Att dela upp kostnaden i familjen

Att lyckas hålla ihop en familj med alla medel, är inte alltid så lätt även om man förmodligen är lycklig att ha varandra. En kärnfamilj kräver sitt och en bonusfamilj kan vara ännu mer komplicerad när det gäller aspekter som ekonomi. Dock finns det några tips att ta del av.

Att ha en gemensam ekonomi när det finns bonusbarn och bonusföräldrar med i bilden, kan ibland vara ganska avancerat. Dock är det viktigt att alla får sin givna plats och att ingen blir förfördelad eller orättvist behandlad. Månadspeng eller veckopeng bör vara rättvist fördelade beroende på barnens åldrar och föräldrarnas åsikt bör alltid vara på samma våglängd.

Antal barn

Om varje vuxen som finns i förhållandet har lika många barn som den andre när man flyttar ihop så är det ganska enkelt att dela upp kostnaderna mellan sig på ett jämnt sätt men man måste samtidigt titta på lönesituation då den ena kanske tjänar betydligt mer än den andre.

Om inkomsterna är mycket olika så kan man bestämma en procentuell sats så att barnen från respektive förhållande får ett så rättvist bemötande som möjligt. Ibland kan också detta vara nyttigt då den föräldern med större inkomst kan lära sitt barn mer om sparande och hamna på liknande nivå som sitt mindre privilegierade bonussyskon.

Sammanfattning

  • Den gemensamma ekonomin hos en bonusfamilj kan behöva mer planering
  • Viktigt är att barnen inte blir förfördelade eller satta på olika nivåer
  • Föräldrar bör alltid hålla ihop vad gäller bestämmelser och regler
  • Vid stor inkomstskillnad kan en kompromiss behövas vilket kan vara fördelaktigt för barnen
  • Var inte rädd för att ta upp ekonomin som ämne

Hur mycket man ger sitt barn kan variera avsevärt i familjer men det är allmänt känt att barn som lär sig om pengars värde och vikten av att spara, också får bättre förutsättningar längre fram i livet. Det finns hjälp som appar och informationssidor för att lära barnen om ekonomin samtidigt som de får sina behov tillgodosedda.

Gemensamma aktiviteter

Att dela upp matkostnader och grundläggande utgifter som veckopeng och dylikt kan kanske vara relativt enkelt men hur ska man då göra när man befinner sig på gemensam resa eller ska köpa gåvor inför jul eller liknande? Vanligtvis brukar föräldrar betala för respektive barn om man har bonusbarn och då delar man upp kostnaderna 50/50.

Om den ena inte har råd att göra samma saker bör ni prata igenom detta innan semestern tar vid och vill den ena föräldern prompt göra något med sitt barn som den andra inte har råd med så kan denne istället göra något på egen hand med sitt barn som inte kräver lika höga kostnader.

Gåvor och julklappar

När julen står för dörren och köphysterin slår till så är det många meningsskiljaktigheter som gör sig påminda. Vill man köpa många presenter eller färre? Vilket är maxbeloppet?

Även här är det bra att komma överens någorlunda om pris och antal gåvor så att vissa av barnen inte känner sig olika de andra.

Det beror också mycket på barnens åldrar, hur många barn som finns med i familjen, om det finns gemensamma barn eller om den bara består av bonusbarn. En gemensam inställning till pengar är en bra förutsättning eftersom det annars kan ge upphov till svartsjuka barnen emellan – speciellt i bonusfamiljer men även i kärnfamiljerna.

Alltid dela 50/50?

I Sverige är det vanligt att man delar på alla gemensamma kostnader. Det är det vi är vana vid. Men i många andra länder (ibland även i Sverige) hjälper gärna den till som tjänar mer, även om något av barnen är ett bonusbarn. Alla familjer är olika och det finns inget rätt eller fel.

Det som är viktigt är att alltid vara överens och vill den ena betala mer procentuellt sett så måste det vara tydligt så att personen inte står med löpande omkostnader som egentligen är ofrivilliga. Vill man ha riktlinjer på uppdelning av ekonomin kan man annars titta på Konsumentverkets tips samt fråga vänner hur de hanterar liknande situationer.

Ta upp ämnet ekonomi med jämna mellanrum

På Lotsia vet vi att ekonomi kan vara ett känsligt ämne, speciellt om man har olika fördelar i inkomster och kanske inte alltid är av samma åsikt. Dock är en dålig kommunikation en stor bov i dramat när förhållanden tar slut och inte sällan är det också ekonomin som påverkar.

Gör det till en vana att tala om pengar och ekonomi då och då även om det kanske kan vara svårt att ta upp. Konflikter kan också vara ett bra sätt att rensa luften så var inte rädd för att tala om det svåra. Ofta kommer det något gott ur diskussionen till sist.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna artikel!

Genomsnittligt betyg 4.2 / 5. Antal betyg: 42

Inga betyg ännu

Lotsia.se är en webbtjänst som listar och jämför tjänster inom privatekonomi. Lotsia strävar efter att underlätta för privatpersoner att enkelt jämföra olika tjänster.