Försäkra dig rätt om du jobbar i Norge

Norge är inte bara vårt grannland utan även en av våra viktigaste handelspartners och ett populärt resmål. Men trots att vi är grannar är Norge exempelvis inte med i EU det skiljer sig en aning åt när det gäller försäkringar. Vi tittar här på vad som gäller för dig som turist eller om du jobbar i Norge. 

Norge är ett mycket populärt resmål för oss svenskar och när det gäller försäkringar skiljer det sig inte så mycket åt mellan olika länder. Som inför alla resor rekommenderas att du har en reseförsäkring eller hemförsäkring med reseskydd. Glöm inte att kontrollera vad som gäller och vilket skydd som ingår innan resan. Om olyckan skulle vara framme är det så klart väldigt bra att ha koll detta redan innan. Just Norge liknar Sverige i många aspekter när det gäller sjukvård och det blir sällan några större problem när det gäller försäkringsfrågor. Men vi svenskar gillar inte bara att turista i Norge, många passar även på att jobba där då lönerna ofta är betydligt högre än i Sverige.

Försäkringar om du jobbar i Norge

Det finns uppskattningsvis 80 000 svenskar som jobbar och bor i Norge. Utöver dessa finns det även tusentals som arbetspendlar. Här blir det direkt lite viktigare att hålla koll på vad som gäller för dina försäkringar och för just din arbetsgivare. Betalar exempelvis arbetsgivaren sociala avgifter så omfattas du av socialförsäkringssystemet i Norge. I dessa fall behöver du exempelvis inte oroa dig för exempelvis sjukpenning eller arbetsskadeförsäkring. Men det kan ändå vara värt att kika på att teckna en norsk sjuk- och olycksfallsförsäkring. Dessa fungerar ungefär som i Sverige och på Forsikre.no kan du enkelt jämföra olika alternativ. Du kan även finna information om andra typer av försäkringar som exempelvis bilförsäkringar eller båtförsäkringar om detta skulle vara aktuellt.

Just försäkringar är inte alltid det mest spännande men det kan vara väl investerad tid. Speciellt om du planerar att spendera en längre tid utomlands, även om det bara är några mil över gränsen.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna artikel!

Genomsnittligt betyg 4.7 / 5. Antal betyg: 3

Inga betyg ännu

Lotsia.se är en webbtjänst som listar och jämför tjänster inom privatekonomi. Lotsia strävar efter att underlätta för privatpersoner att enkelt jämföra olika tjänster.