Jämförelse av hemförsäkringar

Man vet aldrig när det dyker upp något oväntat i livet och därför är en hemförsäkring av stor vikt. En hemförsäkring skyddar inte bara dina nära och kära som delar hem med dig utan ska också vara anpassad efter dina behov. Att välja rätt försäkring och bolag kan dock vara lite tidskrävande.

Det är flera faktorer man bör ta hänsyn till vid val av hemförsäkring. Priset är givetvis viktigt men även hur man bor spelar stor roll. Vi på Lotsia ska försöka guida dig rätt och ge några värdefulla tips på hur du kan hitta en skräddarsydd försäkring som ger det skydd du eftersträvar.

Boendeformer

Man bör alltid ta hänsyn till boendeformen när man väljer sin hemförsäkring. Villaägare, bostadsrättsinnehavare eller hyresgäster använder sig av olika modeller, samtidigt som ålder och om man lever tillsammans med någon respektive ensam, också har stor betydelse. Det är helt enkelt livets skeden och tillfällen som styr i hög grad.

Andra situationer som försäkringen tar hänsyn till är om man har ett andrahandskontrakt eller hyr ut sin bostad till någon. Somliga tror att det inte har så stor betydelse om man hyr i andra hand men faktum är att det kan stå en dyrt i slutändan om man som andrahandshyresgäst avstår från en hemförsäkring.

Sammanfattning

  • En hemförsäkring bör alltid tecknas för att värna om hemmet och de övriga boende
  • Valet av hemförsäkring har att göra med pris, boendeform m.m.
  • Även ålder spelar stor roll
  • I många hemförsäkringar kan bl.a. också allriskskydd ingå
  • Teckna alltid egen hemförsäkring om du hyr i andra hand
  • Ofta är grundskyddet i hemförsäkringarna identiskt

Inte sällan kan man även välja till allrisk om detta inte ingår i hemförsäkringen. Allrisken är inte alltid inkluderad som standard och skyddet blir vanligtvis bättre om man har det. I stort sett alla hemförsäkringar innehåller reseförsäkring, ansvarsskydd, egendomsskydd, rättsskydd och överfallsskydd som är bra att ha om man skulle råka ut för t.ex. ett rån.

Hyresgäst eller ägare – vilken försäkring?

Om man bor i hyresrätt kan man ha en vanlig hemförsäkring medan man bör teckna en övrig försäkring som dessutom avser villan eller bostadsrätten om man äger sin bostad. En bostadsrättsägare behöver en försäkring som också innefattar den fasta egendomen samt för ytskiktet. Allt detta ingår i bostadsrättsförsäkringen.

Även en hus- eller villaägare kan råka ut för tråkigheter och behöver då en villaförsäkring som täcker allt från stöld och inbrott till vattenskador m.m. En hyresgäst slipper dessa problem eftersom ägaren har huvudansvaret. Här gäller den vanliga hemförsäkringen som också hjälper till om man är tvungen att hitta en ersättningsbostad. Ett personligt skydd ingår också.

Priset vid hemförsäkring

Det går inte att sticka under stolen med att priset är det de flesta sneglar efter när de jämför en hemförsäkring och vilken annan försäkring med för den delen. Dock kan innehållet i en försäkring variera och beroende på vilka behov man har så kan det vara bra att inte låta snålheten övervinna visheten.

Ställ dig alltid några huvudfrågor om vad du anser vara viktigast i valet av hemförsäkring. Vill du t.ex. att allriskskyddet ska ingå, tror du att du kommer behöva någon form av tilläggsförsäkring och hur väsentligt är dina saker och egendom för dig? Alla hem är unika och behoven likaså och man bör alltid ligga steget före.

Lägstanivå

Även om många försäkringsbolag har varit tvungna att anpassa sina hemförsäkringar till det faktum att priset är en alltmer viktig faktor för kunderna, vilket kan bidra till att villkoren kan urholkas, så finns det trots allt en lägstanivå som består i grunddelar som aldrig försvinner från avtalet. Detta gäller samtliga hemförsäkringar.

Alla hemförsäkringar ska nämligen alltid bestå av ett inbrottsskydd, reseskydd och rättsskydd. Många av de stora försäkringsbolagen brukar erbjuda flera typer av hemförsäkringar som standard, stor och mellan eller liknande. Det gäller att noga läsa igenom vilka villkor som innefattas samt att jämföra bolagen då tester visar på att samma typ av hemförsäkring kan skilja sig åt.

Jämförelsesajter av hemförsäkringar

Tack vare internet så har nu ett stort antal jämförelsesajter börjat stötta fundersamma kunder i deras val av hemförsäkring. Där kan du klicka in din information om din boendeform, kvadratmeterantalet, önskemål, antalet personer i hushållet och lite annan fakta som är värdefull när du ska hitta en anpassad försäkring.

Du får sedan upp ett antal alternativ på hemförsäkringar som passar dig och din bostad och behöver därmed inte sitta och stirra dig blind på nätets alla hemsidor för försäkringsbolag. Tjänsterna är oftast gratis och du kan även teckna en försäkring direkt på nätet när sidan har letat upp det bolag som du är intresserad av.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna artikel!

Genomsnittligt betyg 4.3 / 5. Antal betyg: 21

Inga betyg ännu

Lotsia.se är en webbtjänst som listar och jämför tjänster inom privatekonomi. Lotsia strävar efter att underlätta för privatpersoner att enkelt jämföra olika tjänster.