än andra liknande boktjänster. På flera ställen i appen finns det tecknade figurer som definitivt tilltalar unga läsare och gör det roligare för dem att upptäcka nya böcker. Appen har en tydlig och enkel navigation som gör det enkelt att hitta böcker. Utbudet på flera språk är definitivt till tjänstens fördel.

Nextory är en smidig ljudboks-app och har en lättanvänd men användbar e-boksläsare.  Läsdagboken är en rolig detalj som kan bidra till läslust hos mer svårflörtade läsare. Ett enkelt sätt att hålla koll på vad familjen läser om man har ett familjekonto. Är man mer intresserad av att läsa böcker än att lyssna på böcker är Nextory den bättre tjänsten då urvalet av e-böcker är större än Bookbeats.

Vilken ska jag välja?

Beroende på vad du är mest intresserad av finns det specifika saker hos dessa tjänster som kanske lockar mer. Är du mest intresserad av att lyssna på böcker så är Bookbeat den bättre tjänsten. Vill du hellre läsa böcker, men inte släpa med fysiska exemplar, är Nextory tjänsten för dig.

Oavsett vilken tjänst du väljer kommer du att upptäcka många nya och spännande böcker.

Vanliga frågor om BookBeat och Nextory

Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna och funderingarna för respektive aktör.

FAQ – BookBeat & Nextory

Hur många kan lyssna samtidigt hos BookBeat?

Har man inte ett familjekonto går det bara att lyssna en åt gången. Har man ett familjekonto kan upp till 4 lyssna samtidigt.

Hur betalar jag för mitt abonnemang hos BookBeat?

Man kan betala direkt via Apple store, Google Play eller direkt hos appen. Man betalar månadsvis.

Hur lång bindningstid är det?

Bookbeat har ingen bindningstid.

Hur mycket kostar BookBeat?

Allt från 99 kr i månaden till 199 kr i månaden beroende på vilken prenumeration man väljer.

Hur många enheter kan lyssna samtidigt på Nextory?

Om man inte har ett familjekonto kan man bara lyssna på en enhet åt gången.

Hur gör jag om jag vill avsluta mitt abonnemang hos Nextory?

Man går in på sitt konto och avslutar sitt abonnemang. Man har ingen bindningstid hos Nextory.

Kan man både läsa och lyssna på böcker hos Nextory?

Ja det kan man. En ikon på omslaget visar vilken typ av bok det är.

Lotsia.se är en webbtjänst som listar och jämför tjänster inom privatekonomi. Lotsia strävar efter att underlätta för privatpersoner att enkelt jämföra olika tjänster.