Trygga ditt barn under bilfärd

Ett av de viktigaste besluten du ska ta när det gäller ditt barn är hur det ska färdas i bilen. Med tanke på ett barns proportioner är det av högsta betydelse att barnet färdas bakåtvänd i bilen och i en säker och godkänd bilbarnstol.

Upp till tio års ålder ska ett barn sitta fastspänt i en bilbarnstol. Vi rekommenderar att du noggrant planerar för hur du ska låta ditt barn färdas så tryggt som möjligt i bilen. Barnet bör ha en bilbarnstol anpassad för sin storlek snarare än sin ålder.

Så här väljer du rätt bilbarnstol

Fram tills fyra – fem års ålder ska barn färdas bakåtvända i bilen. Det beror på att kraften i en krock gör barn upp till fem gånger mer utsatta för allvarliga skador om de färdas framåtvända. För att minska risken för skall- och nackskador är en bakåtvänd position rekommenderad.

När du ska köpa din första bilbarnstol är det bra att få hjälp med att välja ut rätt stol efter dina och ditt barns behov. Du kan få hjälp av utbildade i butiker där bilbarnstolar säljs. Många försäkringar erbjuder dig även att prenumerera på rätt bilbarnstol där de byts ut när ditt barn växer.

Då ska du byta stol

När ditt barn växer rekommenderas det att du byter ut bilbarnstolen. Det finns ingen fast ålder när en stol ska bytas ut. Det beror istället på hur långt ditt barn är i förhållande till stolen. När bebisens huvud sticker upp ovanför babyskyddet är det dags att byta ut babyskyddet mot en större stol.

En bilbarnstol för ett större barn ska dock bytas ut något senare. En bakåtvänd bilbarnstol ska bytas ut när ditt barns öron når i höjd med bilbarnstolens kant. Det kan vara bra att be en kompetent person om hjälp för att inte riskera att byta ut bilbarnstolen för tidigt eller för sent.

Placera ditt barn rätt i bilen

Det kan vara svårt att veta om ditt barn färdas säkrast i framsätet eller i baksätet i bilen. Vart du väljer att placera ditt barn är en smaksak. Om du har en bebis i bebisskydd och du är själv i bilen kan det kännas tryggt att ha bebisen fram.

Det är dock viktigt att alltid hålla ögonen på vägen, oavsett var barnet är placerat. Om du väljer att placera bilbarnstolen i framsätet är det av högsta vikt att du kopplar ur den krockkudde som finns på passagerarsätet. Detta kan göras antingen av dig eller av en auktoriserad person på bilverkstad.

En bilbarnstols åldras i takt med barnet

När du ska införskaffa en bilbarnstol till ditt barn är det viktigt att ha i åtanke att en bilbarnstol kan bli för gammal. En bilbarnstol har en livslängd på omkring tio år. Man kan alltså säga att en stol ska användas till högst två barn.

Det bästa är dock att aldrig köpa en begagnad stol om du inte känner säljaren. En bilbarnstol som har varit med i en krock är nämligen livsfarlig att använda och ska alltid kasseras. Vid köp av en begagnad bilbarnstol kan du aldrig vara garanterad att den inte har blivit krockskadad.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna artikel!

Genomsnittligt betyg 4.6 / 5. Antal betyg: 11

Inga betyg ännu

Lotsia.se är en webbtjänst som listar och jämför tjänster inom privatekonomi. Lotsia strävar efter att underlätta för privatpersoner att enkelt jämföra olika tjänster.