Grunderna i pensionssparande

För vissa kan pensionen kännas långt borta och för andra något som närmar sig med snabba steg. Oavsett vilken situation du befinner dig i kan det finnas god anledning till att se över ditt pensionssparande.

Idag består den svenska pensionen av tre delar:

  • Allmän pension
  • Tjänstepension
  • Privat pensionssparande

Allmän pension

Den allmänna pensionen baseras på den skatt du betalar på din lön under ditt arbetsliv. För de flesta svenskar är det just den allmänna pensionen som står för den större delen av den totala pensionsutbetalningen.

Tjänstepension

Tjänstepension är den del som betalas in av din arbetsgivare. Inte alla svenskar har tjänstepension idag. Har du inte tjänstepension kan det ha en stor påverkan på din totala pension och ett privat pensionssparande blir extra viktigt.

Privat pensionssparande

För att komma upp i en pension som motsvarar den lön du har under ditt arbetsliv kommer det vara nödvändigt för de flesta av oss att ha någon form av privat pensionssparande. Tidigare var pensionssparprodukterna privat pensionsförsäkring och IPS populära men ändrade skatteregler gör att denna typ av pensionssparande inte längre är fördelaktiga. Istället är det allt fler som väljer att placera sitt privata pensionssparande i ett ISK-konto eller en kapitalförsäkring.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna artikel!

Genomsnittligt betyg 4.3 / 5. Antal betyg: 4

Inga betyg ännu

Lotsia.se är en webbtjänst som listar och jämför tjänster inom privatekonomi. Lotsia strävar efter att underlätta för privatpersoner att enkelt jämföra olika tjänster.