Komplettera med en inkomstförsäkring

En inkomstförsäkring kan vara ett bra sätt att garantera tillräcklig ersättning om du skulle bli arbetslös. Arbetslöshetskassan ersätter nämligen enbart inkomster upp till 25 025 kronor. Ersättningen från Arbetslöshetskassan gäller även bara de första 100 dagarna.

Med en inkomstförsäkring kan du däremot få upp till 80% av din lön oavsett hur hög den är. Inkomstförsäkringar är därför ett en extra trygghet för medel- och höginkomsttagare som annars skulle kunna förlora mycket pengar om de förlorar jobbet.

Krav för att kunna teckna en inkomstförsäkring

För att kunna teckna en inkomstförsäkring behöver du vara medlem i en Arbetslöshetskassa. Du får heller inte veta att du löper en risk för varsel eller uppsägning. De flesta inkomstförsäkringar har även något som kallas för kvalifikationstid vilket innebär att du inte får någon ersättning om du förlorar jobbet innan kvalifikationstiden har löpt ut.

Jämför inkomstförsäkring

De flesta fackförbund erbjuder en inkomstförsäkring till sina medlemmar och inte sällan ingår den i medlemskapet. Det kan dock finna goda skäl att jämföra tillgängliga inkomstförsäkringar och det mer finstilta som exempelvis kvalifikationstiden

Vanliga frågor om inkomstförsäkring

Vad är en inkomstförsäkring?

En inkomstförsäkring är en försäkring av din inkomst för det fall du blir arbetslös eller sjukskriven längre än 14 dagar. Arbetsgivaren betalar vid sjukdom 80% av din lön upp till och med 14 dagar därefter träder inkomstförsäkringen in och täcker upp över försäkringskassans ersättning.

Varför behövs en inkomstförsäkring?

En inkomstförsäkring behövs i det fall du tjänar mer än ca 25 025 kr per månad vilket är försäkringskassans och a-kassans ersättningstak. Inkomstförsäkringen täcker då upp från försäkringskassans eller a-kassans ersättningstak upp till den lön du hade tidigare. På det viset blir du försäkrad för oväntade händelser i karriären.

Hur mycket ersättning får jag från inkomstförsäkringen?

Man får i regel ca 80% av sin lön i ersättning från inkomstförsäkringen. Exempelvis vid en månadslön på 40 000 kr per månad blir ersättningen 32 000 kr och vid en lön på 60 000 kr blir ersättningen 48 000 kr. Inklusive försäkringskassans eller a-kassans grundersättning. Avvikelser kan förekomma i den enskilda försäkringen.

Hur hög lön kan man försäkra?

Hur hög lön man kan försäkra skiljer sig något mellan försäkringsbolagen men en vanlig nivå är 70 – 80 000 kr per månad. Lön upp till 25 025 kr per månad ersätts via försäkringskassan vid sjukdom eller a-kassan vid arbetslöshet givet att man är medlem där.

Vad är kvalifikationstid?

Kvalifikationstid är den tiden du behöver ha arbetat och samtidigt haft inkomstförsäkringen för att du skall vara kvalificerad till ersättning. Kvalifikationstiden är oftast 12 månader och för att en månad skall vara kvalificerande behöver du ha arbetat 70-80 timmar under månaden. Detta skyddar försäkringsbolagen mot försäkringstagare som vet att de kommer förlora jobbet.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna artikel!

Genomsnittligt betyg 4.6 / 5. Antal betyg: 11

Inga betyg ännu

Lotsia.se är en webbtjänst som listar och jämför tjänster inom privatekonomi. Lotsia strävar efter att underlätta för privatpersoner att enkelt jämföra olika tjänster.