De bästa streamingtjänsterna

Idag är det möjligt att se på filmer när du vill utan att lämna hemmets lugna vrå – tack vare streamingtjänsterna kan du enkelt laddar ned en film genom att hyra eller köpa den och i vissa fall streama gratis. Gratisstreamingen måste dock vara laglig och det finns flera tjänster som stängts ned.

Streamingtjänsterna brukar erbjuda flera sätt att ta del av filmutbudet. Antingen laddar du ned filmen/tv-serien till datorn, eller så betalar du för att omgående titta på den då länken till filmen ligger direkt upplagd på servern som streamingtjänsten tillhandahåller. Många tycker att det sistnämnda är mer fördelaktigt eftersom man slipper filmer som upptar plats.

Olika streamingtjänster

De vanligaste streamingtjänsterna är bl.a. Netflix, TV4 Play, SVT Play m.fl. Olika streamingtjänster erbjuder olika utbud. Netflix t.ex, har allehanda filmer och serier medan SVT Play/TV4 Play oftast spelar upp SVT:s vanliga tv-program som du även kan se på tv. Det finns även dokumentärer och programmen är vanligtvis tillgängliga under ett visst tidsspann.

Streamingtjänsterna kan också ha olika utbud och tillgänglighet beroende på i vilket land du befinner dig i. Internationella streamingtjänster kan t.ex. ha ett filmsortiment i ett land och ett annat i ett annat land. Vissa streamingtjänster kan du bara använda dig av inom landet. Det kan således vara svårt att se på SVT Play utomlands.

Streamingtjänster – sammanfattning

 • En streamingtjänst fungerar som en digital videobutik eller plattform där man kan ladda ned filmer och serier och betala för det.
 • Antingen betalar man genom ett abonnemang, per film och i somliga fall är vissa t.o.m. gratis.
 • Vanliga streamingtjänster är Netflix, SVT Play, HBO Nordic o.s.v.
 • Olika streamingtjänster kan ha olika tillgänglighet i diverse länder.
 • När du hyr film får du vanligtvis välja mellan olika filmkvaliteter och upplösning, såsom HD och SD, där HD är av högre kvalitet.
 • Förutom internets streamingtjänster finns det även appar som fungerar till mediaspelaren eller surfplattan.
 • Vid val av streamingtjänst bör du göra en prova på-period för att se att allt faller dig i smaken.

Vilken streamingtjänst ska man välja?

Eftersom urvalet av streamingtjänster är så stort, kan det vara svårt att välja och ta ett abonnemang direkt. Därför är en prova på-period en idé så att man ser vad man får för pengarna innan betalning sker. De vanligaste betalningsmetoderna är annars att man abonnerar sig eller betalar per film /serieavsnitt.

Här bör du tänka på hur ofta och på vad du vill titta. Vill du frossa i tv-serier och filmer är ett abonnemang bäst, medans betalning per gång är bättre för sporadiskt tittande. Följ även urvalet av serier och filmer först innan du abonnerar dig så att du vet att tjänsten har det du letar efter.

Nedladdning eller streama?

Som tidigare nämnt, går det att ladda ned filmer och serier på datorn, alternativt streama efter att ha betalat för dem. Nackdelen med nedladdning är att det ofta krävs ett stort internminne och en kraftig hårddisk för att på plats med alla nedladdningar. Dock kan du sedan se om filmen hur ofta du vill.

Vid streaming sparas ingenting till din dator, utan du ser filmen direkt på servern. Dock måste du alltid ha internetuppkoppling – något som inte krävs om du laddat ned filmen. En nackdel med detta är att filmen inte längre blir tillgänglig om streamingtjänsten skulle försvinna senare, vilket ibland sker så småningom.

Betyg på några streamingtjänster

Det fullkomligt vimlar av streamingtjänster, vi på Lotsia ger några tips:

 • SVT Play – SVT:s gratis streamingtjänst ingår i mediaskatten och innehåller dokumentärer, SVT:s serier och andra program de betalat rättigheterna för.
 • HBO Nordic – Har både tv-serier och filmer även om utbudet av tv-serier är betydligt större men abonnemang krävs för tillgång till sortimentet.
 • Netflix – kräver abonnemang men finns i många delar av världen och har olika utbud beroende på land. De erbjuder tv-serier och filmer samt presenterar alternativ som de tror att du kommer att uppskatta.
 • SF Anytime – här betalar du per gång eller vid behov – urvalet består av filmer, många svenska eller skandinaviska. Finns även som SF Anytime Kids.

Upplösning

Om du betalar för en streamingtjänst, vill du givetvis ha bra upplösning så att du slipper titta på en suddig film. HD-kvaliteten kostar några kronor extra, men det kan det vara värt. Här spelar även din internetuppkoppling stor roll, då en långsammare uppkoppling inte stödjer HD på samma sätt.

Numera har även den ännu högre upplösningen 4K eller UHD börjat bli vanliga hos streamingtjänsterna, men för att komma åt den så måste din internetuppkoppling vara kvick och din TV måste också ha stöd för detta. Namnet 4K innebär att det finns 4 gånger så många bildpunkter än den vanliga HD-skärmen.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna artikel!

Genomsnittligt betyg 4.4 / 5. Antal betyg: 35

Inga betyg ännu

Lotsia.se är en webbtjänst som listar och jämför tjänster inom privatekonomi. Lotsia strävar efter att underlätta för privatpersoner att enkelt jämföra olika tjänster.