Så funkar bonus på kreditkort

Att använda kreditkort för att samla bonuspoäng och belöningar har blivit allt mer populärt. Med rätt strategi kan dessa kort erbjuda betydande fördelar, från reserelaterade rabatter till cashback. 

Denna guide ger en djupgående översikt av hur bonuskort fungerar, och diskuterar både fördelarna och nackdelarna med dessa populära kreditkort.

Vad är ett bonuskort?

Bonuskort är kreditkort som erbjuder belöningar till korthållaren baserat på deras utgifter. De är utformade för att uppmuntra till användning genom att erbjuda poäng, bonusar eller cashback på köp. Erbjuds poäng kan dessa sedan användas för en mängd olika förmåner, såsom resor, varor, eller till och med som krediter på kreditkortsräkningen.

Hur fungerar dessa kreditkort?

Vanligtvis tjänar användare en viss mängd poäng per spenderad krona. Vissa kort kan erbjuda högre poängsats för specifika köp, som matvaror eller bensin. Just matkort och bensinkort tillhör de vanligaste bonuskorten. Efter att ha samlat en tillräcklig mängd poäng, kan användaren lösa in dessa för olika typer av belöningar.

Fördelar med bonuskort

Det finns många olika typer av bonuskort och dess fördelar kan variera. Nedan har vi listat ett par exempel på fördelar med att äga ett bonuskort:

 • Cashback och belöningar – Många kreditkort erbjuder cashback eller poäng som kan omvandlas till värdefulla belöningar.
 • Flexibilitet – Poäng kan ofta användas för ett brett utbud av alternativ, vilket ger flexibilitet.
 • Extra förmåner – Vissa kort erbjuder tilläggsförmåner som försäkringar, tillgång till flygplatslounger, och rabatter hos partners.

Nackdelar med bonuskort

Om du är intresserad av ett bonuskort är det viktigt att vara medveten om att det även finns nackdelar. Exempelvis:

 • Högre räntor – Dessa kort kan ha högre räntor jämfört med andra betalkort.
 • Avgifter – Eventuella årsavgifter och andra kostnader kan uppväga fördelarna.
 • Komplexitet – Att förstå och maximera belöningsprogram kan vara komplext.

Att välja rätt bonuskort

Det är viktigt att noggrant jämföra belöningsstrukturerna hos olika kort. Vissa kort erbjuder cashback på alla köp. Ett sådant exempel är bonus på Refunder Pay som ger dig 1% på alla inköp – överallt. Andra kort har olika kategorier som roterar varje kvartal. Läs det finstilta för att förstå alla villkor, inklusive hur poäng samlas, förfaller och hur de kan lösas in. Jämför årsavgifter och räntor. Ett kort med hög årsavgift kan bara vara värt det om belöningarna överstiger kostnaden.

Maximera bonusen från ditt kreditkort

För att kunna maximera din bonus rekommenderar vi följande:

 • Använd ditt bonuskort för dagliga inköp för att maximera dina insamlade poäng, men se till att betala av saldo i tid för att undvika höga räntor. Försök välja ett kort som matchar dina normala inköp. 
 • Om du reser mycket, överväg ett så kallat resekort
 • Spenderar du eller din familj mycket pengar på livsmedel? Ett kort som ger högre poäng hos matbutiker kan då vara mer fördelaktigt. Var medveten om tidsbegränsade erbjudanden eller bonuskategorier som kan öka din poängsamling.

Undvik potentiella fallgropar med bonuskort

Det finns som sagt många potentiella fördelar med att ansöka om ett bonuskort. Glöm dock inte att det även finns potentiella fallgropar:

 • Det är lätt att spendera mer än vad man planerat med ett bonuskreditkort. Se till att hålla utgifterna inom en budget.
 • För att undvika höga ränteutgifter och påföljder, se till att betala ditt saldo i tid. Detta hjälper också till att upprätthålla en god kredithistorik.
 • Jaga inte poäng till den grad att det leder till onödiga utgifter. Kom ihåg att poängens värde sällan överstiger kostnaden för inköpen.

Sammanfattning

Bonuskreditkort kan vara ett kraftfullt verktyg för att få mer värde från dina dagliga utgifter. Genom att förstå hur dessa kort fungerar, och genom att använda dem klokt, kan du maximera fördelarna samtidigt som du undviker potentiella fallgropar. Kom ihåg att alltid läsa det finstilta och att anpassa ditt kortval efter dina personliga spenderingsvanor och behov.

Att navigera i världen av bonuskort kräver en balans mellan smarta spenderingsvanor och en noggrann förståelse av hur belöningsprogrammen fungerar. Med rätt strategi och disciplin kan dessa kort erbjuda betydande ekonomiska fördelar och förbättra ditt ekonomiska välbefinnande.

Lotsia.se är en webbtjänst som listar och jämför tjänster inom privatekonomi. Lotsia strävar efter att underlätta för privatpersoner att enkelt jämföra olika tjänster.