Försäkra din valp rätt

Att skaffa en valp är en omtumlande upplevelse – både för dig som ägare och för hunden själv. Dock är det få som ångrar sig i slutändan, även om det krävs rejält med planering och ordnad ekonomi för att förse det lilla livet med allt det behöver.

Bland det första man bör tänka på är en ordentlig och allomfattande hundförsäkring som innehåller alla moment som hunden kan tänkas behöva. Men hur är det med en valpförsäkring? Vad gäller i den och hur fungerar en sådan? Och framför allt, är det verkligen värt att försäkra valpen för en kortare tid? Vi på Lotsia guidar dig!

Vad är en valpförsäkring?

Valpar är lekfulla och inte medvetna om faror som lurar eller vad ett fall kan innebära. En valpförsäkring är då en speciell del av en hundförsäkring som avser valpåldern. Försäkringen gäller från 6 veckors ålder och kan tecknas fram till 3-4 månader, för bästa pris. I försäkringen ingår veterinärvård och en eventuell livförsäkring.

Veterinärvårdsförsäkrings-delen är oftast ett heltäckande skydd för alla veterinärbesök, undersökningskostnader och eventuella behandlingar om din valp har råkat ut för en olycka eller skadat sig. Valpar har ett känsligare skelett och när de leker med större hundar, så kan de bli bitna eller få hunden över sig. Livförsäkringen gäller om valpen ska avlivas eller om den dör.

Valpförsäkring sammanfattning

  • En valpförsäkring är en del av en hundförsäkring
  • Den gäller från ca 6 veckors ålder och under det första levnadsåret, innan valpen blir unghund
  • I en valpförsäkring ingår främst veterinärvårdskostnader och besök, samt flertalet behandlingar som tillkommer
  • Vill man, kan man även begära en livförsäkring om valpen skulle dö eller vara tvungen att avlivas
  • I en valpförsäkring ingår en självrisk
  • Ju högre självrisk, desto dyrare veterinärbesök och desto lägre försäkringspris
  • Ju lägre självrisk, desto billigare veterinärbesök men desto dyrare försäkringspris
  • Man väljer själv vilken maxersättning som man anser lämplig, det finns ett flertal belopp att välja mellan
  • Tänk på att utnyttja rabatter som kan komma med en valpförsäkring

Tips och råd angående valpförsäkring

För att få ut det bästa priset på en valpförsäkring så bör denna tecknas direkt när hunden kommer till det nya hemmet. Det är också högst rekommenderat att inte avbryta en valp- eller hundförsäkring, utan låta den vara löpande. I annat fall kan man som hundägare gå miste om försäkringens omfattning.

Tänk på att billigaste valp- eller hundförsäkringen inte alltid är den mest attraktiva. Hundrasen spelar stor roll vad gäller val av försäkring, eftersom vissa raser har mer eller mindre behov av behandling än andra. Följaktligen, leder detta in på eventuella tilläggsförsäkringar som innefattar medicin och rehab, m.fl. Kolla också med uppfödaren om valpen har en dolda fel-försäkring.

Vanliga skador och sjukdomar hos valpar

Det är inte bara vuxna hundar som kan dra på sig sjukdomar och krämpor – även valpar ligger i riskzonen. Dock beror det på ras och hur försiktig man själv är med hunden. Brutna ben är vanligt förekommande, då valpar har tendens att vara totalt orädda.

Andra problem som kan uppstå, är huggormsbett. I vissa fall kan också operation krävas om valpen tuggat i sig något olämpligt. Tand- eller käkfrakturer, korsbandsskador och öroninflammationer är också relativt vanliga företeelser i valpens liv. Behövs rehabilitering, så fordras oftast att man köper till det som en tilläggsförsäkring i den hundförsäkring som tecknas. Detta gäller även valptiden.

Rabatter på valp- och hundförsäkringar

När man tecknar en hund- eller valpförsäkring, så ska man givetvis börja med att jämföra både priser och försäkringarnas innehåll. Olika självrisknivåer innebär att en högre, alternativt en lägre veterinärkostnad för ägaren, samtidigt som försäkringspriset förändras beroende på självrisken. Ett annat viktigt område att jämföra, är rabatter som försäkringar kan medföra.

Exempel på olika rabatter kan vara webbrabatter, klubbrabatter och inte minst valprabatter som kan ge en bra procent om din hund får en hundförsäkring innan en viss ålder, d.v.s. en valpförsäkring. Webbrabatter innebär att man köper sin försäkring via webben och klubbrabatter får man om man är medlem i någon hundklubb.

Andra förmåner och prissänkningar

Förutom ovanstående rabatter så finns det även andra befintliga förmåner som man som hundägare kan dra nytta av. Uppfödarrabatt tillkommer om du har en kennel och vill teckna uppfödaravtal. Har du flera hundar som måste försäkras, så kan en mängdrabatt vara i sin ordning. Även kastrerade tikar kan gynnas av en s.k. kastreringsrabatt.

En annan viktig förmån som är värd att nämna, men som kommer senare, är självriskbonusen som gäller hundar som lyckats hålla sig skadefria ett antal år. Detta innebär att du får en högre ersättning ju längre din hund har hållit sig frisk och kry. Om eller när olyckan väl inträffar, blir således ersättningssumman högre.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna artikel!

Genomsnittligt betyg 4.6 / 5. Antal betyg: 37

Inga betyg ännu

Lotsia.se är en webbtjänst som listar och jämför tjänster inom privatekonomi. Lotsia strävar efter att underlätta för privatpersoner att enkelt jämföra olika tjänster.