Att välja mobilt bredband

Det fasta bredbandet har fått stor konkurrens av det mobila då folk gärna vill kunna ta med sig datorn och mobilen och surfa när det passar, var man än befinner sig. Det finns dock nackdelar eftersom det ibland tar längre tid att ladda ned sidor och gränsen på surf gör sig påmind.

Den stora fördelen är dock att man kan ge sig in på nätet precis var som helst, vilket är perfekt när man är ute och reser eller befinner sig på en plats där man vanligtvis inte har bredband, som på landet och i sommarstugan. Utbudet på mobila bredband hos operatörerna har därför utökat.Vad ska man tänka på?

När man står och ska välja ett mobilt bredband så är det inte bara priset det hänger på. Även bindningstider och hur mycket man kan surfa spelar stor roll, eftersom man självfallet vill ha ut så mycket som möjligt. En bra täckning är också A och O i valet av bredband.

Precis som med andra produkter och tjänster man köper så är det alltid av stor vikt att informera sig först och jämföra för att inte hamna i fällor och köpa grisen i säcken. Kolla upp operatörernas olika lösningar och se hur prisvärda de är samtidigt som du betraktar de små detaljerna som support och andra villkor.

Sammanfattning

  • Nuförtiden är det vanligt att hellre köpa mobilt bredband än klassiskt bredband
  • Detta kan dock innebära nackdelar som lägre hastighet och surfgränser
  • Se inte bara till priset när du väljer mobilt bredband
  • Kolla upp operatörernas täckning där du bor eftersom detta påverkar ditt surfande
  • LTE är det nät som används i mobila bredband

Ett mobilt bredband använder sig av samma nät som mobilen (LTE) och vi på Lotsia vet hur enerverande det kan vara ibland när uppkopplingen inte fungerar som den ska på vissa platser. Därför vill du ha ett mobilt bredband som inte strular till det på de ställen där du vet att du kommer att befinna dig.

Låt dig inte luras av ordet ”normalhastighet”

När du ringer och pratar med de olika operatörerna så kan det vara vanligt att de bekräftar att de har normalhastighet på sina mobila bredband. Dock är detta aldrig något som du kan garanteras eftersom det hela tiden handlar om hur man bor som avgör.

Om du inte vill ha alltför mycket störningar när du surfar eller tittar på film så bör det finnas en hastighet på åtminstone 10 Mbit/s och är det högupplöst du är ute efter så krävs det 20 Mbit/s eller mer. Den som bara vill kolla mejl kan dock nöja sig med mindre än 10 Mbit/s.

Några viktiga operatörer

Vi på Lotsia har sammanställt en lista på några av operatörer som erbjuder både mobilabonnemang och mobilt bredband. Telia, Tele2, Tre och Telenor är några av de stora jättarna med egna nät som erbjuder kunder dessa produkter. Ofta kan man som redan befintlig kund, en rabatt vid köp av mobilt bredband. Du brukar också kunna surfa utomlands.

Idag finns även några nytillkomna operatörer som Hallon och Halebop som har bidragit till stark konkurrens på marknaden. De är ofta lite billigare men har ibland inte lika mycket inkluderat i sina erbjudanden. Dock är Hallon ett mångfasetterat företag där du kan köpa till, välja mellan abonnemang och kontantkort samt surfa i både Sverige och EU.

Oanvänd surf

En del av operatörerna kan spara oanvänd surf till nästa månad om man kanske inte har förbrukat hela sin surfpott. Hallon, Halebop och Telia är några av operatörerna som erbjuder denna tjänst där din surf då inte går till spillo. Hos Hallon är det också billigt att fylla på sin surf.

Om du vet med dig att du utnyttjar din surf olika från månad till månad så är det smartare att välja detta alternativ. Surfen som inte har använts sparas vanligtvis automatiskt till följande månad utan att du behöver göra någonting. Med Telia kan du spara hela 100 GB i din surfpott.

Du som surfar konstant

Om du är van att surfa oavbrutet så är Tre och Universal Telecom två bra alternativ. De är naturligtvis lite dyrare eftersom du får fler GB för pengarna men om du inte vill fylla på eller om du önskar surfa när och hur du vill, så är dessa att ta i beaktande.

Telia är den operatör som har en hastighet på 20-60 Mbit/s enligt dem själva och det kan innebära att du får den bästa hastigheten och bästa förutsättningen för bra surf. Dock ska du kolla upp täckningen med platsen du bor på eller vistas på först eftersom detta beror på omständigheterna.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna artikel!

Genomsnittligt betyg 4.4 / 5. Antal betyg: 19

Inga betyg ännu