Välj rätt Matkasse

Det spelar ingen roll vad du äter och hur dina matvanor ser ut – idag finns det en Matkasse att inhandla för alla typer av människor, stora som små. Har du svårigheter med att välja, kan du läsa följande artikel som vi på Lotsia sammanställt för att dina måltider ska bli guld värda varenda dag.

Matkasse-fenomenet har varit aktuellt i över 10 år nu och har blivit alltmer populärt. Från början var det endast ett par leverantörer som erbjöd konceptet, men numera har detta antal växt till över 30 stycken. Man ser helt enkelt hur det har underlättat i livspusslet att slippa stå och klia sig i huvudet i matvarubutikerna.Se över dina matvanor och familjesituation

Det första du behöver tänka på är om du är ensamstående, har familj med småbarn, är vegetarian, allätare eller intar dina måltider som LHCF-ätare (low carb, higt fat). Nästa steg är att välja leverantörer såsom ICA, Mathem eller liknande för att se hur många olika matkassar de har i sitt sortiment.

Du kan också fundera över vilket tema du vill ha på din matkasse, eftersom det förutom Barnkasse o.s.v. också finns temarelaterade matkassar som bara innehåller en viss typ av mat och liknande (t.ex Påskkassen). Matkassar innehåller färdiga recept, vilket är en stor fördel för den stressade familjen som vill ha allt klart för kvällen.

Matkasse – sammanfattning

 • Sedan ett decennium tillbaka har antalet leverantörer som erbjuder färdiga matkassar utökat till ett 30-tal
 • När du väljer matkasse kan du välja både leverantör och innehåll med dina matvanor och familjesituation som utgångspunkt, samt för hur många dagar matkassen gäller
 • Matkassarna kan köpas utifrån tema, med recept och råvarornas ursprung m.m
 • Alltfler leverantörer börjar skapa matkasse-innehåll ur en ekologisk synvinkel
 • Med matkassar slipper du planera, stå i kö i matvarubutikerna och undviker svinn
 • Vid val av matkasse finns det ett relativt brett kostnadsspann som är bra att jämföra
 • För att få bättre grepp om de olika leverantörerna, är nätet fullt av matkasse bäst-i-tester

Exempel på leverantörer

Här på Lotsia har vi begrundat flera matkasseleverantörer som har etablerat sig på den svenska marknaden, vi listar några av dem:

 • Matkomfort – har satsat på premium-matkassar med lite mer exklusiva råvaror
 • Ecoviva – passar bra för den som är laktos- eller glutenintolerant
 • Årstiderna – ekologiska matkassar för den miljömedvetne och den som vill äta närodlat

Ytterligare några leverantörer:

 • Gröna kassen – även här kan du välja mellan ett komplett ekologiskt utbud
 • Linas Matkasse – har ett flertal olika matkassar till ensamstående, familjer och flexitarianer m.m.
 • ICA – erbjuder 7 matkassar i olika omfattningar med fräscha råvaror, såsom Vego, Inspiration och Bistro
 • GI-kassen – för alla som provar på att äta enligt den berömda GI-modellen

Kostnader

Förvisso är det många faktorer som spelar in när du väljer matkasse, men i grund och botten handlar det naturligtvis också om hur kostnaden ser ut. En matkasse för 5 dagar och för 4 personer kan kosta ca 900 kronor hos en leverantör och vara betydligt billigare någon annanstans.

Det man dock ska ha i åtanke är att man faktiskt sparar in pengar på annat håll, genom att man undviker matsvinn, slipper tanka bilen för att bege sig till affären o.s.v. Att köpa färdiga matkassar är också tidsbesparande, vilket gör att du kan avsätta tid för viktigare saker än att handla mat.

Lusläs bäst-i-testen

När något nytt uppkommer är jämförelsesajterna och bäst-i-test företagen där med en gång för att ge sina slutbetyg. Om du har svårt att välja matkasse kan det vara en god idé att varje år läsa igenom de senaste bäst-i-testerna för att få en hum om hur kvalitativa och prisvärda de olika matkassarna är.

Varje år tittar en ny lista fram, eftersom det ständigt uppkommer nya aktörer. Det kan också vara extra bra att läsa igenom testen, då man ofta tror att t.ex stormarknaderna har de billigaste kassarna, rent automatiskt. Så är dock inte alltid fallet och är du påläst kan du spara ännu mer pengar.

Lättlagade och svårlagade recept

Eftersom matkassarna kommer med kvalitativa råvaror och färdigställda recept, slipper du fundera över hur du tillagar en viss måltid. Å andra sidan bör du också koncentrera dig på om du vill ha en mer avancerad matkasse eller en med lättlagade recept. Många leverantörer satsar också på ett mellanting.

Med mellanting innebär det att ett par rätter är mer komplicerade och inspirationsfyllda än de andra, vilket kan vara positivt om du t.ex efterfrågar lite omväxling i vardagsmaten. Det finns emellertid matkassar som enbart har inspiration på temat eller enbart lättlagat i sitt utbud. Även här gäller det att jämföra.

Den ultimata guiden för dig som vill börja prova matkassar

Med de olika leverantörerna har antalet och utbudet av matkassar för ensamstående och familjer utökat markant. Här får du rådgivning om hur du väljer dem.