Att hitta rätt matkasse

Att beställa matvaror på nätet på med leverans hem till dörren har på tio år gått ifrån ingenting till en miljardindustri. Idag erbjuder samtliga större dagligvaruhandlare näthandel med hemleverans men det finns även ett antal stora aktörer som agerar självständigt från de stora handlarna.

Att tala om tidsbesparingen i att handla på nätet jämfört med att gå till den fysiska butiken är att slå in öppna dörrar. De allra flesta handlar idag någon gång per år på nätet och trenden har nu bitit tag i dagligvarorna och livsmedel. När du väl en gång har testat att få de tunga matkassarna burna hem till dörren kommer du sannolikt aldrig att sluta.

Jämför matkasse

Att jämföra matkasse handlar i första hand om att hitta matkassen som bäst motsvarar din smak och matvanor. Det finns en uppsjö olika upplägg för både barnfamiljen och för den som söker stöd i att hålla sin diet.

Vanliga frågor om matkassar

Vad menas med ett matkasseabonnemang?

Ett matkasseabonnemang är helt enkelt en matkasse som kommer hemlevererad till dörren med ett förutsbetämt innehåll. Du kan antingen välja optimerade matkassar som är särskilt framtagna för ett visst antal dagar och personer eller så kan du sätta ihop din egna återkommande matkasse. Det finns ett stort antal alternativ att välja bland beroende på smak och eventuella allergier.

Kan man få maten levererad hem till dörren?

I de flesta orter i Sverige kan man få sin mat levererad hem till dörren. I synnerhet om du väljer att handla från någon av de större livsmedelskedjorna. De säkraste är givetvis att dubbelkolla detta innan du gör ditt köp eller påbörjar din prenumeration.

Kan man storhandla mat via nätet?

Ja, man kan storhandla mat via nätet. Rent logistiskt är det till och med föredelaktigt att storhandla via nätet då man slipper bära och kånka samt trängas i butiken.

Jag är allergisk, kan jag anpassa matkassarna?

Matkassarna som är skapade för abonnemangen kan inte ändras hos de flesta leverantörerna. Däremot finns det oftast flera olika alternativ för att tillmötesgå olika typer av allergier.

När betalar man för matkassen?

I de flesta fall förskottsbetalar du din matkasse. Undantaget är om du hämtar din matkasse i livsmedelsbutik då förekommer det att betalning sker vid uthämtningen. Det vanligaste är att pengarna reserveras på ditt konto när maten beställs och dras när den levereras. För abonnemangen så betalar du oftast ett par dagar före leverans.

Vad kostar en matkasse?

Vad en matkasse kostar beror på för hur många dagar matkassen är anpassad för och för hur många personer som den är anpassad för. Vissa leverantörer har även olika prisnivå på matkassar såsom budgetalternativ och mer exklusiva alternativ.

När levereras matkassen?

När matkassen levereras skiljer mellan leverantörerna. Det som är gemensamt är att leveransen behöver specificeras med god framförhållning. Har du ett abonnemang på matkasse bestämmer du en fast dag i veckan om din leverantör inte redan har en fast leveransdag.

Levereras maten även på röda dagar?

Matkassar och engångsbeställd mat levereras i regel inte på röda dagar. I de fall det är ett abonnemang så levereras maten oftast nästkommande helgfri dag.

Kan man hämta matkassen i butik?

Väljer du att handla mat hos någon av livsmedelskedjorna kan du hämta matkassen i butiken.

Kan min sambo hämta maten som jag beställer?

Om du har ett matkasseabonnemang så kan du oftast lägga upp flera personer som uthämtare av matkassen. På det sättet blir det enklare att få vardagspusslet att gå ihop.

Är recepten barnvänliga?

Recepten som matkassarna baseras på är framtagna för att passa de flesta, även barn, på det viset att det inte är extremt stark mat eller ovanliga råvaror. Vad barnen äter är väldigt olika från familj till familj för det blir viktigt att välja ett matabonnemang som passar er familjs smak.

Kan man ha flera abonnemang på matkassar?

Det vanligaste är att man inte kan ha flera abonnemang på matkassar hos samma leverantör. Däremot kan man givetvis ha ett abonnemang hos flera olika leverantörer. Det kan vara ett sätt att få din meny att bli extra omväxlande om du väljer att kombinera din matmånad med flera olika leverantörer.

Har abonnemangen bindningstid?

Matabonnemang har väldigt sällan bindningstid. Däremot finns det ett sista datum för ändringar eller uppsägning av tjänsten. Oftast är det en vecka innan som en uppsägning skall ske, men varje leverantör har sina egna villkor.

Är varorna ekologiska?

Beroende på vilken matkasse du väljer så innehåller den olika mängd ekologiska varor. Vissa leverantörer har alternativ för dig som enbart vill ha ekologiskt. Är du laktos och gluten intolerant eller väljer veganalternativ har matkassarna oftast en högre andel ekologisk mat.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna artikel!

Genomsnittligt betyg 4.6 / 5. Antal betyg: 7

Inga betyg ännu

Lotsia.se är en webbtjänst som listar och jämför tjänster inom privatekonomi. Lotsia strävar efter att underlätta för privatpersoner att enkelt jämföra olika tjänster.