Är du på jakt efter det bästa lånet för dina behov och vill hitta rätt låneförmedlare för uppgiften? Då har du kommit rätt! Här går vi igenom vad du bör tänka på innan du väljer en låneförmedlare, vad som kan skilja dem åt och hur du kan jämföra dem mot varandra.
En låneförmedlare är en mellanhand som hjälper dig att hitta det bästa lånet för dina behov. De samlar in information om dig och dina lånebehov för att sedan vidarebefordra din ansökan till flera långivare samtidigt. Långivarna gör en kreditbedömning och skickar sina låneerbjudanden till låneförmedlaren, som i sin tur presenterar dem för dig. Du kan sedan välja det erbjudande som passar dig bäst.
Det finns idag ett stort urval av låneförmedlare. Den stora majoriteten fokuserar på privatlån (lån utan säkerhet) men det finns även aktörer som kan hjälpa dig att jämföra bolån och andra lån där det krävs någon form av säkerhet. Det finns dessutom låneförmedlare som specialiserar sig på företagslån och olika former av företagsfinansiering.
Så vilken är den bästa låneförmedlaren? Det beror så klart på dina unika förutsättningar och specifika behov. Enligt oss finns det dock ett par saker att kontrollera innan du går vidare med en ansökan.
Att tänka på innan du väljer en låneförmedlare
Innan du väljer en låneförmedlare rekommenderar vi följande:
- Jämför alternativ – Det finns många låneförmedlare på marknaden och deras tjänster kan skilja sig åt. Jämför deras villkor, avgifter, och användarvänlighet för att hitta den som passar dig bäst.
- Kontrollera omdömen – Titta på recensioner och omdömen från tidigare kunder för att få en uppfattning om hur nöjda de varit med tjänsten.
- Granska anslutna långivare – Låneförmedlare samarbetar med olika långivare, så se till att välja en som har ett brett nätverk av långivare för att öka dina chanser att hitta det bästa lånet.
Om du är intresserad av recensioner av låneförmedlare har vi här på Lotsia granskat ett flertal av de ledande aktörerna på den svenska marknaden:
- Advisa – Erfaren låneförmedlare som specialiserar sig på privatlån. Genom Advisa kan du jämföra upp till 40 långivare helt kostnadsfritt.
- Enklare – Hjälper dig att hitta bästa villkoren hos 38 långivare. Enklare erbjuder även möjligheten att samla lån.
- Krea – Låneförmedlare som specialiserar sig på företagsfinansiering. Via Krea kan du konkurrensutsätta 30 banker och långivare med en ansökan.
- Lendo – Sveriges största låneförmedlare. Lendo kan hjälpa dig att jämföra privatlån, bolån och företagslån.
- Lånekoll – Via Lånekolls plattform kan du snabbt och kostnadsfritt jämföra både privatlån och bolån.
- Sambla – Sambla har hjälpt nästan 400 000 kunder att välja ett lån med bästa möjliga villkor. De har dessutom väldigt goda omdömen.
- Zmarta – Zmarta erbjuder ett stort utbud av olika jämförelsetjänster. Utöver att jämföra lån kan du även jämföra flera olika försäkringar via Zmarta.
Jämföra olika låneförmedlare mot varandra
För att jämföra låneförmedlare mot varandra kan du titta på följande faktorer:
- Antal samarbetspartners – Ju fler långivare en låneförmedlare samarbetar med, desto större är chansen att du hittar ett erbjudande som passar dig.
- Avgifter – Vissa låneförmedlare tar ut en avgift för sin tjänst, medan andra erbjuder den gratis. Se till att undersöka eventuella avgifter innan du bestämmer dig.
- Användarvänlighet – Hur enkelt och smidigt är det att använda låneförmedlarens tjänst? Titta på deras webbplats och kundsupport för att få en uppfattning om hur användarvänligt det är.
- Kundtjänst – En bra kundtjänst kan vara avgörande om du behöver hjälp under ansökningsprocessen. Undersök hur snabbt och effektivt låneförmedlaren svarar på dina frågor och funderingar.
- Kreditupplysningar – Försök att välja en låneförmedlare som endast utför en kreditupplysning, även om de skickar din ansökan till flera långivare. Detta kan minska risken för att din kreditvärdighet påverkas negativt.
Vanliga frågor om låneförmedlare
Det beror på vilken låneförmedlare du väljer. Vissa låneförmedlare erbjuder sina tjänster gratis, medan andra tar ut en avgift. Kontrollera alltid eventuella avgifter innan du bestämmer dig.
En kreditupplysning kan påverka din kreditvärdighet. Många låneförmedlare samarbetar med kreditupplysningsföretag för att endast göra en kreditupplysning, även om din ansökan skickas till flera långivare. På så sätt minimeras risken för att din kreditvärdighet påverkas negativt. Idag använder i princip alla låneförmedlare sig av UC för sina kreditupplysningar.
Tiden det tar att få låneerbjudanden kan variera beroende på låneförmedlaren och långivarna de samarbetar med. Vanligtvis kan du förvänta dig att få låneerbjudanden inom några timmar upp till några dagar efter att du skickat in din ansökan.
Nej, låneförmedlarens erbjudande är inte bindande. Du är fri att välja om du vill acceptera ett av erbjudandena eller inte. Om du inte hittar något erbjudande som passar dig, står du inte under någon skyldighet att ingå ett låneavtal.
När du accepterar ett låneerbjudande kommer låneförmedlaren att förmedla ditt beslut till den valda långivaren. Långivaren kommer sedan att kontakta dig för att slutföra låneavtalet och eventuellt be om ytterligare dokumentation. När låneavtalet är klart kommer lånet att betalas ut enligt de villkor som avtalats.
Sammanfattning
När du väljer en låneförmedlare, kom ihåg att jämföra deras samarbetspartners, avgifter, användarvänlighet, kundtjänst och rutiner för kreditupplysningar. Genom att göra det kan du öka chansen att hitta den bästa låneförmedlaren för dina behov och få ett låneerbjudande som passar dig. Lycka till!