Nya regler för SMS-lån

Att ta ett sms-lån eller snabblån har framför allt varit vanligt bland unga och med åren har detta fenomen ökat. Allt fler personer som är i behov av snabba pengar faller till föga för sms-lånens relativt dyra merkostnader. Ofta innebär de en hög ränta och skyhöga påminnelseavgifter.

Påföljden har blivit att låntagare får svårt att betala tillbaka, vilket inte sällan resulterar i skuldsättning hos Kronofogden. Ofta är påminnelseavgifterna enorma om återbetalning uteblir under den korta tidsfristen som ett sms-lån innebär. På grund av dessa problem så har nya regler angående sms-lån trätt i kraft. Dessa regler gäller från den 1 september 2018.

Räntetaket

Om man tar sms-lån så är det vanligt att man får dras med en hög effektiv ränta som inte sällan överstiger flera hundra procent. Lånet kan därmed näst intill innebära fördubblade kostnader i slutändan. Regeringen har därför bestämt att sätta ett räntetak, där dröjsmålsränta och räntan, inte får överstiga 40% över den nuvarande referensräntan (-0,5%).

Detta innebär naturligtvis att många långivare kommer att vara tvungna att pressa ned sina räntesatser något enormt. Vilket i sin tur kan resultera i att andra saker måste offras. Avgifter kan tillkomma eller så blir servicen inte lika effektiv beträffande utbetalningar på helger eller liknande. Regeringen har även sett till att skapa ett kostnadstak och ett nytt marknadsföringskrav.

Sammanfattning om nya sms-lån

  • Att ta sms-lån eller snabblån är något som allt fler väljer att ta som en hastig ekonomisk lösning
  • Detta har tyvärr försatt många i skuldfällor och gjort att folk hamnat hos Kronofogden
  • Sms-lån innebär ofta höga räntor och kostnader, samt ultrasnabb återbetalningstid
  • Det har lett till att svenska staten nu ändrat reglerna
  • De nya kraven på sms-lån innefattar räntetak, kostnadstak och korrekt marknadsföring
  • Räntan får inte vara högre än 40% av referensräntan och kostnadstaket inte mer än det dubbla av lånet
  • Även marknadsföringen får inte vara aggressiv, utan snarare måttlig och inte lockande
  • Striktare regler kan dock skapa andra nackdelar, men som dock anses ”lindrigare” än förr

Kostnadstaket

Även de kostnader med avgifter och andra faktorer som trissar upp lånekostnaden i slutet av månaden, har sänkts. Detta har kallats för ett kostnadstak och innebär att lånet inte får kosta dig mer än det dubbla. Har du lånat 5000 kr, så ska du alltså inte betala tillbaka mer än 10 000 kr, totalt.

Med detta sagt, så får heller inte de avgifter som kan tillkomma i samband med ett sms-lån, höjas för mycket för att kompensera annat när de nya reglerna nu trätt i kraft. Detta gör att många långivare måste tänka till för att skapa lukrativa erbjudanden som ändå inte försätter folk i en ekonomisk knipa.

Rätt marknadsföring för de nya sms-lånen

Sist men inte minst, har vi marknadsföringen som hitintills har räknats som alltför lockande. Unga personer utan vett och sans har hamnat i fällan på oseriösa aktörer som påpekat hur bra och fördelaktigt ett sms-lån kan vara. De gamla marknadsföringsstrategierna har således setts över och nya har utvecklats.

Idag får reklamen för sms-lån inte vara aggressiv, inte alltför frestande samt vara utformad på så sätt att kunden har chans att tänka till innan denne tar lånet. Man kanske kan jämföra det med spritreklam/cigarettreklam där det rekommenderas att konsumera med måtta. Risken med ett sms-lån måste alltid framkomma, tydligt och klart.

Hitta rätt erbjudande i dagens lånedjungel

Det kan förvisso komma tillfällen i livet, då man ändå är i behov av en quick fix för att lösa ett ekonomiskt problem snabbt. Många sms-långivare har numera också snabblån med längre återbetalningstider, där avgifter och ränta faktiskt är ganska tilltalande om man jämför med många andra aktörer.

Idag finns många privatlån att ansöka om – de flesta kräver ingen säkerhet och även folk med betalningsanmärkningar är välkomna. Ett annat alternativ är en kontokredit där man endast betalar tillbaka pengar som använts, och har på så sätt större möjlighet att kontrollera sitt spenderande och sina kostnader. Jämför alltid långivare på flera ställen – ta inte första bästa!

Ta ett billigare lån

Även snabblån kan bli billigare om man tänker efter noga. En idé är att jämföra redan nu för att vara bredd om det skulle krisa sig någon gång och du behöver ta ett snabbt beslut. Sms-lån är inte de billigaste lånen, men du kan göra ”fynd” om du tar tillvara på några råd.

Vänder dig till en s.k. låneförmedlare är chansen större att du hittar något för din plånbok. Har du flera lån, kan ett samlingslån vara smart och ge lägre ränta. En medsökande kan innebära lägre ränta.

Vårt slutord är att vara medveten om något verkar för bra för att vara sant – ja, då är det oftast så.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna artikel!

Genomsnittligt betyg 4.1 / 5. Antal betyg: 8

Inga betyg ännu

Lotsia.se är en webbtjänst som listar och jämför tjänster inom privatekonomi. Lotsia strävar efter att underlätta för privatpersoner att enkelt jämföra olika tjänster.