Smarta tips inför båtköp

Har du blivit sugen på att köpa dig en båt men har inte någon koll hur det ser ut i båtvärlden? Då kan du läsa våra smarta goda råd och tips som du kan ta del av innan du köper en båt för att uppleva den svenska skärgården.

En fördel är att du engagerar hela din familj inför båtköpet. Detta eftersom det till syvende och sist kommer att bli ett familjeäventyr när ni beger er ut på sjön. Dessutom är det ett trevligt sätt att umgås på och familjen blir ytterligare sammansvetsad. Båtlivet blir skojigare om hela din familj är engagerad helt enkelt!

Vad ska båten användas till?

Något som du behöver fundera på och ha som en utgångspunkt är vad er båt ska till. Se till att göra en lista på vilka krav du har. Utgå sedan från den när det är dags att köpa en båt för att ha kul med.

Gå på båtmässor, läs information på nätet eller prata med andra som äger båtar för att få så mycket information som möjligt. Några av frågorna du ska ställa dig är:

  • Ska det gå att övernatta i båten?
  • Vill du ha en badbåt eller till vattensporter?
  • Hur mycket tid har du för att underhålla båten?

Vilken typ av båt

När du väl vet svaren på alla dina frågor så gäller det att ta reda på om du vill ha en motor- eller segelbåt. Väljer du en motorbåt så krävs det inte så mycket förkunskaper. Köper du istället en segelbåt gäller det att du och din familj lär er att segla.

Oavsett vilken typ av båt du köper är det ändå vissa saker som du behöver lära dig innan du beger dig ut till sjöss. Du behöver bland annat ta reda på vad de olika bojorna och liknande betyder. Du behöver även lära dig att segla/köra efter ett sjökort. Det finns kurser och litteratur för att få dessa kunskaper.

Gör en budget

När du väl bestämt dig för vilken typ av båt du och familjen vill ha är det dags att göra en budget inför köpet av båt. Budgeten ska täcka allt från själva inköpet till vad du betalar för att vinterförvara båten. Här kommer några punkter som du bör ha i din budget:

  • Pris för båten – begagnad eller ny.
  • Behövs ytterligare utrustning, exempelvis båttrailer?
  • Låna pengar till att finansiera båtköpet.
  • En båtförsäkring.
  • Kostnader för sjösättning och upptagning.
  • Båtplats – sommar och vinterförvaring.
  • Service, bränsle, reparationer och underhåll.

Gör du en budget för ditt båtinköp blir det enklare för dig att uppskatta vad båtköpet innebär för din ekonomi.

Dags att köpa båt

När det är dags att köpa båt kan du köpa en begagnad eller ny. Vanligtvis hos en båthandlare, båtförmedlare eller av en privatperson. Vid köp hos båtförmedlare eller båthandlare, så gäller konsumentköplagen. Vid ett privat köp så gäller köplagen och det är då mycket viktigt att ha ett kontrakt på köpet vid eventuell tvist.

I samband med köpet, kontrollera att ägaren verkligen äger båten. Finns det kvitto på båtköpet, är servicen gjord, men framför allt att det inte finns lån som är olösta på båten. Därefter undersöker du båten efter alla konstens regler. Så som att motorn och durk är okej och att båten är CE-märkt enligt svenska krav.

Lycka till!

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna artikel!

Genomsnittligt betyg 4.4 / 5. Antal betyg: 7

Inga betyg ännu

Lotsia.se är en webbtjänst som listar och jämför tjänster inom privatekonomi. Lotsia strävar efter att underlätta för privatpersoner att enkelt jämföra olika tjänster.