Sjukskrivning – Så påverkas din ekonomi

En sjukdom kan komma flygande när man minst anar det och som detta inte skulle vara nog så slår även stressen till då många oroar sig för hur det ska gå med ekonomin. Visserligen gäller sjukpenning och sjuklön men det är inte samma summor som den verkliga lönen.

En kortare sjukskrivning påverkar inte din inkomst avsevärt men skulle du vara dålig under en längre tidsperiod så kan det kännas ordentligt i plånboken samtidigt som du kanske oroar dig för att hamna på efterkälken på arbetet. På Lotsia ger vi dig information samt några tips för att ta dig igenom perioden som ibland innebär ekonomiska svårigheter.

Det första steget

Så fort du känner dig krasslig nog att inte kunna gå till arbetet så måste du direkt meddela din arbetsgivare om detta. Den första dagen är i regel karensdag då du inte får betalt men sedan erhåller du sjuklön upp till dag 14, vilken är 80 % av din lön.

Från och med dag 7, om inget annat anges, så måste ett sjukintyg lämnas in till arbetsgivaren. Denna kan i vissa fall kräva det tidigare men vanligtvis är det den sjunde dagen som intyget ska in. Efter dag 14 så är det Försäkringskassan som tar vid och du får då sjukpenning.

Sammanfattning

  • Om du blir sjuk så har du rätt till sjuklön dag 2-14, sedan sjukpenning
  • Ju längre tiden går desto fler krav ställer Försäkringskassan på dig
  • Utnyttja ditt högkostnadskort, högkostnadsskydd och sjukresor m.m
  • Titta om du har andra sjukförsäkringar som stöttar dig ekonomiskt
  • Om du aldrig mer kan arbeta så kan du får sjukersättning

Sjukpenningen gäller först och främst i 90 dagar om du visar att du inte klarar av ditt vanliga arbete och efter 180 dagar måste du bevisa att du inte klarar av att utföra annat arbete på arbetsmarknaden för att få fortsatt sjukpenning. Med tiden så fordras det mer för att få rätt till sjukpenning.

Smarta försäkringar och tips

Om du har haft chansen att ta andra sjukförsäkringar så kan din ekonomiska situation förbättras avsevärt om du blir sjuk, då du inte enbart behöver lita till Försäkringskassan. En del företag erbjuder privata sjukförsäkringar såsom sjuk och olycksfallsförsäkring eller inkomstförsäkring som ingår i fackförbunden. Har du lån kan du också teckna ett låneskydd.

Det sistnämnda är en mycket fördelaktig del av en försäkring som medför att du får lånets omkostnader betalda när du har varit sjukskriven eller arbetslös en viss tid. Detta kan även gälla bolåneskydd. Man kan också ansöka om amorteringsanstånd hos sin bank, vilket betyder att man skjuter upp sina krav på amortering.

Bli mer vaksam på din ekonomi

Det kan vara trist att se sanningen i vitögat men det bästa du själv kan göra är att bli mer vaksam på din ekonomi och göra upp strikta budgetar så att du slipper hamna i klistret om Försäkringskassan eller ditt försäkringsbolag skulle strula till det.

Att vara sjuk är naturligtvis mycket frustrerande men det gäller tyvärr att göra det bästa av situationen. Du är inte ensam om detta och då gäller det att vara ansvarsfull och strama åt sina utgifter mer. Planera din ekonomi och skulle du behöva hjälp på traven så finns kommunernas skuldrådgivare som kan hjälpa till.

Ersättning för sjukvård

I Sverige har vi ett högkostnadsskydd som innebär att man får gratis sjukvård när man själv betalat 1100 kr. Om dessutom läkemedel ingår i skyddet så betalar man inte mer än 2200 kr. Sjukresor är gratis i landstingen och regionerna men du måste välja ett färdsätt som ingår i regelverket.

Behöver du hjälpmedel som rullstol, kryckor eller mer avancerad utrustning så kan du också få hjälp via ditt landsting eller din vårdcentral. Ha alltid grundlig kontakt med din läkare som intygar dina behov för att du ska få ut ett maximum utan att behöva stå för så mycket omkostnader själv.

Att få sjukersättning/bli sjukpensionär

Ibland kan krisen slå till och man blir sjukpensionär i en alltför tidig ålder. Många blir givetvis oroliga för att få lägre pension i slutändan och sanningen är den att ju mer man har harvat runt år efter år, ju lägre blir vanligtvis inkomsterna som ersättningen sedan grundas på.

När det istället gäller tjänstepensionen så drabbas man inte lika mycket då premien betalas in helt även när man får sjukersättning. Man kan ansöka om sjukersättning (tidigare sjukpension) mellan åldern 19-64 år. Från 30-årsåldern kan man få hel sjukersättning, 3/4 ersättning, 1/2 eller 1/4 sjukersättning, vilket beror på arbetsförmågans nedsatthet.

Lotsia.se är en webbtjänst som listar och jämför tjänster inom privatekonomi. Lotsia strävar efter att underlätta för privatpersoner att enkelt jämföra olika tjänster.