Glöm inte detta när du lånar pengar

När ekonomin kärvar och behovet att inhandla nya saker eller renovera hemma ökar så kan ett lån vara den enda utvägen man har i sikte. Men att ta ett lån innebär också en hel del ansvar för dig som låntagare. Tänk på att detta ska betalas tillbaka snabbt.

Vi har stor erfarenhet av privatlån och tänker därför sammanställa en lista på saker som är värda att lägga på minnet innan du säger ja till ett lån av allehanda slag. Beslutet kommer att följa med dig under en relativt lång tid framöver så var varken naiv eller impulsiv!

Återbetalningsförmåga

Detta är förmodligen det absolut viktigaste att ta upp när du funderar på att ta ett lån. Kan du betala tillbaka det varje månad eller ser din inkomst för osäker ut? Man ska aldrig ta på sig mer än vad man klarar av och ser du minsta osäkerhet till återbetalning – undvik att ta ett lån!

Även om du har en inkomst som gör att du precis på håret lyckas att betala tillbaka lånet så bör du undvika att ta det. Ingen kan förutsäga framtiden och om du får en extra utgift en månad så ligger du kanske pyrt till. Se därför till att du har en god marginal vad gäller återbetalningsförmåga.

Sammanfattning

  • Det finns mycket att tänka på innan man tar ett lån.
  • En stabil ekonomi är extremt viktigt för att betala tillbaka lånet.
  • Fundera ordentligt om du verkligen behöver detta och jämför olika lån noggrant.
  • Se till att ta ett lån med så små avgifter som möjligt.
  • Undvik dyra sms-lån.
  • Glöm inte bort räntan.

Se till att jämföra lån ordentligt och gör dig mer trovärdig genom att få en hög kreditvärdighet. Undvik att leta lån som kräver en UC. En kreditupplysning från annat företag syns ofta inte, vilket gör att bankerna inte blir lika misstänksamma om du samtidigt söker banklån. Kreditvärdigheten handlar också om vilken ränta du får på lånet.

Återbetalningstider

Den tid som löper innan ditt lån ska vara helt återbetalt, kallas för återbetalningstid. Ju längre den är desto högre ränta får du tampas med. Många lån du finner på nätet har ganska korta återbetalningstider. Då krävs det också att du kan hålla dessa, annars blir påminnelseavgifterna ordentligt höga.

Många långivare stoltserar med räntefria avbetalningar men det betyder inte att det är kostnadsfritt. Uppläggningsavgifter och andra avgifter tillkommer ofta, vilket kallas för den effektiva räntan istället för den nominella som är lättare att se. Det gäller således att jämföra lånen för att se vad som faktiskt blir billigast för just dig i slutändan.

Typer av lån

Du har förmodligen, precis som vi på Lotsia, hört talas om lånetyper såsom SMS-lån, samlingslån och banklån m.fl. Det traditionella banklånet kräver oftast mer av kunden men är inte sällan det säkraste alternativet medan SMS-lån har mycket dyra avgifter och måste betalas tillbaka i stort sett omgående. Samlingslånet samlar alla lån till ett enda.

Ett samlingslån har blivit alltmer populärt för den som kämpar med många lån och krediter som kan kräva olika betalningsdatum och avgifter. Med ett enda lån ser din kreditvärdighet bättre ut och du slipper att hålla reda på så mycket praktisk information. Lånet betalar av samtliga lån och du står kvar med endast samlingslånet.

Säkerhet och medsökande

Många av de nya låneinstituten kräver ingen säkerhet när man tar ett lån. I många fall kan man även få ett positivt svar om man har någon enstaka betalningsanmärkning. Dock kan det vara bra att ha en medsökande. Detta ökar chanserna och dessutom hjälper det till om krisen skulle infinna sig.

Bankerna ser detta som något mycket positivt då säkerheten och lånets omkostnader fördelas på flera personer. Detta innebär också den förträffliga fördelen att man då får en lägre ränta. Dock är det viktigt att poängtera att den medsökande bör vara helt ren och fri från skulder och betalningsanmärkningar även om du inte behöver vara det.

Tänk om…

Detta handlar inte alls om att vara negativ utan helt enkelt om sunt förnuft och realistiska förväntningar. Innan man tar ett lån bör man alltid ställa sig den frågan ”Tänk om…”

Tänk om jag blir sjuk? Tänk om jag blir uppsagd? Lönar det sig att ta ett lån eller kan jag spara istället?

Att föreställa sig ett negativt scenario och se hur man kan ta sig ur det, gör att du kritiskt kan granska fördelar och nackdelar med lånet ifråga. Detta gäller särskilt större lånebelopp och därför är det bra att du föreställer dig det värsta innan du skriver under lånepappren. Att teckna ett låneskydd kan också vara en fördel.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna artikel!

Genomsnittligt betyg 4.4 / 5. Antal betyg: 18

Inga betyg ännu

Lotsia.se är en webbtjänst som listar och jämför tjänster inom privatekonomi. Lotsia strävar efter att underlätta för privatpersoner att enkelt jämföra olika tjänster.