Spara rätt för din ålder

Det här med sparande kan ibland vara en svår bit i en människas liv – inte minst att göra det utifrån den ålder man för närvarande befinner sig i. Ofta har yngre personer svårigheter att blicka långt framåt i tiden, då man tror att saker och ting ordnar upp sig ändå.

De olika livssituationerna ser annorlunda ut, helt enkelt. Dock gäller det att försöka ta fram den vishet som döljer sig under pannan och tänka strategiskt och logiskt – både för den livsperiod man står inför nu och den som kommer lite senare. Vi på Lotsia ger dig lite ekonomiska knep att ta tillvara på.

Från ungdom till 30-årsåldern

Det första jobbet i livet ger en oerhörd glädje att man nu har friheten att stå på egna ben. Men se upp och släng inte ut pengar i onödan! Speciellt inte om jobbet är det första efter studierna. Då ska nämligen återbetalning av studielån, hyra/bostad och början av ett pensionssparande stå i fokus.

Ett första arbete ger vanligtvis inte en skyhög lön och det är svårt att behålla en marginal i slutet på varje månad. Men att sätta undan en liten del kan, även det, göra mycket. Konsumtionen bör begränsas och om du kan avsätta tiotusen kronor varje år, har du redan kommit en bra bit på väg.

Sparande – sammanfattning

  • Livet har många olika skeden och varje livsperiod fordrar sin typ av sparande
  • I unga år bör man avstå från för mycket konsumtion och tänka på livsfasen som ofta kommer sedan – familjebildningen och allt vad det innebär
  • Pensionssparande bör man börja med redan i tidig ålder, när det första jobbet inträffar
  • Öppna sparkonto med ränta
  • Under småbarnsåren kan det vara svårt att spara, men många bäckar små…gör stor å
  • Se till att börja aktiespara vid 30-årsåldern
  • Längre fram är ett ISK-konto och kapitalförsäkring att tänka på
  • När barnen blir lite större kan du även lägga undan mer pengar till dem
  • Glöm inte bort att leva livet ibland – även under ditt sparande

Familjeåren 30-45 år

Förvisso skaffar allt fler människor barn senare i livet, dels för att ha en bättre ekonomi och dels för att man vill ”leva livet” först. När familjebildning blir aktuellt, så är det bra att veta att småbarnsåren är allra tuffast. Om du dessutom skulle bli ensamstående, så gäller det att ha en rejäl buffert.

Här kan sparandet få sig en törn och det är inte gravallvarligt. Dock bör du se till att försöka spara ca 40 000 kr varje år. Ju mer du äger desto större buffert krävs. Se till att amortera och kanske investera i fonder eller i aktier om du har näsa för sådant. Spara med ränta i t.ex. nischbanker.

45-60 år – friheten närmar sig

Om man inte blir förälder sent i livet, så börjar denna ålder bli enklare. Barnen blir större och börjar sommarjobba, de flyttar ut och du själv har vanligtvis en högre lön och en stadgad ekonomi. Spara mer i aktier eller kapitalförsäkring och ”återuppta” ditt pensionssparande om detta fått maka på sig.

Under den här tiden (om du inte klarat av det tidigare), så kan det börja bli värt att avsätta ett visst sparande till dina barn. Då du förmodligen är klokare nu, så har du säkerligen mer kunskap om vissa sparformer, vilket gör att du kan spara på flera sätt utan att ta för mycket risker.

60+ – pensionsåldern är på ingång

Nu kommer du till den tid i livet då du kan börja dra nytta av ditt sparande. Du kan med fördel dra ned på aktiesparandet med 40-70%, men inte för mycket. Ditt liv är ju inte slut ännu! Kom också ihåg att det blir svårare att låna när man är pensionär.

Försök att se över dina lån så att du kan börja se ett slut på dessa, både vad gäller amorteringar och räntor. En fördel är att alltid ha kvar en del i aktier, även om du nu börjar använda dina pengar – man vet aldrig vad som kan hända och Sveriges framtid kan faktiskt bli mörk. Vem vet!

Spara men unna dig också lite livsglädje!

Allt detta sparande kan göra en människa deprimerad – inte minst om man har en låg inkomst. Dock är även ett litet sparande bättre än inget, så se till att lägga undan det du kan. Glöm dock inte bort att ha roligt också, till en viss nivå naturligtvis.

Försök att göra budgetar och håll dig till dem, oavsett ålder. Avsätt en viss del till nöjen eller önskemål som är viktiga för dig, utan att slösa. Det gäller att hitta en balans i livet för att alla situationer ska bli så uthärdliga som möjligt, och detta innefattar både en buffert och en ”andningspaus” då och då.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna artikel!

Genomsnittligt betyg 4.6 / 5. Antal betyg: 21

Inga betyg ännu

Lotsia.se är en webbtjänst som listar och jämför tjänster inom privatekonomi. Lotsia strävar efter att underlätta för privatpersoner att enkelt jämföra olika tjänster.