Välj rätt MC-försäkring inför sommaren

Om du är en av de lyckligt lottade svenskar som kör MC så är sommaren den allra bästa tiden. Att köra fritt fram på sommarvägarna är något av det bästa som livet har att erbjuda. Det gäller dock att vara förberedd inför oförutsedda händelser. Rätt försäkring är a och o när du vill köra MC.

Alla MC-ägare måste ha en trafikförsäkring för att få köra överhuvudtaget. Det är den huvudsakliga brukaren som måste vara försäkringstagare och registrerad ägare. Det innebär att om en förälder äger en MC som deras vuxna barn använder, så är det barnet som ska vara försäkringstagare och registrerad ägare på fordonet.

Trafik-, halv och helförsäkring

Nästan alla försäkringsbolag som försäkrar fordon erbjuder trafik-, hel- och halvförsäkring för motorcyklar. För att förstå skillnaden på de olika försäkringarna kan vi titta närmare på de MC-försäkringar som försäkringsbolaget Gjensidige erbjuder:

Deras trafikförsäkring täcker alla personer som skadas vid en olycka med det försäkrade fordonet och ersättning ges för skada på person. Det gäller både för passagerare och förare. Ingen ersättning ges för skador på det egna fordonet och inte heller för skadegörelse, brand eller stöld.

Gjensidiges halvförsäkring täcker personskador, skador på annans egendom, krishjälp, rättsskydd, räddning, maskinskada, glas, brand och stöld. Det är med andra ord en mer komplett försäkring som gör att både du och andra är skyddade i trafiken. För att ha ett fullgott skydd kan du istället välja en helförsäkring. Med en sådan får du alla försäkringsmoment som i halvförsäkringen. Du får även ersättning vid vältning, yttre påverkan, dikeskörning och kollision.

Försäkringsmomentet räddning ger person- och fordonstransporter om en olycka eller ett driftstopp sker på resan. Hos Gjensidige ingår räddning i både halv- och helförsäkringen. Det är en bra idé att ha räddning med i försäkringen om du ger dig ut på längre resor. Det är inte roligt att bli strandad mitt ute i ingenstans när motorcykeln bestämmer sig för att ta en paus.

När du ställer av motorcykeln

Om försäkringsbehovet upphör har du rätt att säga upp försäkringen. När du ställer av din mc i Vägtrafikregistret så kör du inte motorcykeln och därför upphör behovet av trafikförsäkring och räddning. Men eftersom du fortfarande behöver delar av din hel- eller halvförsäkring (som exempelvis stöld- och brandförsäkring) så upphör inte försäkringsbehovet och det går därför inte att säga upp försäkringen. De flesta försäkringsbolag gör automatiskt om halv- och helförsäkringen till en avställningsförsäkring om du ställer av din mc hos Transportstyrelsen. Det kallas även för en garageförsäkring. Har du en årsförsäkring för motorcykeln fortsätter den dock att gälla som tidigare. Tänk på att en motorcykel som är avställd fortfarande riskerar att utsättas för stöld, brand och andra skador.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna artikel!

Genomsnittligt betyg 4.5 / 5. Antal betyg: 4

Inga betyg ännu

Lotsia.se är en webbtjänst som listar och jämför tjänster inom privatekonomi. Lotsia strävar efter att underlätta för privatpersoner att enkelt jämföra olika tjänster.