SAVR – en spännande rebell på fondmarknaden

Vill du planera smart och få dina pengar att växa? Är du intresserad av aktier och fonder på kort eller lång sikt? Traditionella banker eller rebeller? Ska man kombinera rebellerna Avanza, Nordnet och SAVR? Eller ska du välja en av dem? Här får du värdefulla tips för att bygga ditt kapital!

Det är bara 5 år sedan som den senaste rebellen på fondmarknaden gjorde entré. SAVR grundades år 2016 av Daniel Aarenstrup och Hannes Arthursson. Affärsidén är unik och oerhört konkurrenskraftig. SAVR erbjuder en fondplattform där kunderna får tillbaka merparten av provisionen som fondbolagen betalar för att distribuera sina fonder, cirka 50 % av fondavgiften.

Agendan är minst sagt rebellisk!

SAVR utmanar!

För 20 år sedan kom Avanza och Nordnet med för den tiden rebelliska erbjudanden och utmanade traditionella fond-och aktiemäklare samt banker – nu driver SAVR utmaningen ännu längre genom sin unika affärsmodell. SAVR:s mål under det första verksamhetsåret var 1 miljard i förvaltat kapital, vilket man levererade. Miljard nummer två kom bara tre månader senare. Tillväxttakten är enorm och man är idag väl etablerad på fondmarknaden – utan att tumma på tryggheten för kunden. SAVR har över 65 000 kunder och en fondportfölj på runt 1400 fonder.

Kundtrygghet

SAVR omfattas av insättningsgarantin samt det statliga investerarskyddet, vilket innebär att pengar kan återbetalas enligt dessa regelverk om något skulle inträffa med fondförvaltaren eller banken.

Vad är unikt med SAVR?

SAVR erbjuder marknadens just nu lägsta fondavgifter och bör därför betraktas som det bästa valet för fonder. Den moderna fondplattformen som SAVR erbjuder färdigställdes år 2019 och har ett brett utbud av fonder. Man har samma säkerhet som andra banker men betalar tillbaka all provision till kunderna.

Jämförelse mellan SAVR, Avanza och Nordnet

SAVR, Avanza och Nordnet är alla intressanta eftersom de erbjuder mycket kundorienterade möjligheter för såväl avancerade investerare som nybörjare – men de har olika profiler. Här kommer några tips på hur deras erbjudanden kan se ut.

Kundservice

  • SAVR: Chatta direkt i realtid på sajten eller sänd email. Bästa och snabbaste sättet att prata med SAVR:s kundtjänst är direkt online när du är inloggad, detta fungerar utmärkt. Denna kundtjänst tar inte emot kunder via telefon vilket kan vara en nackdel för den äldre generationen.
  • Avanza: Kundservice via telefon eller email. Har en stor FAQ där många frågor blir besvarade online. Kan vara nackdel att det inte finns en chatt, men en stor fördel att det finns ett telefonnummer.
  • Nordnet: Detta slår båda konkurrenterna på fingrarna. Tydligaste sidan med kontaktuppgifter, här behöver du inte söka efter någonting. Det är tydligt vilket telefonnummer och email du ska använda beroende på vilket ärende du har.

Omdömen från kunder

Nedanför presenteras aktörernas Trustscore på TrustPilot för tjänsten ”kapitalförvaltare”.

SAVR

Trustscore på TrustPilot är 4.2 av 5 möjliga med mycket positiva ordalag angående SAVR som en innovativ aktör med låga kostnader för kunderna.

SAVR - Omdöme och TrustScore hos TrustPilot

Avanza

Trustscore på TrustPilot 3.2 av 5 möjliga. Utbudet uppfattas som positiv medan kundservicen uppfattas som sämre eller dålig i många fall.

Avanza - Omdöme och TrustScore hos TrustPilot

Nordnet

Trustscore på TrustPilot är 1.9 av 5 möjliga. Kundservicen bedöms som bra men teknikplattformen får kritik av kunderna.

Nordnet - Omdöme och TrustScore hos TrustPilot

Slutsats

Kombinationen av dessa marknadens tre rebellaktörer kan bli en vinnare.

SAVR är en fondplattform där du får rabatt på fonder medan Avanza är en bredare plattform där du kan spara i både aktier, fonder och värdepapper. Nordnet lika så och med lån/sparkonto. Förslagsvis kan SAVR vara ett bra val för aktivt förvaltade fonder medan Avanza kan vara bättre för indexfonder och aktier. Nordnet har heller inga avgifter för indexfonder.

Om du vill investera i ETF:er kan Avanza vara bra. Pengarna i SAVR kommer däremot att växa eftersom det finns en fördelaktig modell där SAVR överlåter sin provision för fondförsäljningen till kunderna. Ur trygghetsperspektiv är det ingen skillnad mellan dessa tre nämnda utmanare och bankerna.

Vilka andra fördelar finns?

Nordnet Robosave är en bra fondrobot för dig som vill ha ett brett utbud och tillgång till Nordnets superfond, en Sverigefond med 0 SEK i avgift. Du betalar inget courtage i Nordnets aktiedepå upp till 80 000 SEK och i Avanza upp till 50 000 SEK. Båda erbjuder belåning av aktierna.

SAVR planerar att aktivt erbjuda kunder att flytta fonder till SAVR för att erhålla en lägre förvaltningsavgift. Detta följs av erbjudandet om flytt av tjänstepensionsfonder. SAVR signalerar full satsning inom fondsegmentet framöver. Vill du ha låg avgift och låta allt sköta sig själv kan du välja SAVR:s fondrobot.

Ett exempel på portfölj:

  • Svenska fonder/ fonder i SAVR.
  • Indexfonder/ aktier/ETF:er i Avanza.
  • Indexfonder/ aktier i Nordnet.

Även om rebellerna konkurrerar med varandra är en kombination det bästa valet.

Observera: Fondförmedlartjänsten Alpcot kan blanda sig i leken, i dagsläget med 1300 fonder samt aktiehandel.

Omdöme: Du ska definitivt välja SAVR!

SAVR är intressant för alla, och allra bäst fungerar det om du kombinerar SAVR med Nordnet eller Avanza, detta är ett bra tips oavsett om du är professionell investerare eller småsparare.

Gör ett smart upplägg

Hos SAVR är avgifterna redan inräknade i fondpriset, vilket innebär att du exempelvis kan använda SAVR för dyrare svenska fonder som du handlar i svenska valuta. Utländska fonder kan man däremot ha i Nordnet och Avanza eftersom valutaväxlingsavgiften är billigare där än hos SAVR. Inget courtage i Nordnet för upp till 80 000 SEK i aktiedepån och hos Avanza för upp till 50 000 SEK. Förslag: Fonder i SAVR och aktier i Avanza/ Nordnet.

Vanliga frågor om SAVR

Har SAVR bra omdömen från sina kunder?

SAVR har uppnått 4.2 av 5 möjliga på exempelvis Trustpilot och har fått många innovativa omdömen. ”SAVR är en game changer”, ”SAVR erbjuder en fondplattform med lägre pris”. 81 % av dessa omdömen ger SAVR högsta betyget och anger att SAVR är innovativt och intressant på olika sätt.

Har SAVR en app?

SAVR har en mycket snygg och lättnavigerad fondbutik i forma av en app. Med svart bakgrund och vita tydliga siffror kan vem som helst snabbt tillgodogöra sig informationen, dessutom kan du bekvämt genomföra köp via appen vilket är viktigt. Du kan också kontrollera kurser och följa utvecklingen av din investering.

Hur kan SAVR ha lägre avgifter än andra alternativ?

SAVR är annorlunda. Här återbetalas den provision man får från fonderna till kunderna. SAVR behåller därmed inte den ersättning som man som säljare av fonden erhåller från fondbolaget.

SAVR vill vara kostnadseffektiva och ge kunderna fördelar, det finns en modern teknisk plattform som hjälper till med detta.

Hur många fonder kan jag köpa hos SAVR?

Det finns ingen begränsning för hur många fondandelar eller fonder du kan köpa. SAVR har ett större fondutbud än Avanza och Nordnet tillsammans, vilket uppgår till cirka 1400 fonder av olika slag. Fördel är också att använda ISK-kontot för att schablonbeskatta hela ditt fondinnehav.

Hur flyttar jag fonder till SAVR?

Detta utförs enkelt från ditt ISK-konto/fondkonto i banken du flyttar från. Använd SAVR;s automatiska flyttfunktion. Om du använder den slipper du betala den extra skatt som du kan få om du utför en manuell flytt. Du går in på SAVR-kontot, klickar på ”innehav” och ”flytta sparande till oss”. Signera med BankID.

Lotsia.se är en webbtjänst som listar och jämför tjänster inom privatekonomi. Lotsia strävar efter att underlätta för privatpersoner att enkelt jämföra olika tjänster.