Skydda hemmet mot brand

Vi på Lotsia är måna om att ditt hem ska vara brandsäkert. Men visste du att det finns flera olika sätt att skydda hemmet mot brand? I den här texten får du veta mer om de olika metoderna, samt om hur du kan släcka en brand.

Många känner nog inte till att man kan få billigare hemförsäkring om man har ett så kallat brandpaket i sitt hem. Det består av en brandsläckare, en brandvarnare och en brandfilt. Det är en bra och billig försäkring som vi på Lotsia rekommenderar alla att ha i hemmet och stugan.

Brandvarnare

En brandvarnare har nog de allra flesta i sitt hem. Vi rekommenderar att testa den ett par gånger per år genom att trycka på test-knappen på varnaren. Ger brandvarnaren inte signal är det klokt att byta batteri och om det inte fungerar bör brandvarnaren bytas ut.

Bor du i en hyresrätt ska hyresvärden se till att det finns en fungerande brandvarnare i lägenheten. Om batteriet tar slut får hyresgästen dock byta det själv. Vi rekommenderar att batteriet byts ut så snart som möjligt och att brandvarnaren inte tas ner och läggs i en låda.

Brandfilt och brandsläckare

En brandfilt kan vara klokt att ha hemma. Vi på Lotsia rekommenderar att en brandfilt finns tillgänglig i köket eller på en annan plats där den syns bra och där alla i familjen kan komma åt den. Brandfilten kan användas för att släcka flera typer av bränder.

En brandsläckare kan ha flera olika typer av innehåll för att kunna släcka bränder i olika material och ställen. Alla brandsläckare kan till exempel inte släcka bränder i elektronik. Vi på Lotsia rekommenderar att ha en brandsläckare nära ytterdörren så att den lätt är åtkomlig om en brand skulle inträffa.

Tänk på säkerheten

Genom att tänka på säkerheten kan du undvika att en brand som kan orsaka både känslomässiga, ekonomiska och hälsovådliga konsekvenser. Du rekommenderas att dra ur elektriska komponenter som inte används. Håll även noga uppsikt när du lagar mat eller grillar, speciellt vid eldningsförbud i området du är i.

Genom att se till att ditt hus är bra skyddat mot en brand kan du bespara dig en hel del pengar och oro. Ett brandpaket är något vi på Lotsia rekommenderar och det kan spara dig både liv och pengar om olyckan skulle vara framme. En brand har ofta ett snabbt förlopp.

Släcka en brand

Det finns flera sätt att släcka en brand på. Man måste dock alltid se till att tänka på sin egen säkerhet när man släcker. Ekonomiska värden, värdepapper och försäkringsbrev kan dock vara klokt att förvara i ett bankfack eller i ett kassaskåp som tål värme och eld.

Om det går rekommenderar Lotsia att släckning sker på avstånd och om branden inte minskar snabbt bör räddningstjänst kontaktas. Då kan stora ekonomiska värden räddas. Det är bättre att ringa en gång för mycket än en gång för lite vid en brand.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna artikel!

Genomsnittligt betyg 4.8 / 5. Antal betyg: 6

Inga betyg ännu

Lotsia.se är en webbtjänst som listar och jämför tjänster inom privatekonomi. Lotsia strävar efter att underlätta för privatpersoner att enkelt jämföra olika tjänster.