Avanza eller Nordnet

Sparande är idag ett intresse som många delar. Allt fler människor har förstått nyttan med att spara i finansiella instrument och det finns många olika nätmäklare att välja mellan. Två nätmäklare som har blivit mycket populära är Nordnet och Avanza.

Avanza marknadsför sig i dagsläget som platsen som ger ”mer till dig och mindre till banken”, medan Nordnet satsar på att vara förstahandsvalet ”för investeringar och sparande”.

Om Avanza

Avanza grundades år 2001 och är idag en av de mest populära och uppskattade marknadsplatser för människor som vill investera sina pengar. Det är Mats Qviberg och Sven Hagströmer som ligger bakom företaget så som det ser ut i sin nuvarande form. Den tidigare ”versionen” av Avanza grundades dock mycket längre tillbaka än så och fanns på plats redan år 1997. Det Avanza som fanns förr skiljer sig dock mycket från den marknadsplats som man ser idag.

Under de första åren hade Avanza inget tillstånd att bedriva en bank, men från och med år 2005 har de tillåtelse till detta. De är också noterade på Stockholmsbörsen och har idag ca 500 000 aktiva kunder. Det sammanlagda kapitalet som kunderna förfogar ligger på 200 miljarder kronor, vilket gör Avanza till den största nätmäklaren i Sverige.

Om Nordnet

Nordnet går tillbaka ännu längre i tiden och grundades redan år 1996. Det innebär att marknadsplatsen är den äldsta och första nätmäklare som finns i Norden. Under år 1999 blev de äntligen ett noterat bolag på Stockholmsbörsen, sen dröjde det ytterligare tre år innan företaget fick en banklicens. Nordnet lägger fokus på att samarbeta med andra bolag. Några exempel på dessa är bland annat Teletrade och Aktiedirekt. På VD-posten sitter idag Lars-Åke Norling.

Även om Avanza och Nordnet ligger väldigt lika, så är Nordnet antagligen ett steg före när det kommer till aktiva kunder och total kapital. Här finns det i dagsläget 593 600 aktiva kunder som handlar, med ett gemensamt kapital som uppnår cirka 245 miljarder kronor.

Jämförelse av Avanza och Nordnet

Som småsparare kan det vara svårt att veta vilken av dessa aktörer som är den absolut bästa. Det kan vara svårt att ta reda på, speciellt om man inte har så stor koll på vad som utgör en bra nätmäklare överhuvudtaget. Svaret kan dock variera mycket beroende på vem du frågor och därför har vi satt ihop en detaljerad och komplett jämförelse. Med denna jämförelse blir det lättare för dig att hitta den nätmäklare som passar just dig!

Courtage hos Avanza och Nordnet

Vilka priser en nätmäklare har är en avgörande fråga för många människor. Hela vitsen med att investera är att få pengarna att växa och då vill man naturligtvis se till att undvika så många onödiga extraavgifter som möjligt. Till att börja med kan vi säga att det är helt kostnadsfritt att öppna upp ett konto hos både Avanza och Nordnet, men när du väl börjar handla behöver du betala avgifter.

När det gäller courtage kan detta variera mycket beroende på hur stora affärer du genomför. Hos både Avanza och Nordnet kommer du att ha möjlighet att köpa aktier eller fonder till ett väldigt lågt pris.

Courtage Avanza

StartMiniSmallMediumFast Pris
Rörligt courtage0 %0,25 %0,15 %0,069 %0 %
Lägsta courtage0 kr1 kr39 kr69 kr99 kr
Lämpligt för aktieaffärer i storlekenUnder 50 000 krUnder 15 600 kr15 600 – 46 00046 000 – 143 000 kr> 143 000 kr

Courtage Nordnet

MiniLitenMellanFast
Rörligt courtage0,25 %0,15 %0,069 %0 %
Lägsta courtage1 kr39 kr69 kr99 kr
Lämpligt för aktieaffärer i storlekenUnder 15 600 kr15 600 – 46 000 kr46 000 – 143 478 kr> 143 478 kr

Användargränssnitt och mobilapp

För att du ska kunna handla och sälja när helst du känner för det erbjuder både Avanza och Nordnet mobilhandel. Det betyder att du kommer att kunna använda dig av en app för att sköta alla dina investeringar. Den app som Avanza har lanserat anses lite enklare och mer användarvänlig än Nordnets, men i grund och botten fungerar båda alternativen riktigt bra och du får en plats som gör mobil handel mycket enklare. Båda marknadsplatserna erbjuder ett stort utbud av olika finansiella instrument som fonder och aktier. Skulle det vara så att du inte vill ladda ner en app kan du också ta dig in på den mobilanpassade hemsidan.

Både Avanza och Nordnet erbjuder också handel genom datorn. Här tycker vi att Avanza ligger i framkant när det kommer till design, men de har också lyckats bättre med användarvänligheten även här.

Kundservice

Är det något område som skiljer de båda marknadsplatserna åt mest är det deras kundsupport. Genom åren har Avanza blivit kända för att ha en mycket vänlig och professionell support som svarar snabbt, medan Nordnets support har sämre betyg i frågan. Det är inte ovanligt att man har fått vänta många dagar på svar.

Handel: börslistor, fonder och andra finansiella instrument

När det kommer till handel tycker vi att både Avanza och Nordnet lever upp till förväntningarna mycket bra. Här kan du bland annat handla på Stockholmsbörsen, men också på ett flertal internationella börser. Är det en utländsk börs av specifikt slag som du är ute efter bör du dock kontrollera utbudet innan du väljer marknadsplats. Här kan du välja mellan aktier och fonder, men även optioner av olika slag. När det kommer till utbud ligger marknadsplatserna mycket bra till och vi skulle vilja säga att det ligger jämnt. Är du ute efter ett bra börsutbud och finansiella instrument spelar det således ingen roll om det är Avanza eller Nordnet som du väljer, åtminstone inte i denna fråga.

Övrig tjänster hos Avanza och Nordnet

Utöver sina handelsplattformar agerar både Nordnet och Avanza också som en bank. Det, i sin tur, innebär att de också erbjuder belåning. Här kan du belåna aktier för att köpa fler, eller varför inte belåna för att använda pengarna till vad du vill. Det sistnämnda alternativet hittar du hos Avanza och lånet kallas för Superlånet.

Om insättningar och insättningsgaranti

Att sätta in pengar hos Avanza och Nordnet är mycket enkelt. Det vanligaste är att man använder sig av direkt banköverföring. Det är inte ovanligt att det kan ta några dagar innan pengarna finns på kontot. Detta beror bland annat på vilken dag som överföringen görs. Både Avanza och Nordnet har en bankgaranti på alla dina pengar. Garantin omfattar dock endast de pengar som är stående och inte de som du har handlat för.

Vanliga frågor om Avanza och Nordnet

Innan du ska välja en marknadsplats kan det vara många frågor och funderingar som uppstår. Vilket ska man välja, vilket är billigast och vad händer om marknadsplatsen plötsligt går i konkurs? Vi förstår att det kan vara knepigt, speciellt om du inte har använt dig av varken Nordnet eller Avanza sedan tidigare. Här nedan har vi därför samlat de vanligaste frågorna om båda plattformarna och naturligtvis även svaren på dessa!

FAQ – Avanza & Nordnet

Hur lång tid tar ett uttag från Avanza?

Hur lång tid det kommer att ta för pengarna att hamna på ditt bankkonto beror bland annat på vilken dag och vilken tid som uttaget genomfördes. Gör du uttaget innan klockan 14:00 på en arbetsdag har du pengarna på kontot under eftermiddagen.

När uppdateras fondkurser hos Avanza?

Det är fonden och fondbolaget som är avgörande för när en uppdatering sker. För svenska fonder brukar det vanligtvis ske runt 16:00, men det kan också ske när Stockholmsbörsen har stängt för dagen, vilket inträffar cirka 17:30. Det är i samband med att fonderna handlas som andelsvärdet kommer att fastställas.

Är Avanza en bank?

Det korta svaret på den frågan är ja. Avanza är en bank, men den är inte komplett. Här har man valt att fokusera på sparande, placeringar och pension. Det enda som krävs för att bli kund är ett BankID.

Vem äger Nordnet?

Tidigare var Nordnet en marknadsplats som var privatägd men under 2020 introducerades Nordnet åter igen på Stockholmsbörsen med Öhmangruppen och Nordic Capital som några av dess största ägare.

Är Nordnet säkert?

Nordnet är en mycket väletablerad marknadsplats som är 100 % säker att använda sig av. Här skapar du ett konto och sköter all handel med hjälp av ditt BankID, vilket är den tryggaste inloggningsmetoden på marknaden. Marknadsplatsen står under Finansinspektionens tillsyn och erbjuder både ett investerarskydd, en insättningsgaranti och förmånsrätt.

Vad händer om Nordnet går i konkurs?

Många kunder oroar sig för vad som kan hända om en marknadsplats går i konkurs, men hos Nordnet behöver du inte fundera på detta. Här finns en skyldighet att förvara kundens innehav avskilda från Nordnets tillgångar. Det betyder att dina pengar och värdepapper inte kommer att påverkas om bolaget skulle gå i konkurs.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna artikel!

Genomsnittligt betyg 4.7 / 5. Antal betyg: 23

Inga betyg ännu

Lotsia.se är en webbtjänst som listar och jämför tjänster inom privatekonomi. Lotsia strävar efter att underlätta för privatpersoner att enkelt jämföra olika tjänster.