En guide för dig som strävar efter en billig semester

När semestertiderna närmar sig är det många som känner en påtaglig stress. Mellan diskussionerna om tilltänkta resmål och huruvida det är rätt val eller ej, smyger det sig självklart in irritationsmoment som innefattar ekonomin. De flesta vill hitta sin drömresa men till det perfekta priset.

Vi på Lotsia vet hur svårt det kan vara att hitta en balans under resan och i många fall sprängs budgeten mer än den efterhålls. Men det finns flera saker du kan tänka på för att komma hem utvilad utan att känna dig pank och fågelfri. En fin semester behöver faktiskt inte inkräkta alltför mycket på ekonomin.Budgetsemester

Det finns en rad alternativ för den som vill unna sig något men samtidigt ha pengar över till viktigare saker vid hemkomsten. Vanligtvis är nyckelorden planering, information och ibland även lån. Det sistnämnda behöver naturligtvis inte bli inblandat men i vissa fall kan det vara en räddare i nöden.

Knepen ligger i att hålla utkik efter erbjudanden som exempelvis hotellkedjors rabatter under lågsäsong, alternativt gömda och attraktiva priser som kan poppa upp ibland. Somliga hotell skyltar lite diskret med kampanjveckor eller förmåner för medlemmar och/eller trogna kunder. En annan idé är att åka bort under tidpunkter då de flesta andra stretar på i jobbet och skolan.

Sammanfattning

  • Semester och låga priser har ibland svårt att gå ihop
  • Dock kan man med lite planering hitta billiga resmål och erbjudanden överallt i världen
  • Vi på Lotsia ger dig lite tips och trix på vägen
  • Tänk på att mer bekvämlighet oftast blir dyrare
  • Var noga med planering av din budget och involvera hela familjen

En budgetsemester behöver inte innebära hotellrum och restaurangbesök. Att campa och leva friluftsliv är betydligt billigare och kan också vara mer sammansvetsande för en familj eller ett förhållande. Kompromisser är ett vanligt återkommande ord som man blir glatt tvungen att bekanta sig med när man är ute efter en billigare resa eller semester.

Hemester

Det finns ett ordspråk som lyder ”Borta bra men hemma bäst”. Det ligger faktiskt något i det och att stanna hemma och besöka närliggande platser på semestern behöver inte tyda på ett nederlag. Vanligtvis glömmer man bort att titta på hemortens omnejder och många blir förvånade över alla ”skatter” som finns att utforska nära inpå knuten.

Att stanna hemma eller åtminstone i närheten gör att man nu har tid att hälsa på släkt och vänner, morföräldrar, barndomsvänner o.s.v. Det är ofta inte platsen som gör lyckan utan hur man känner sig med folk man tillbringar tiden tillsammans med. En långväga resa kan gå precis lika fel som en hemester kan vara rena drömmen.

Att byta bostad

Det här med att annonsera och byta bostad med andra familjer eller människor är inte bara gratis utan helt fenomenalt för att se andra ställen utan att bekymra sig om ekonomin. Det går att hitta massvis med annonser på ”bytarsajter” på nätet, vilket betyder att det bara är biljetten eller resan dit som kostar.

Tycker man att annonser känns lite läskigt och tanken på att ha främmande personer i sin bostad, är obehaglig, kan man fråga bekanta eller deras bekanta om de har en stuga eller bostad att ”vakta”, alternativt hyra ut till en billig peng. Stående sommarstugor finns det gott om och ägarna är inte alltid där hela sommaren.

Gratis är gott!

Du kommer att bli förvånad över hur många gratis alternativ det finns för folk med liten budget. Är man friluftsmänniska kan man åka till någon av landets hundratals sjöar och vattendrag och fiska helt utan betalning (ibland måste man dock vara medlem i en fiskeförening först). Kulturintresserade kan uppsöka många gratis museer i Sverige.

Titta på kommunernas hemsidor för att frossa i alla gratis evenemang som sommaren har i sitt sköte. Det finns gott om dessa som lämpar sig lika bra för barn och ungdomar som det gör för vuxna eller äldre såsom konserter, festivaler, utställningar m.m. Kika även in på turistbyråerna på orterna för att fråga om råd.

Samarbete ger mer

När man planerar en billigare semester är det viktigt att alla i familjen är med på noterna. Har man småbarn som inte direkt förstår innebörden av pengar så gäller det att ordna allt på ett så roligt och pedagogiskt vis som möjligt. Barn värderar det vanligtvis mer, vilket också ger starkare minnen framöver.

Sist men inte minst så gäller det att hitta ett sätt att få koppla av under semestern. Detta behöver inte ha med pengar att göra. Cykla istället för att ta kollektivtrafik eller bil, låt en picknick ersätta restaurangbesöket eller åk till platser som inte är typiska turistmål. Kanske din billiga semester blir den bästa någonsin. Vem vet!

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna artikel!

Genomsnittligt betyg 4.4 / 5. Antal betyg: 12

Inga betyg ännu