Skydda dig mot inbrott

Under sommaren när du är på semester ökar risken för att få inbrott i ditt hem. Antingen har du och din familj rest utomlands en längre tid eller så befinner ni er på ert sommarställe. Det finns några enkla sätt som du kan göra för att försvåra för tjuvar.

Det är inte kul att komma hem och upptäcka att ett inbrott skett. Dels är det prylar som är borta, men det är också obehagligt. Förutom att du ber dina grannar ha översikt över ditt hem, finns det även andra sätt att skydda bostaden från inbrott. Du kan låsa dörrarna, skapa grannverksamhet och ha en ordentlig utomhusbelysning.Smarta tips som stoppar tjuven

En självklarhet är att du ser till att du har ett säkert lås på dina ytterdörrar. Ha även bra lås på fönster, terrass- och balkongdörr om du bor på markplan. Ett bra hemlarm skadar så klart inte heller. Något som du också kan göra är att starta en grannverksamhet, där ni alla samarbetar för ett säkrare bostadsområde.

Lås fast stegar, cyklar och annat värdefullt som du förvarar utomhus. Ha en utomhusbelysning som lyser upp huset, vilket gör att tjuvarna syns. Se till att belysningen tänds och släcks inomhus. Låt grannen ta hand om posten och klippa gräset, samt be dem lägga sina sopor i din soptunna. Allt för att huset ska se bebott ut.

Ha en grannverksamhet

Att skapa en grannverksamhet gör att risken för att inbrott ska ske sänks med cirka 36 %. Detta enligt BRÅ:s (Brottsförebyggande Rådet) statistik. Finns det snälla grannar som ser till att synas i bostadsområdet så kan detta på ett smidigt och effektivt sätt även hålla tjuvar borta.

Tjuvar vill göra sina inbrott ostört, utan att någon kommer och frågar vad de håller på med. Med en bra grannverksamhet förhindras också andra saker, så som att människor behöver känna sig otrygga när de befinner sig utomhus i området, då gängen med ungdomar föredrar att hålla till i andra bostadsområden.

Skapa en verksamhet med grannarna

Det kan verka svårt och krångligt att skapa en verksamhet tillsammans med dina grannar. Du och dina grannar kontaktar helt enkelt den lokala polisen och det kan du göra på ett enkelt sätt genom att slå en signal till 114 14 och du hamnar hos polisen.

Då kommer polisen se till att du och dina grannar får all information och de hjälpmedel, samt verktyg för att ni ska kunna starta en grannverksamhet. Fördelen är om ni alla kan samlas på ett ställe för att sedan gå genom allt material ni har fått och därefter börja er verksamhet, så att alla har samma mål.

Hur tänker en tjuv?

En inbrottstjuv har ett speciellt sätt att tänka och så ska du också tänka för att stoppa inbrott. Det kan vara bra att veta vad som gör att tjuven väljer att göra inbrott hos dig och inte hos dina grannar. Självklart tänker de olika, men rent generellt är det bra att veta.

Tjuvar rekognoserar först för att kontrollera vilka hus som ser tomma ut. De kollar om posten är tömd, att gräsmattan är klippt och om det finns sopor. Tjuvar använder sig att trick för att se om någon är hemma, typ lägger sopborsten framför ytterdörren. Är borsten kvar dagen efter så är det fritt fram.

Stoppa inbrottstjuvar på ett enkelt och smidigt sätt

Det är inte svårt att försöka förebygga inbrott genom att använda enkla och smidiga tips, vilka gör det svårare för tjuven att inse att du inte är hemma!

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna artikel!

Genomsnittligt betyg 4.4 / 5. Antal betyg: 11

Inga betyg ännu