Hitta det bästa mobilabonnemanget

Vilket som är det bästa mobilabonnemanget för dig beror till stor del på dina behov samt hur mycket du är villig att betala. Det finns numera mängder av alternativ så valet är inte alltid lätt.

För att du ska hitta det bästa mobilabonnemanget är det nödvändigt att jämföra utbudet. Men vilka faktorer är viktiga att fokusera på när man jämför mobilabonnemang?

Jämföra mobilabonnemang

Att välja mobilabonnemang är inte alltid lika enkelt som man skulle kunna tro. De flesta mobilabonnemangen går att teckna på nätet så att jämföra priser borde vara lätt. De flesta operatörer väljer dock att paketera sin mobilabonnemang med en telefon och inte sällan är det långa bindningstider. Ofta kan det också vara diverse kampanjer som kommunicerar ett pris som snabbt blir något helt annat.

De flesta abonnemang erbjuder numera fria samtal och skiljer sig enbart i mängden data. Det finns dock anledning att titta närmre på det “finstilta” i avtalen och priserna. När det är dags att teckna ett nytt mobilabonnemang rekommenderar vi att noggrant jämföra fem delar i avtalet.

Pris

Pris är antagligen det mest självklara. Idag finns det ett flertal lågprisoperatörer som erbjuder väldigt mycket bättre priser än de traditionella operatörerna. Det finns en anledning till att de kan göra det. En anledning är deras kundtjänst.

Kundtjänst

Glöm inte att jämföra de olika alternativens kundtjänst. Flera av lågprisoperatörerna erbjuder inte kundtjänst via telefon. Är det viktigt för dig att kunna prata med någon om du behöver hjälp kan det vara värt att betala lite extra.

Bindningstid

Inte sällan kan operatörer ge dig ett bättre pris om du “binder upp” ditt mobilabonnemang. Glöm därför inte att titta närmre på om abonnemanget har bindnings- eller uppsägningstid.

Utlandspriser

Fria samtal är som sagt vanligt. Dessa gäller dock normalt enbart inom Sverige. Ringer du mycket till utlandet ska du inte glömma att jämföra priserna för utlandssamtal. Reser du mycket kan det också finnas anledning till att jämföra villkoren för roaming.

Abonnemangets “fulla pris”

Glöm inte att jämföra mobilabonnemangets “fulla pris”. Om du tecknar till ett kampanjpris är det inte ovanligt att du inom kort kommer få en betydligt dyrare faktura. Att kontrollera detta blir extra viktigt om du tecknat ett mobilabonnemang med bindningstid.

Kontrollera innan du tecknar nytt mobilabonnemang

Slutligen är det två faktorer till du bör kontrollera efter du gjort din jämförelse av olika mobilabonnemang.

Hur mycket data använder du?

De flesta operatörer har flera abonnemang som endast skiljer sig åt i mängden data. Innan du tecknar ett nytt mobilabonnemang kan det därför vara bra att kontrollera hur mycket data du använder under en månad. Det är ju lite onödigt att betala för något som du inte använder.

Operatörens täckning

Slutligen rekommenderar vi starkt att du kontrollerar operatörens täckning. Inte minst i de områden du spenderar mycket tid som i hemmet eller på arbetet. Normalt har de flesta operatörer bra täckning i befolkade områden men har du en sommarstuga ute i skogen kan det vara värt att kolla täckningen där också. De flesta operatörer tillhandahåller en täckningskarta på sin hemsida.

Vanliga frågor om mobilabonnemang

Vilket mobilabonnemang ska man välja?

Det finns idag flera operatörer på den svenska marknaden som alla erbjuder flera olika mobilabonnemang. Vilket abonnemang som är bäst för dig beror på vilka behov du har och vad du klara dig utan. Se därför till att kartlägga dina behov innan du väljer mobilabonnemang.

Vilket mobilabonnemang har bäst täckning?

Det fyra stora mobiloperatörerna, 3, Telenor, Tele2 och Telia, har idag väl utbyggda nät i samtliga storstadsregioner. Ute på landsbygden kan det dock skilja sig åt en aning och den allmänna uppfattningen är att Telias mobilabonnemang har bäst täckning där.

Vilket mobilabonnemang är bäst?

Olika mobilabonnemang är bäst för olika personer och behov. Genom att jämföra utbudet finns det garanterat ett mobilabonnemang som passar bäst för dina behov.

Hur byter man mobilabonnemang?

Att byta mobilabonnemang och flytta ditt befintliga nummer är numera relativt okomplicerat. Innan du bestämmer dig för byta mobilabonnemang rekommenderar vi att du kontrollera om ditt befintliga abonnemang har bindnings- eller uppsägningstid.

Vilket mobilabonnemang är billigast?

Det finns idag flera riktigt billiga mobilabonnemang. Operatörer som Vimla, hallon och Comviq erbjuder numera mobilabonnemang för under 100 kr per månad.

Lotsia.se är en webbtjänst som listar och jämför tjänster inom privatekonomi. Lotsia strävar efter att underlätta för privatpersoner att enkelt jämföra olika tjänster.