Guide till hundförsäkringen

Det är viktigt att i och med ett hundköp teckna en omfattande hundförsäkring. Den bör täcka veterinärbesök och annat som man som hundägare blir tvungen att betala för i större eller mindre omfattning. Dessutom vill du naturligtvis som stolt hundägare att din fyrfota vän ska må bra livet ut.

Det finns ett stort antal hundförsäkringar som varierar i pris och omfattning. Det är inte alltid lätt att välja den rätta. Priserna påverkas av hundens ras, ålder och var i landet du är bosatt m.m. Även självrisken har stor inverkan på prissättningen. Generellt innebär en omfattande hundförsäkring ett högre pris.

Vad ska man titta på i en hundförsäkring?

Det finns egentligen 3 punkter som är viktiga att ha i åtanke när du väljer mellan olika hundförsäkringar. Den ena är självrisken (hur mycket du själv måste betala innan försäkringsbolaget börjar betala), det maximala ersättningsbeloppet samt vad som ingår i försäkringen, det vill säga vad den täcker.

En tumregel är att välja en försäkring med så högt ersättningsbelopp som möjligt om du köper en valp eller en unghund. Detta eftersom den kommer att vara vid din sida längre. Samtidigt kan en valp innebära vissa osäkerheter beträffande gener, kommande sjukdomar och beteenden. Man vet aldrig riktigt vad man har förrän man lärt känna sin hund.

Hundförsäkringar sammanfattning

  • Hundförsäkringar inbegriper främst tre områden: självrisk, maximalt ersättningsbelopp och begränsning.
  • Det är viktigt att jämföra olika försäkringsbolag vid val av hundförsäkring.
  • När du ska välja hundförsäkring bör du först titta på rasen och bedöma dess sjukdomsrisker i framtiden.
  • Priset på försäkringen avgörs på hundras, ålder och plats där man är bosatt.
  • Hundförsäkringar kan också innebära möjlighet till tilläggsförsäkringar som livförsäkring och täckande av röntgen, rehab och medicin.
  • Den mest omfattande hundförsäkringen kan även ersätta kostnader för inackordering på hundpensionat om du skulle bli inlagd på sjukhus och inte kan ta hand om hunden.
  • En hundförsäkring kan utökas eller minskas och det går även att byta hundförsäkringsbolag.

Vad bör ingå i en hundförsäkring angående behandlingar?

En hundförsäkring kan täcka det mesta – eller inte. En bashund-försäkring innefattar veterinärbesök och inte så mycket mer än så. Sedan finns det dubbel och trippel hundförsäkringar som även inkluderar inackordering på hundpensionat, rehabträning, röntgen och mediciner i den mån din hund behöver regelbunden medicinering och rehabilitering efter skada.

Det är rekommenderat att ta en mer omfattande försäkring om du har en valp eftersom en valp kan vara mer utsatt än en lite äldre hund. Valpar har svårt att behärska sig och förstår inte faran med trafik eller större hundar. Detta bidrar till att de kan råka illa ut, bli bitna eller skadade på annat sätt.

Livförsäkring

Något som kan köpas till utöver den vanliga hundförsäkringen, är en livförsäkring som ersätter dig om din hund skulle gå bort, bli stulen eller vara tvungen att avlivas. Många är dock lite tveksamma till en livförsäkring, medans andra anser att den är oumbärlig. Den lämpar sig mer till vissa hundägare än andra.

De flesta som tecknar en livförsäkring är ägare till hundar som man bedriver avel på, har som utställningshund eller tävlar med på ett eller annat sätt. En vanlig privatperson som bara har en sällskapshund brukar inte alltid teckna en livförsäkring. Livbeloppet bestämmer du själv och trappas ned för varje år till dess att hunden fyller 8 år.

Förbättring och ändring av försäkringen

Fram tills dess att din hund fyller 8 år kan du också förbättra eller göra eventuella ändringar i din försäkring. Det går t.ex att ändra självrisknivå, lägga till en livförsäkring eller utöka/minska omfattningen på olika plan. Dock finns det ofta en karenstid på drygt 20 dagar om försäkringen utökas.

En karenstid är den period som du inte kan få ersättning för på grund av att din försäkring har ändrats. Dock brukar tiden inte vara speciellt lång, men det är ändå värt att veta så att man håller extra uppsikt över sin hund under denna tid för att slippa stå för extra kostnader.

Hur väljer man försäkringsbolag och hur fungerar ett byte?

Det gäller att ha tålamod och syna flera försäkringsbolag vid val av hundförsäkring. Helst vill du ha en så billig försäkring som möjligt som inkluderar så mycket som möjligt med få begränsningar. Om du kan, bör du hålla dig till ett och samma bolag, men du kan byta.

En oskriven regel är att en hund som är mycket sjuk eller skadedrabbad bör ha samma försäkringsbolag. Detta är oftast mer gynnsamt för ägaren och innebär mindre krångel. Är din hund dock relativt frisk kan du välja och vraka utan bekymmer. Ett byte brukar främst ske när försäkringsperioden löper ut men kan uppkomma tidigare i vissa fall.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna artikel!

Genomsnittligt betyg 4.3 / 5. Antal betyg: 20

Inga betyg ännu

Lotsia.se är en webbtjänst som listar och jämför tjänster inom privatekonomi. Lotsia strävar efter att underlätta för privatpersoner att enkelt jämföra olika tjänster.