Alternativ för bredband till hemmet

Bredband är den vanligaste typen av internetanslutning i våra svenska hushåll. Bredband levereras antingen via en fiberanslutning, telefonjacket eller via antennuttaget. Från början levererades alla bredband via telejacket, men idag sker utbyggnaden av fiber så pass snabbt att idag har över 70% av Sveriges hushåll tillgång till 100 Mbps eller mer.

Det finns numera relativt många bredbandsleverantörer och det kan vara värt att jämföra deras erbjudanden. För vissa hushåll kan det också vara tillräckligt med ett mobilt bredband.

Jämföra bredband

En första fråga att ställa sig, när man skall jämföra bredband, är vad man skall använda anslutningen till. För att surfa och lyssna på musik räcker alla bredbandsanslutningar idag. De flesta abonnemang som levereras via telefonjacket börjar på 24 Mbps. Är ni flera i hushållet som vill kunna streama högupplöst film simultant bör ni välja 100 Mbps eller mer. Är internetanvändningen en del av familjen hobby där någon spelar online samtidigt som en annan ser på 4K-film och det spelas musik i köket rekommenderas att titta på fiberanslutningarna som med råge kommer tillgodose era befintliga och framtida behov.

Vanliga frågor om bredband

Vilket bredband kan jag ha?

Vilket bredband du kan ha beror på var du bor. Olika bredbandsoperatörer såsom Tele2, Bredbandsbolaget och Telia har inte sällan avtal med olika fastighetsägare och bostadsrättsföreningar. Kolla därför först med din värd eller föreningen för att kontrollera vilka bredbandsalternativ som finns på din adress.

Vad är bredband?

Bredband är ett samlingsnamn för de tekniker som gör det möjligt att ansluta TV, datorer, surfplattor etc till Internet. När bredband “slog igenom” i Sverige var anslutningen främst via telefonjacket. Numera är anslutning via antennuttag eller fiberanslutning mer vanligt.

Vilket bredband är bäst?

För att svara på vilket bredband som är bäst behöver man veta vilket behov du har och hur mycket du är villig att betala. Om du exempelvis kommer vilja streama mycket film kommer du behöva högre hastighet än om du enbart behöver koppla upp din dator på Internet för att betala räkningarna.

Hur snabbt bredband behövs?

För att streama högupplöst film rekommenderas en hastighet 100 Mbps eller mer. För “vanligt surfande” räcker 24 Mbps för det flesta svenska hushåll.

Vad kostar bredband?

Kostnaden på bredband beror delvis på vilken hastighet du behöver och på vilket avtal som eventuellt finns med bredbandsoperatörer på din adress. Glöm inte att jämföra eventuella bindnings- och uppsägningstider innan du tecknar ett bredbandsabonnemang.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna artikel!

Genomsnittligt betyg 4.5 / 5. Antal betyg: 4

Inga betyg ännu

Lotsia.se är en webbtjänst som listar och jämför tjänster inom privatekonomi. Lotsia strävar efter att underlätta för privatpersoner att enkelt jämföra olika tjänster.