Allt du behöver veta om betalningsanmärkningar

När en individ eller ett företag inte uppfyller sina skuldbetalningar i rätt tid, finns det en risk för en betalningsanmärkning. Även om Kronofogdemyndigheten fastställer skulden, är det upp till kreditupplysningsföretagen att bokföra denna anmärkning.

Men vad innebär en betalningsanmärkning och hur kan man undvika dem? Här försöker vi reda ut vad som gäller.

Betalningsanmärkningens innebörd 

Betalningsanmärkningar kommer med en rad ekonomiska konsekvenser för de berörda. Det blir tuffare att erhålla lån, inrätta avbetalningsplaner eller teckna hyresavtal. Denna anmärkning kan registreras när ett juridiskt utslag ges, vilket sker när betalningsföreläggandet bekräftas. Andra anledningar till en anmärkning kan inkludera försenade betalningar av skatter, underhållsbidrag och TV-avgifter. Vid beslut om skuldsanering är en betalningsanmärkning också obligatorisk.

Varaktighet av en betalningsanmärkning 

För en enskild individ hålls en betalningsanmärkning i arkivet i tre år, raderad senast tre år från datumet den noterades. Dock kan denna period förlängas om skulden fortfarande kvarstår.

Kreditupplysningsföretaget UC erbjuder en tjänst där individer kan kontrollera om de har någon anmärkning på sig. För mer information, besök UC:s officiella webbplats.

Förebyggande åtgärder och lösningar

Det primära rådet för att undvika betalningsanmärkningar är att systematiskt betala sina fakturor i tid. Ändå kan oförutsägbara händelser i ens liv påverka ens förmåga att göra det. Därför kan det vara klokt att överväga skydd som låneskydd eller trygghetsförsäkring. Dessa åtgärder kan hjälpa dig att bibehålla dina betalningsförpliktelser när ekonomin är snedvriden.

För dem som redan drabbats av en betalningsanmärkning eller bär på tunga skulder kan övervägande av omstartslån vara en lösning. Detta lån syftar till att konsolidera befintliga lån, vilket kan minska den totala räntebördan. Dock, varje låneansökan bedöms på ett unikt sätt baserat på individens finansiella situation. Ett referensmaterial om att hantera övertrasserade konton kan vara användbart för ytterligare insikter.

Identifiera och åtgärda felaktiga betalningsanmärkningar 

Det kan vara utmanande att upptäcka när man har en betalningsanmärkning, särskilt om en faktura har missats under en utlandsresa eller andra oplanerade händelser. Kreditupplysningsföretagen bär ansvaret för att övervaka och notera dessa anmärkningar. Om du misstänker att du har en betalningsanmärkning bör du omedelbart konsultera dessa företag.

Om en anmärkning har gjorts felaktigt, är det avgörande att snabbt kontakta både kreditupplysningsföretaget och Kronofogden för att korrigera felet.

Lycka till!

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna artikel!

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal betyg: 2

Inga betyg ännu

Lotsia.se är en webbtjänst som listar och jämför tjänster inom privatekonomi. Lotsia strävar efter att underlätta för privatpersoner att enkelt jämföra olika tjänster.