Så fungerar budget- och skuldrådgivning

Få kontroll över din ekonomi och vänd skuldbördan till hopp om en stabil framtid. I Sveriges alla kommuner finns det professionell hjälp att få, helt kostnadsfritt, för den som kämpar med ekonomiska problem. Budget- och skuldrådgivningen spelar en vital roll i att säkerställa välfärden för invånarna. 

Läs vidare för att upptäcka hur denna livlina fungerar och hur den kan vara till hjälp för dig eller någon du känner.

Vad är budget- och skuldrådgivning? 

Budget- och skuldrådgivning är en kommunal service i Sverige. Kommunerna erbjuder denna tjänst för att hjälpa invånare som har ekonomiska svårigheter. Det kan exempelvis handla om fall där någon fastnat i “skuldfällan” och behöver ta dyra snabblån för att kunna betala tillbaka på andra lån eller kontokrediter. Rådgivarna är experter på privatekonomi. De ger råd och stöd för att hantera skulder och budgetera hushållets inkomster och utgifter.

Vem kan få hjälp? 

Alla som är folkbokförda i en svensk kommun har rätt till budget- och skuldrådgivning. Det spelar ingen roll om du är ung eller gammal, anställd eller arbetslös. Rådgivningen är till för alla, oavsett ekonomisk situation. Du behöver inte heller vara djupt skuldsatt för att söka hjälp. Även om du bara vill ha tips för att förbättra din ekonomi kan du vända dig till budget- och skuldrådgivningen.

Så fungerar processen 

När du kontaktar budget- och skuldrådgivningen får du först boka ett möte. Under mötet diskuterar du din ekonomiska situation med en rådgivare. Rådgivaren hjälper dig att göra en översikt över dina inkomster, utgifter, skulder och tillgångar. Tillsammans lägger ni upp en plan för att förbättra din ekonomi. Du kan få hjälp med att sätta upp en budget, förhandla med fordringsägare eller söka skuldsanering.

Konfidentialitet och integritet 

Det är viktigt att veta att all information du delar med din rådgivare är konfidentiell. Rådgivaren har tystnadsplikt och får inte dela information om din ekonomi med någon annan utan ditt samtycke. Detta gör att du kan känna dig trygg att öppet diskutera din situation.

Ett steg mot en ljusare ekonomisk framtid 

Genom att ta hjälp av budget- och skuldrådgivningen kan du ta kontroll över din ekonomi. Du får verktyg och kunskap som hjälper dig att göra kloka ekonomiska beslut. Detta kan vara starten på en resa mot en mer stabil och trygg ekonomisk framtid.

Övriga frågor om budget- och skuldrådgivning

Kostar det något att använda budget- och skuldrådgivningen? 

Nej, tjänsten är helt kostnadsfri för alla invånare i en svensk kommun.

Behöver jag vara skuldsatt för att använda tjänsten?

Nej, du behöver inte vara skuldsatt. Tjänsten är till för alla som behöver hjälp eller råd kring sin privatekonomi.

Hur bokar jag ett möte med budget- och skuldrådgivningen?

Du kan boka ett möte genom att kontakta din kommun. Kontaktuppgifter för samtliga kommuner i Sverige finns på hallåkonsument.se.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna artikel!

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal betyg: 2

Inga betyg ännu

Lotsia.se är en webbtjänst som listar och jämför tjänster inom privatekonomi. Lotsia strävar efter att underlätta för privatpersoner att enkelt jämföra olika tjänster.